Türkiye'nin yerli arabaları

Türkiye geçmişten günümüze birçok yerli araba için girişimde bulundu. Bazı araçlar o zamanlar için üretime geçilse de bazı araçlar sadece proje olarak tarihe geçti. Günümüz olarak konuşmak gerekirse TOGG yerli araba için çalışmalar devam ediyor. Bakalım bu zamana kadar hangi arabalar nasıl süreçlerden geçmiş. Türkiye’nin yerli arabaları nelerdir?Listeyi görmek için devam edin…

2. El Satılık Araçlar için TIKLAYINIZ

İlk Göz Ağrısı DEVRİM

Türkiye'nin Yerli Arabaları

Herkesin bildiği gibi filmlere de konu olan bu araç Türkiye’nin ilk yerli ve milli arabası olarak tarihe geçmektedir.Devrim, 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanı olan Cemal GÜRSEL talimatıyla 129 günde 24 Türk Mühendis tarafından Eskişehir Demiryolu Fabrikasında üretilmiştir.129 günün sonunda 4 prototip üretildi. Üretilen prototip iki siyah ve iki tanesi ise beyaz olarak üretilmişti. DEVRİM, çeşitli nedenlerle seri üretime giremedi. Bu nedenle ilk yerli otomobil projesi bitti. Şu an ise beyaz Devrim Eskişehir’de sergilenmektedir.

Adı Zafer Ama Kendisi Değil

Başlıktan da anlayacağınız gibi ikinci yerli otomobil  ZAFER üretime geçmeden iptal edildi. 1960’ların ortalarında (TOA) Türk otomobil endüstrisinde Volvo için evrensel araçlar kullanmak istedi ancak bu Volvo tarafından kabul edilmedi. Daha sonra başka bir şirket ile de görüşmeler yapıldı ama sonrasında çeşitli baskılar nedeniyle üretimden vazgeçilmiştir.

Anadolu’dan Kopan ANADOL

Koç Holding’in bu proje için başını çektiği, bünyesinde bulunduğu OTOSAN tarafından Türkiye’nin ilk seri üretim arabasıdır ANADOL.  Tasarımı İngiliz Reliant ve Ogle Design tarafından yapılmış olup motor olarak da Ford’un motorları kullanılmıştır. 1966 ile 1984 yılları arasında 7 farklı model otomobil üretildi ve 100.175 araç ile büyük bir başarı gösterilmiştir.

TOGG

Bu zamana kadar kimi zaman başarısızlık kimi zaman yüzlerde bir tebessüm ile Türkiye yerli araçlar için bazı adımlar atmıştır. En son olarak da gündem de TOGG ile durmakta. Bazı insanlara göre bu projenin sadece proje olarak kalacağı söyleniyor. Bazı insanlara göre de devasa bir proje olduğu için üretimden daha ötesi olacağı söylenmekte. Tanıtımında 3 adet versiyonuyla bizleri karşılamıştı. Şu an ise üretim tesislerinin yapılması bekleniyor. Bakalım kaç sene sonra başarılı bir yerli araç görebilecek miyiz? Yoksa sadece akıllarda mı kalacak. Türkiye’nin yerli arabaları kısmında nasıl bir rol oynayacak.

TOGG İle ilgili Haberler için Tıklayınız

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here