BMW mühendisleri 5 Serisi’ni yenilerken amiral modelleri 7 Serisi’nden bolca kopya çekmişler. Daha iddialı bir tanımla 5 Serisi’nin minyatür bir 7 Serisi olduğu söylenebilir.
Otomobilin ön görünümü ağabeyi 7 Serisi’ni anımsatmasına karşın kendine has çizgilere sahip. Motor kaputunun üzerindeki derin çizgilerse otomobilin boyutlarına göre daha büyük durmasını sağlıyor. Zaten otomobil artan boyu sebebiyle en büyük rakibi Mercedes E Serisi’nden 23 mm daha uzun. Çamurluklara kadar uzanan farlar Japon otomobilleri gibi çekik duruyor. Otomobilin arka kısmıysa düz bagaj kapağının etkisi ise şık duruyor.

BMW ‘i-Drive’ 5 Serisi için basitleştirdi

BMW ‘nin iç mekanı hayli iddialı bir yapıya sahip. Yanal destekleri ve yumuşaklığı iyi ayarlanmış koltuklar kullanıcısını sarıyor. Kokpitte kullanılan malzeme kalitesi ve işçilik yüksek düzeyde. İç mekanda dikkat çeken bir diğer unsurda kolçağa yerleştirilen I-Drive sisteminin kontrol butonu. 7 Serisi’nde karışıklığı sebebiyle eleştiri alan bu sistem 5 Serisi’ne aktarılırken sadeleştirilmiş ve ana menüye dönüş için bir ‘Menü’ butonu eklenmiş. I-Drive sisteminin verilerini orta konsolun en üstüne yerleştirilen büyük ekrandan takip etmek mümkün. Bu ekranın altında havalandırma ızgaraları konumlandırılırken klima kontrolörleri daha alta yerleştirilmiş. CD çalar ve koltuk ısıtma-soğutma butonları ise sırasıyla altta bulunuyor. Küllük ve çakma kise vites kolunun önüne konumlandırılmış. Otomobilin artan boyutları bagaj hacminin de artmasını sağlamış. Selefinde 460 litre olan bagaj hacmi, yeni modelde 520 litreye ulaşmış.

Kalbinde bol ödüllü bir motor var

5.30i’nin kalbinde pek çok yarışmada ödül kazanan sıralı 6 silindirli bir motor yatıyor. 2979 cc hacmindeki bu motor sahip olduğu değişken supap zamanlaması sistemi (VANOS) ile her devirde maksimum gücü minimum yakıt tüketimi ile sunuyor. Motor bloğu alüminyumdan imal edilen bu motor 5900 d/d’de 231 HP güç, 3500 d/d’de 300 Nm tork üretiyor. Gür bir sesile devirlenen motor testimiz süresince ağırlığı 1.6 ton olan aracı hızlandırmakta zorlanmadı. Yaptığımız performans testlerinde 5.30i ile 0’dan 100 km/s hıza 9.5 saniyede ulaştık. Ani hızlanma isteklerinde hızlı bir şekilde vites düşüren otomatik şanzıman manuel modda sağladığı sarsıntısız vites değişimi sayesinde taktirimizi topladı. Testimiz süresince 100 km’de 12.5 litre kurşunsuz benzin tüketen 5.30i’nin 70 litrelik deposu ile menzili 560 km.

Konfordan çok sportiflik arayanlara

BMW 5 Serisi sıra dışı tasarımı ve güçlü görünümü ile genç patronların ilgi göstereceği bir otomobil. Otomobilin süspansiyon sistemi normal darbeleri rahatlıkla emerken, yoldan gelen kısa darbeleri iç mekana yansıtabiliyor. DSC ismi verilen elektronik stabilite ve çekiş kontrol sistemi devre dışı olduğunda bir 5.30i’yi yoldan çıkartmak çok zor. Otomobil virajları adeta ray üzerinde gibi dönüyor. 5.30i’nin aktif direksiyon sistemi yol ile bağlantıyı mükemmel sağlıyor. Düşük hızlarda direksiyonun tur sayısını azaltan sistem yüksek hızlarda yeterli miktarda sertleşerek güvenliği artırıyor. Test otomobilimiz fren sistemi çok başarılı. 100 km/s hızla giderken yaptığımız ani frende 5.30i’yi 36 metrede savrulmadan durdurabildik.

Genel Değerlendirme
Konfor Yüksek.
İçmekan Geniş.
Görüş Problemsiz.
İşçilik Yüksek.
Yoltutuş Çok iyi.
Performans Yeterli.
Frenler Başarılı.
KabinGürültüsü Düşük.
Donanım Yüksek.
Tüketim Performansına göre makul.
Fiyat Rakipleri ile eş düzeyde.
Genel Yeni 5 Serisi gönülleri fethetmeye hazırlanıyor.

TuluDARICAN 05/09/2003

 

 

BMW E60 Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
ABS, EBD, fren destek sistemi, DSC, sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları,otomatik klima, park destek sistemi, hız sabitleme sistemi,çok fonksiyonlu deri direksiyon simidi, 16:9 monitör, yağmur sensörü, far sensörü, radyo-CD çalar, Bluetooth GSM telefon hazırlığı, lastik hasar göstergesi, elektrikli arka cam perdesi,elektro krom iç ayna, aktif direksiyon sistemi, spor süspansiyon,Dynamic Drive süspansiyon sistemi, bi-xenon farlar, adaptif farlar, arka yolcular için yan hava yastıkları, uzaktan kumandalı alarm, elektrikli açılır tavan, far yıkama sistemi, deri döşeme,ısıtmalı direksiyon simidi, velur halı paspaslar, elektro krom dış aynalar, aktif ön koltuklar, ön koltuk havalandırma sistemi,elektrik kumandalı hafızalı koltuklar, spor ön koltuklar, aktif hız sabitleme sistemi, entegre garaj kumandası, TV, sesli komut sistemi, 6’lı CD değiştirici, Hİ-Fİ hoparlör sistemi
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor:  altı silindirli motor Hızlanma
MotorHacmi: 2979 cc 0-50km/s : 3.4 sn
Çap/Strok: 0-100 km/s : 9.5 sn
MotorGücü: 5900 d/d’de 231 Nm 0-130km/s : 13.5 sn
Hız
Max.Tork: 3500 d/d’de 300Nm Max.hız : 250 km/s
Frenler: önde hava kanallı disk arkadadisk
Bagaj: 520 lt İçgürültü
Boyutlar: 4841/1846/1468 mm Rölanti 49 dB(A)
Ağırlık: 1655 kg 100 km/s : 62 dB(A)
Lastikler: 225/55 R16 100- 0 km/s 36 m
Test tüketimi: 12.5 lt/100 km
Depokapasitesi: 70 lt
Menzil: 564 km

 


2. EL BMW İLANLARI İÇİN TIKLAYIN!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here