Murat 131 Koleksiyonu ile Volkan Işık, Süreyya İzgi’nin Kaleminden

0
21230

Murat 131 Koleksiyonu

Murat 131 fiyatları nasıl? Kimler Murat 131 alıyor? Murat 131 koleksiyonerleri var mı bu koleksiyonu kimler yapıyor? Bu soruları soranlar için çok keyifli bir yazı; Süreyya İzgi, Volkan Işık ve Murat 131’lerini inceledi!

Bu arada hayalinizde bir Murat 131 varsa ve Murat 131 fiyatlarını merak ediyorsanız hemen buraya tıklayın!

Basit güzeldir!

Son dönemin yükselen vintage yerli otomobil toplama trendi, modası asla geçmeyen Murat 131’lerde doruk yapıyor. Ralli efsanemiz Volkan Işık da yeniden hayat verdiği üç 131’iyle “basit güzeldir” felsefesini doğrularken adeta trendi de destekliyor.

Yazı ve fotoğraflar: Süreyya İZGİ

İsmi ister Fiat, ister Murat olsun, 131 serisi asla küçümsenmemesi gereken bir otomobildir. Özellikle ülkemizde ismi taksilerle özdeşleşmiş olsa da bu onun değerini azaltmaz.

Avrupa’da 1970’li yıllar, ülkemizdeyse yerlileştiği 1977’den itibaren 1980 ve 1990’lar boyunca efsane olan seri, gerek mekaniği, gerek gövde geometrisi ve dönem dönem konfor özellikleriyle çok dikkat çekici olmuştur. Özellikle 1980’lerin başında uzun sıralara yazılıp alınabildiğinden ikinci eli yenisinden pahalı satılabilen otomobil, motor sporlarında da kendini göstermişti.

1989’da ilk start aldığı Ali Sipahi Rallisi’nden 2010’a kadar 131 ralli, 19 WRC ve 40 ERC’de start alan, Çin Rallisi’nde kazandığı 6.lıkla WRC’de Türkiye’ye ilk puanları getiren, yerli ve yabancı şampiyonalarda kazandığı Avrupa ikincilikleri başta olmak üzere büyük başarılarla tartışılmaz ralli efsanemiz olan Volkan Işık, 131 tutkusuyla dikkatimizi çekiyor. Son dönemde özellikle eğitim, özel organizasyonlar ve Volkicar Şampiyonası ile meşgul olan usta pilot, kişisel tutkusuyla üç adet Murat 131’e yeniden hayat verdi. Kendi ağzından dinliyoruz 131’lerin hikayesini:

“Aslında benim son dönemlere kadar hiç 131’im olmadı diyebilirim. Ama hep 131 merakım oldu. Ve hayalimde hep arkası yere yakın Weber karbüratörlü  bir 131 vardı. Ama olamadı, sonra ralliye başladığımda antrenman otomobili olarak almış olduğum 1986 model bir Murat 131 Şahin var. O Şahin ile çok güzel vakit geçirmiştim. Antrenmanlar vesaire, çok pratikti, çok keyifliydi, kullanması da keyifliydi. Bugünkü aklım olsa satmazdım ama bir sene sonrasında sattım.

131 Türkiye’nin Gerçeğidir

131, Türkiye’nin gerçeğidir, benim de ilgim hep var olmuştur. Otomobili sevdiren modeldir. Bu düşünceler bir çok insanda hala canlı. Bu arada ralliye ilk adım eğitimleri için 131’lerim oldu. İnsanlara yan yana otomobil kullanmayı öğretiyorduk 131’lerle. Üç tane 131’imiz vardı, onlarla eğitimler yapıyorduk. Arkadan itişli otomobille insanları keyif alarak ve ekonomik şekilde rallilere hazırlamak, eğitmek için kullanıyorduk. Sonra kafaya takmıştım, iki teker yapmak istiyordum. Birkaç sene evvel iki teker yapmaya da başlamıştım. İki ay kadar iki teker çalıştım. O nedenle 131 ile tekrardan yakınlaştım. Bu vesileyle “Tekrar neden 131 almıyorum ben?” diye aklıma takıldı. Bak, kahverengi otomobilde 1980’lerin efsane müzik sistemi vardır, Pioneer TS 2000 hoparlörler ve KX73 müzik sistemi… O yılların ulaşılmazlarıydı, peşinde koştuğumuz şeylerdi.

