Tofaş Tarihi ve Hikayesi

0
5910

TOFAŞ yani Türk Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi, 1968 yılında Vehbi Koç’un girişimleri tarafından kurulmuştur. Türkiye’deki otomotiv sanayisinin en büyük oyuncularından birisidir.

TOFAŞ Kuruluşu

Tofaş, 1968 Yılında Vehbi Koç’un girişimleri sonucu kurulurken hisselerin yarısını Koç Grubu diğer yarısını Fiat Chrysler Grubu almıştır. Bu birliktelik ile beraber güçlü bir ortaklık yapısının temelleri atılmıştır. Bu ortaklık adımını atarken de Şuna inanıyorum ki, bu memlekette hangi esaslı kumpanya otomotiv sanayi işine, rakiplerden evvel başlarsa, o muvaffak olacaktır. Bu memlekette kamyon ve otomobil imâl edilmesi lazım. Geniş bir otomobil piyasası olacaktır” Sözleri ile de Şuna inanıyorum ki, bu memlekette hangi esaslı kumpanya otomotiv sanayi işine, rakiplerden evvel başlarsa, o muvaffak olacaktır. Bu memlekette kamyon ve otomobil imâl edilmesi lazım. Geniş bir otomobil piyasası olacaktır”  sözleri ile de Vehbi Koç’un hedefinin sebebini rahatça anlayabiliriz.

TOFAŞ

Murat 124 ve 131

TOFAŞ, hem binek hem de hafif ticari araç üretebilme kapasitesi ile yoluna devam eden ve yılda 400 bin araç üretimi kapasitesi ile yoluna devam etmektedir. 1971 yılında ilk TOFAŞ otomobili Fiat 124 ya da bildiğimiz adıyla Murat 124 Fiat lisansı altında üretime başladı. O zaman için çok önemli özellikler ile gelerek Türkiye halkının gönlünü kazanmayı başarmıştır. 65 Hp güç üreten motor, 4 diskli çiftli fren sistemi bunlardan birkaçıdır. 1973 yılında 50 bininci Murat 124’ü banttan indiren TOFAŞ fabrikasından artık yeni bir model beklemeye başlamıştı halk. Bunun üzerine Murat 131 modeli 1976’da üretime başladı. Bu gelişme ile Murat 124 üretimi durdurulmuştur. Ancak sonra tekrardan serçe adıyla geri dönmüştür.

TOFAŞ

Fiat – Murat 124

Kuş Serisi

Bu iki model ile büyük bir başarı yakalasa da TOFAŞ, asıl patlamayı kuş serisi ile yakaladı. Murat 131’in 3 farklı versiyonu olan Şahin, Doğan ve Kartal modelleri 1981 yılında kullanıcılarına kavuştular. Gerçekten çok sevilen bu modeller o zaman inanılmaz bir rağbet görüyordu. 2002 yılına kadar üretimleri devam eden bu modeller halkımız için çokça anlam ifade eden ve duygusal bir bağ kurdukları modeller oldular.

TOFAŞ

Günümüzde TOFAŞ

Günümüzde de birçok araba modelinin üretimini gerçekleştiren TOFAŞ, sadece Fiat markasına değil başka markalara da üretim yapan sanayi devi konumundadır. Peugoet Bipper ve Citroen Nemo modelleri de TOFAŞ’ın bantlarından inen hafif ticari modellerden. Son yılların da çokça tutulan modellerinden Fiat Egea da yine TOFAŞ Bursa fabrikasından çıkan bir diğer model konumundadır.

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here