Clio III Dynamique BVA Sürüş Deneyimi

0
2850

Direksiyon simidinin arkasında bulunan kulakçıklar yardımıyla manuel kullanıma da imkan tanıyan yeni şanzıman, klasik otomatik şanzımanlardan sıkılanlar için iyi bir alternatif. Clio’nun 1.6 litrelik benzinli motoru ve Dynamique donanım seviyesiyle birlikte Clio III BVA pazara sunulmuştur.

Clio III ‘ün Dışında Eleştirilecek Bir Kusur Bulunmuyor

Efsane model Renault 5’in yerini alarak 1990 yılında üretimine başlanan Clio, şuan piyasada bulunan 3. nesliyle markanın küçük sınıftaki temsilcisi. 2005 yılında piyasaya tanıtılan Clio III, hem dinamik dış görüntüsü hem de geniş donanım ve motor seçenekleriyle en iddialı Clio serisi de olmayı günümüze kadar olan kısa zaman zarfı içerisinde başardı. Özellikle dışa tasarımıyla oldukça beğeni toplayan Clio III, büyüyen boyutları ve far ve stop grubu tasarımıyla oldukça modern ve şık bir görünüme sahip. Genel olarak beğenilen bir tasarıma sahip olan Clio III’ün dışında eleştirilecek pek bir kusur bulunmuyor.

v

Clio III ‘ün İç Tasarımı

İç mekana geçtiğimiz de ise işler dışarıdakinden biraz daha farklı. Önceki Clio’lara göre Clio III gözle görülür bir şekilde artan malzeme kalitesi ve işçiliğe sahip. Megane’la birlikte büyük bir adım atan Renault, Clio’da Megane’da edindiği tecrübeleri oldukça iyi kullanmış. Kaliteli malzemeler ve işçilik sınıf standartlarının üzerinde. Bu noktada test aracımızın üst donanım seviyesi olan Dynamique paketine sahip olduğunu da unutmamak lazım. Hem önde hem de arkada neredeyse bir kompakt sınıf araç kadar diz mesafesi sunan Clio, arka koltuklarda uzun boylular için bir miktar baş mesafesi problemi yaşatabilir. Yine de Clio’nun iç mekan genişliğinin rakipleriyle karşılaştırıldığında övgüyü hak edecek düzeyde olduğunu belirtelim. Megane’dan tanıdık ön konsol tasarımı ve kumandalar zaten 2 yıldır pazarda bulunan Clio’nun bilindik öğeleri. Fakat özellikle klima kumandalarının bulunduğu bölümde fazlaca yer alan boş alanlar aracın iç mekanında eleştirilebilecek en önemli bölüm. Bu boş alan herhangi bir ergonomi sorunu yaşatmasa da ön konsol tasarımını bozduğu bir gerçek.

Clio III

Daha önce bahsettiğimiz gibi, BVA şanzıman seçeneği şuan sadece 1.6 litrelik benzinli motor ve Dynamique donanım seviyesiyle sunuluyor. Zaten oldukça geniş bir donanım paketi olan Dynamique, test aracımızda bulunan elektrikli açılır tavan, teknoloji paketi 1 ve konfor paketi 1’le desteklenerek donanım seviyesi oldukça yüksek bir hal almış. Teknoloji paketinde otomatik klima, yağmur sensörü, otomatik yanan farlar ve sis farları sunulurken konfor paketinde ise viraj farları, “Mahonia” tipi alüminyum alaşım jantlar ve nikelajlı dış kapı kolları bulunuyor.

Teknik Özellikler

Clio BVA’da kullanılan 1.6 litrelik benzinli güç ünitesi diğer Renault modellerinden tanıdık. 112 HP güç ve 151 Nm tork üreten bu motor, küçük sınıfta yer alan Clio için fazlasıyla yeterli. 16 supaplı güç ünitesinin BVA tip şanzımanla uyumu ise performanstan çok konfora yönelik. 1154 kg’lık ağırlığıyla Clio BVA, şanzımanı izin verdiği sürece dinamik bir sürüş karakteri sunabiliyor. Fakat BVA tip şanzıman Clio’yu daha da dinamikleştirmeye maalesef yetmiyor. Klasik 4 kademeli otomatik şanzıman, otomatik modda kullanılırken daha önce de belirttiğimiz gibi konfora yönelik bir sürüş sunarken, gaz pedalına tam güç uyguladığınızda yerine göre bazen 2 vites birden küçülterek aracı hızlandırmaya çalışıyor. Fakat şanzımanın sürücü isteklerini algılama konusundaki yavaşlığı maalesef çok başarılı değil.

Clio III

Direksiyondan Kumanda Edilebilen Şanzıman

Vites kolundan da manuel kullanıma olanak tanıyan BVA tip şanzımanın asıl özelliği direksiyon simidinin arkasında bulunan kulakçıklar yardımıyla kontrol edilebilmesi. F1 araçlarında olduğu gibi direksiyondan kumanda edilebilen şanzıman böyle kullanımlarda açıkçası daha zevkli. Fakat vites kulakçıklarının oldukça yukarıya konumlandırılması nedeniyle bu kumandalara ulaşmak zorlaşıyor. Hatta virajlarda vites değiştirmek neredeyse imkansız. Çünkü vites kolları direksiyon simidine değil direksiyon kutusuna monte edilmiş. Yani siz direksiyon simidini çevirseniz bile vites kolları sabit kalıyor. Manuel kullanımda vites büyültme işlemi sırasında daha hızlı çalışan şanzıman vites küçültme sırasında daha yavaş çalışıyor. 4 kademeli şanzıman belki 5 veya 6 kademeli olsa ve daha hızlı tepkiler verebilse adına yakışır şekilde Formula 1’den transfer olduğunu daha net fark ettirebilirdi. Yine de BVA şanzımanın klasik otomatik şanzımanlardan sıkılanlar için iyi bir alternatif olduğunu belirtelim.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here