KX73 Müzik Sistemi ile 131’i Bir Araya Getirme Fikri

131 ve bu müzik sistemini bir araya getirme fikri bende heyecan yarattı. Bu fikir bende adım adım büyüdü. Önce bir tane Murat 131 buldum ama onu ralli otomobiline çevirmeye karar verdim, yeşil renkli daha gösterişli bir otomobildi, onu ralli otomobili yapıyoruz. Daha sonra kahverengi otomobili aldı, içine müzik tesisatını kurdum. O yılların en iyisini yapmaya çalıştım. Sonra kırmızı çıktı karşıma.

Benim merakım duyuldukça otomobiller gelmeye başladı bana, herkes bir yerden 131 öneriyordu. Kırmızıyı görmeye kahverengi ile Bursa’ya gittik. Giderken de yolda kaldık, benzin göstergesi göstermiyormuş, 35 yaşında otomobil, daha ne olsun yaa.

Bana göre İtalyanlar ürettikleri bir çok fantastik modelle, otomobil tarihinde iz bıraktılar, çok güzel otomobiller yaptılar. Tasarım tarafında çok ustalar, motor tarafında da iyiler, ama başka sorunları var. Bugün Fiat çoğu sorunu aştı aslında, fiyatına göre çok kaliteli araçlar üretiyorlar. Artık markayı iyi bir yere oturttular. Halkın otomobillerini üretiyorlar, pratik modelleri var ama ama iz bırakacak modelleri yok…

131’i sevdiren pratikliğidir, komplike hiçbir yanı yoktur. Üç kutu gövdesinin formudur, her yeri de tuninge uygundur, jantlar koy, orasını değiştir, burasını değiştir… sırıtmaz. Düşünsene hangi arabada var bu kadar far düzeni. Pako’nun yaptıklarını düşünün. Ortalık bunlarla doluydu.”

Otomobillerin özelliklerini öğrenelim istiyoruz, teker teker inceliyoruz.

Üç 131’den sadece biri orijinal İtalyan yapımı üç kapılı bir Fiat. 1979 model olan kırmızı 131 2000 TC, döneminin en popüler spor otomobillerinden. Aracın 140 HP gücündeki 2.0 litrelik motoru üzerinde yapılan modifikasyonlarla dereceli eksantrik, piston, piston kolları ve çelik krank mili yer alıyor. Weber karbüratörle beslenen otomobilin çekiş sistemindeki en önemli aksam ise hiç şüphesiz kilitli diferansiyel. Spor koltuk ve Momo direksiyon simidi de 2000 TC’ye özel ekipmanlar.

Volkan Işık ve Murat 131 Koleksiyonu

Fotoğraflarda 131 2000 TC’nin yanında görülen kahverengi dört kapılı 131 ise, 1977 model ve ülkemizde üretilenlerden biri. Murat 124’ün ardından Tofaş’ın yerli üretimine başladığı ikinci model olan Murat 131, ilk kez 26 Aralık 1976’da 1977 model olarak satışa sunulmuştu. Işık’ın o seriden olan otomobili, artık yenilenmeye ihtiyacı olan bölümleri bulunsa da orijinalliği korunmuş durumda. Dört silindirli ,1297 cc hacimli 65 HP gücünde bir motora sahip olan Murat 131, 102 Nm maksimum tork üretebiliyor. Dört ileri vitesli ve arkadan itişli olan otomobilin orijinal olmayan bazı aksesuarları var ama onlar da döneminin ruhunu yansıtmak için bilinçli olarak tercih edilmiş; pandizota yerleştirilmiş Pioneer TS 2000 hoparlörler ve kokpitte taşarcasına duran (!) KX 73 auto reverse teknolojisine sahip kasetçalar ve ekolayzer!

Volkan Işık’ın sahip olduğu üçüncü Murat 131 ise çekimlerimize katılacak durumda değildi ama fotoğraflara bakılınca bunu anlayışla karşılamak zor olmuyor! Işık’ın ralliye ilk adım eğitimlerinde kullanmak ve iki teker yapmak için gövdesini özel olarak güçlendirdiği otomobilde 1.6 litrelik bir motor yer alıyor. Özel güçlendirme için kabine roll bar yapılmış. Kilitli diferasiyele sahip otomobilde kullanılan koltuklar da yarış tipi.

İkinci El Murat 131 Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here