Yerli otomobil ne kadar yerli? Geçtiğimiz yılın son ayında otomobil dünyası için büyük bir tartışma başlatan yerli otomobilin tanıtımı önemliydi. Hem otomobil profesyonelleri hem de halk, bu konuda ikiye bölündü. Bazıları, “yerli değil” derken; bazıları da “neden olmasın” dedi. Peki, işin aslı ne? Yerli otomobil gerçekten yerli mi yoksa değil mi? TOGG ne kadar yerli ve milli?

Yerli otomobil hakkında düşüncelerinizi yorumlar kısmına yazabilirsiniz…

Yerli Otomobil Ne Kadar Yerli?

Öncelikle politik perspektiften çıkıp endüstriyel üretim perspektifinden bakarak bu soruya yanıt aramak gerekiyor. Biz de otomobil dünyasının dinamiklerini göz önüne alarak bir değerlendirme yaptık. Elbette sizin yorumlarınızı da merak ediyoruz.

  1. 1. Önemli Olan Nedir?

Aslında tüm bakış açılarının üstüne çıkıp şunu söylemek gerekir ki önemli olan Türk mühendisleri tarafından tasarlanmış, Türk patentine sahip markamızla üretim yapıyor ve dünyaya ihraç ediyor olmaktır. Bu, endüstrimiz için çok değerli bir adım olacağı gibi gurur vericidir de. Bu nedenle bizim markamız diyeceğimiz yerli otomobilin üretim bandından inişi, hepimizi heyecanlandırıyor.

2. 2. Fikri Mülkiyet Hakları Kime Ait?

 

Otomotiv dünyasında bir otomobili Alman malı, İngiliz malı, İtalyan malı yapan şey nedir? Onun fikri mülkiyet haklarının kime ait olduğudur. TOGG’un fikri mülkiyet hakları, tamamen ülkemize ait.

3. 3. Tasarımını Kim Yaptı?

Burada yine esas olan fikri mülkiyet haklarıdır. Siz, bu haklara sahipken İtalyan bir tasarım ekibi ile ya da ABD’li bir tasarımcı ile çalışabilirsiniz. Kaldı ki TOGG’un tasarım ekibinin başında dünyanın en önemli otomobil tasarımcılarından biri olan Murat Günak var.

4. 4. Parçaları Neden Geliyor?

TOGG’un parçalarının farklı ülkelerdeki farklı fabrikalardan geldiği konusu da tartışmaları alevledi. Aslında keşke tüm parçaları ülkemizdeki bize ait fabrikalardan alarak çalışabilseydik ama ticaretin doğası da buna pek uygun değil. En uygun fiyata en iyi parçayı ve aradığınız parçayı kim veriyorsa oradan alırsınız. Zira, Mercedes’in parçaları da Türkiye’de fabrikalardan gidiyor…

Siz ne düşünüyorsunuz?