Discovery İle Keşfetmenin Tadı

0
23324

Land Rover Discovery nasıl bir araç? 4X4 araçlar ve Land Rover Discovery farkı nasıl? Peki, Land Rover Defender alınır mı? 2004 model Discovery 3 fiyatları nasıl? Süreyya İzgi, keyifli bir 4X4 incelemesi yaptı…

Land Rover Discovery

Süreyya İzgi, Land Rover Discovery ile keşfediyor

Hani çok az sayıda araç vardır ya “istediğiniz her yere gidebileceğiniz”… İşte onların en başında gelenlerdendir Land Rover Discovery. Siz bakmayın ortalığın SUV ya da modernize edilmiş imajıyla cross overdan geçilmemesine. Bir kısmında dört tekerlekten çekiş sistemi bile var ama onlar öyle istediğiniz her yere gidebileceğiniz araçlar değil. Onların kırılgan 4×4 sistemleri sadece ıslak ve kaygan yüzeylerde daha güvenli sürüşler sağlamaya yetiyor, fazlasını beklemeyin. Ha, belki kar kaplı dağ yollarında işinizi görebilirler, zincir takmaktan kurtulursunuz mesela… Ama o da uygun lastikleriniz varsa. Yoksa olmadık yerlerde traktör ararsınızJ Tabii aracınız SUV olduğundan lüks sayılır ve fahiş fiyat ödersiniz.

Ama bu? Bu başka, Land Rover Discoverylerin bence en yakışıklısı, en klası. Elektroniği çok fazla, mekanik dört çeker yerini elektronik sistemlere bıraktı beğenmeyeni çok olabilir, haksız da değiller belki ama 2004 model bu Discovery 3’ün marifetleri pek de göz ardı edilebilir türden değil.

2004 Model Discovery3 Fiyatlarına Bakmak İçin Buraya Tıklayın!

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Amerikan ordusunun eli ayağı olan Jeep markasına karşılık geliştirilen Land Rover Defender da İngiliz ordusunun bütün ayak işlerine koşturmuştu. Yıllarla birlikte değişen trendlerle sert karakterli arazi araçları şehre inip konfor beklentisiyle karşılaşınca yepyeni otomobil karakteriyle tanıştı dünya. Discovery de bu beklentilere uyum sağlayan bir araç oldu.

Kariyerini özellikle Camel Trophylerde gösterdiği performansla kuran Discovery, ilk iki jenerasyonunda Range Rover’ın sağladığı lüks ve konforun biraz altında tutulmuştu. Onların şehir bulvarlarında çok da işi yoktu, zorlu engebeleri, tozu, çamuru, bataklığı onlardan sorabilirdiniz. Ama bu üçüncü jenerasyona geldiğimizde karşımıza konfor ve lüks beklentisini de karşılayan bir Discovery çıkmıştı. Lüks sayılabilecek deri döşeme, ısıtmalı koltuklar vs konfor donanımları bir yana, arka koltuklarda oturan yolcuların  yolu daha iyi görebilmesi için tiyatro salonu modeli oturma düzeni bile düşünülmüştü. Ha pek bilinmez ama Discovery 3’ün bu iç tasarım fikri Mehmet Özöztürk isimli bir Türk tasarımcıya aitti.

İlk iki Discovery’den farklı olarak 2004-2009 arasında üretilen bu versiyonda otomobil monokok gövdesinde alışılmadık dijital teknolojilerle buluşmuştu. Şöyle ki, sürücü Terrain Response çekiş sistemiyle oturduğu yerden üzerinde seyrettiği yüzeye göre çekiş özelliklerini belirleyebiliyor, “Sand/kum”, “Grass, Gravel & Snow/kaygan yüzey/kar”, “Mud & Ruts/çamur” ve “Rock Crawl-kayalık” arasından seçim yapmak saniyeler sürüyordu. Özellikle bu sistem işte aracın her yere gidebilmesine imkan tanıyordu. Üstelik istenilen yere gidilebilirken konfordan da taviz istemiyordu. Üretildiği dönemin bütün lüks beklentilerini karşılayabiliyordu. Daha fazlasını isteyen için elbette Range Rover vardı ama çok üst düzey arazi yetenekleri olmasına karşın hani o da ağır koşullarda kıyılabilecek bir araç gibi durmuyor. O yüzden kulüp SUV’si olarak tercih ediliyor zaten.

Gerçekten de off-road sürüşlerini çocuk oyununa çeviren bir sürüş pratikliği var Discovery 3’ün. Elektronik İniş Kontrol Sistemi’nin (HDC) ilk uygulandığı modellerden biri olan aracın en önemli kozlarından biri de havalı süspansiyonu tabii ki. Seyredilen yol koşullarına göre gövde yüksekliği azaltılıp artırılabiliyor.

İkinci El SUV araç fiyatlarına bakmak için buraya tıklayın!

Yolu terk edip arazi koşullarında 2.7 litrelik Ford/PSA ortak tasarımı 190 HP’lik dizel motorun gücüyle ilerliyoruz. Engel tanımıyor Discovery 3. Rayların üzerinden atlayıp bozuk yüzeylere gözünü kırpmadan giriyor. İçerisi ferah, konfor baki, müziğimi dinliyorum. 440 Nm’lik tork, dört tekerleğe öyle ustaca aktarılıyor ki, böbrek taşlarını sallanmadan coğrafyayla mücadelemi kazanarak ilerliyorum. Süspansiyonun geniş artikülasyon açısı sayesinde lastiklerin yerden geniş geniş açıldığı yerler oluyor, konfor yine baki, biraz şekil, biraz açı değiştiriyoruz o kadar. İlerleme durmuyor. İnişler sakin, yumuşak.

Şöyle bir gerçek vardır özellikle ülkemizde. Bu lüks arazi araçlarının sosyetik kulüplerin önündeki vale deneyimleri dışında hiçbir zorlu arazi koşullarında göremezsiniz. Onlar da “emanet mandaya vurur” gibi girişirler müşterilerin araçlarına. Kaldırımlara mı çıkarmazlar, diğer araçların tozlarını mı almazlar…

Peki, eğer siz araziye çıkarsanız, yani bu aracın hakkını verirseniz neler oluyor? Discovery 3, diğer Land Rover modelleri gibi markanın Solihull’daki üretim tesislerinin çevresindeki arazide test edilerek geliştiriliyor. Kesinlikle çok dayanıklı, kırılgan değil. Ama tabii sakin ve usulünce kullanmayı bilmek gerekiyor. Yoksa en başta sık aralıklarla sarf malzemesiymiş gibi ön takım yenilemeye hazır olmak lazım.

Arazi koşullarındaki kullanım dozunuza göre yılda bir elden geçirmek gerekebiliyor. Bu tabii ki coğrafyaya uyguladığınız şiddetle paralel. Kabin aksamları ise geçen yıllarla birlikte tıkırdamaya başlıyor. Ama mekanik aksamları kolay kolay kırmak mümkün olmuyor. Bu bilinçle keşfetmenin keyfini çıkarın.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here