Alejandro De Tomaso Kimdir? De Tomaso Automobili… Otomotiv dünyası, muhtemelen birkaç yıl öncesine kadar Alejandro De Tomaso gibi esrarengiz başka bir adam görmedi. Arjantin’de doğan De Tomaso, en çok hız ve hızlı arabalara olan sevgisinin yanı sıra olağanüstü ticari zekasıyla tanınmaktadır. De Tomaso, baba tarafından dedesinden gelen bir İtalyan mirasına sahiptir. Daha sonra kendisini İtalya’da ve genel olarak dünyada büyük bir servete ve şöhrete iten birkaç üst düzey iş anlaşmasıyla kendisine bir isim yapmak için İtalya’ya yerleşmiştir. Özellikle De Tomaso, aynı zamanda sevecen, siyasi ancak ticari zekasını ön planda tutan kişiliğiyle tanınıyordu.

Bu özellik, onu oldukça genç yaşta, birkaç arkadaşıyla birlikte, Başkan Juan Perón liderliğindeki Arjantin hükümetine direnmek için siyasi bir gazete başlatmaya yöneltti. İlerleyen yıllarda siyasi tavrını bırakıp, otomotiv endüstrisinin devlerinden biri olmaya çalışan Alejandro De Tomaso, oldukça ilginç hayatı ve kariyeri ile dikkatleri üzerine çekmektedir. “Alejandro De Tomaso Kimdir? De Tomaso Automobili” adlı içeriğimizde birbirinden ilginç ve önemli bilgilere yer vereceğiz.

Bir İkize Sahip

Alejandro De Tomaso, hayatının çoğunu Avrupa’da geçirmesine rağmen 10 Temmuz 1928’de Arjantin’in Buenos Aires kentinde ikiz olarak dünyaya geldi. De Tomaso’nun büyükbabası Güney İtalya’dan gelen bir göçmendi. Bununla birlikte De Tomaso’nun tıp ve hukuk mezunu olan babası da Arjantin’de doğdu ve aynı zamanda bir zamanlar Arjantin Tarım Bakanı olarak görev aldı. Öte yandan De Tomaso’nun annesi Ceballos, İspanyol kökenli zengin bir aileden geliyordu.

Siyasi Mülteci Oldu

De Tomaso oldukça varlıklı bir şekilde yetiştirildi. Buenos Aries’te doğdu, politik olarak oldukça etkili ve aynı zamanda çok zengin olduğu bilinen bir ailede büyüdü. Bu nedenle hayatı boyunca sergilediği kibirli, affetmeyen, dik başlı ve biraz soğukkanlı tavrı, muhtemelen onun varlıklı bir şekilde yetiştirilmesine atfedilebilir. Ancak Yirmili yaşlarının sonlarında De Tomaso, o zamanki Arjantin cumhurbaşkanı Juan Perón’u devirmek için bir komploda adı geçtiğinde İtalya’ya kaçmak zorunda kaldı.

The Maserati Brothers’ta ÇalıştıAlejandro De Tomaso Kimdir?

Maserati Brothers, 1914 yılında İtalyan lüks araç şirketi Maserati SpA’yı kurdular. Birkaç yarış arabası ürettiler ve yıllarca pistlere hakim oldular. Ancak şirketin idari kolunu etkin bir şekilde yönetemeyen kardeşler daha sonra Maserati’yi 1937’de Adolfo Orsi’ye sattılar. Yıllar sonra Bologna’da bir yarış ve spor otomobil şirketi olan OSCA’yı kurdular. De Tomaso’nun İtalya’ya gelişinde OSCA şirketinde tamirci olarak çalıştığına ve bir noktada test pilotu rolünü üstlendiği söylenmektedir.

Elizabeth Haskell ile Evli

Alejandro De Tomaso hayatı

1955’te De Tomaso, yarışçı olma hayalini sürdürmek için İtalya’nın Bologna kentine taşındı. Bu sırada Amerikalı varis ve başarılı yarışçı Elizabeth Haskell ile tanıştı ve evlendi. Babası ve büyükbabası Amerikan otomotiv şirketinde Başkan Yardımcısı olduğu için Haskell’in General Motors ile büyük bağları vardı. Ayrıca Haskell’in ailesi at yarışlarına derin bir ilgi duyuyor ve babası Monmouth Park’ın kurulmasına yardım ediyordu. Genç çift, Palm Beach’teki Haskells malikanesinde evlenmiştir.

Bir Yarış Pilotuydu

Doğduğu ülke Arjantin’den Modena’ya yirmili yaşlarının sonlarında gelen De Tomaso, Amerikalı varis Isabelle Haskel ile evlendikten sonra Scuderia Centro sud, Maserati ve OSCA gibi popüler şirketler için sürücü olarak bir yarış kariyerine başladı. Ancak De Tomaso, yarışmadaki görevi sırasında şampiyonluk puanı alamadı ve dört Formula One Grand Prix yarışında yarıştı.

De Tomaso Automobili’yi kurdu

1959 yılında Alejandro De Tomaso, Modena şehrinde orijinal olarak farklı prototipler ve çeşitli yarış arabaları üretmek için İtalyan otomobil imalat şirketi De Tomaso Automobili’yi kurdu. Bu nedenle 1970 yılında Frank Williams’ın takımı için ünlü bir Formula 1 arabası üretti. Ardından De Tomaso, alüminyum omurga şasi kullanan yüksek performanslı spor otomobillerin üretimini başlattı. Türkiye’de satışa sunulmasa da popüler De Tomaso arabaları arasında Pantera, Deauville, Mangusta ve Vallelunga bulunmaktadır.

Maserati’yi Batmaktan KurtardıAlejandro De Tomaso hayatı

Citroën yönetimi, 22 Mayıs 1975’te Maserati‘nin tasfiyesini aniden ilan eden bir basın açıklaması yayınladı. Harekete geçen sendikalar, Modena belediye başkanı ve politikacılar, bir dizi toplantı yoluyla şirketin işlerini kurtarmak için harekete geçti. Ancak toplantılardan biri sırasında De Tomaso’nun sıkıntılı şirketi satın almakla ilgilendiğine dair haberler yayıldı. Böylece 8 Ağustos 1975’te Maserati şirketi Citroën’den İtalyan devlet holding şirketi GEPI’ye ve daha sonra şirketin başkanı ve CEO’su olan Alejandro De Tomaso’ya geçti.

Felç Geçirdi

“Alejandro De Tomaso Kimdir?” adlı içeriğimizi, De Tomaso’nun felç geçirip, hayatını kaybetmesiyle noktalıyoruz. De Tomaso şirketinin günlük işleyişi, Alejandro De Tomaso’nun felç geçirdiği 1993 yılında ciddi tehdit altına girdi. Şirketin günlük işleyişini kişisel olarak göremeyen De Tomaso, şirketin yönetimini oğlu Santiago’ya devretti. Oğlu Santiago, 1994’te tanıtılan dördüncü nesil Daihatsu Charade’in spor versiyonu olan Daihatsu Charade De Tomaso’nun mühendisliğinde etkiliydi. De Tomaso 21 Mayıs 2003’te Modena’da 74 yaşında vefat etti.Alejandro De Tomaso Kimdir?

İkinci El Maserati İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here