BMW X6, geçtiğimiz yılın sonlarında ikinci nesline kavuşmuştu. Tabii gerçekten meraklı olanlar dışında bu iki neslin arasındaki benzerlik kafa karışıklığına yol açabilir. Yüzü biraz daha agresif hale bürünen X6’ya dikkatli baktığınızda koca bir X ifadesini görebilirsiniz. SUV’un profil çizgisiyse aynı kaldı ve artık modelin imzası olma yolunda ilerliyor. 4909 mm uzunluğundaki X6’nın genişliği 1989 mm olarak açıklanıyor. 1702 mm’lik yüksekliğiyle gerçekten yüksek olan X6’nın dingil mesafesi 2933 mm.

  Stop grubu artık daha modern bir tasarıma sahip, 19 inçlik jantlar da dinamik görünüme katkıda bulunuyor. Yine de BMW X6, “ya sev ya nefret et” mottosuna uygun bir otomobil ve arkaya doğru hızla alçalan kambur duruş herkesin hoşuna gitmeyebilir.

BMW X6 İç Mekan

BMW-İÇ
BMW-İÇ

BMW X6’ya ilk geçildiğinde ilk dikkat çeken şey, bu geçişin diğer otomobillerdeki kadar kolay olmayışı. Zira kapı, birçok otomobilden daha dar açıyla açılıyor ve oldukça yüksek olan otomobile biniş için idmanlı ya da en kötü ihtimalle kıvrak olmanız gerekiyor. Arka bölüme geçişse ön bölümden çok daha zor. Eğer 1,70’in üzerinde boya sahipseniz ya da kiloluysanız fazlasıyla dar olan kapı sebebiyle X6’nın arkasına geçmek için azim etmelisiniz. X5’e göre biraz daha alçakta konumlandırılan ön koltukların ayarlama seçenekleri oldukça bol ve ideal sürüş pozisyonunu ayarlamak kolay oluyor. Kah koltuklarda, kah kokpitte ve kapı içlerinde kullanılan malzemenin kalitesi gerçekten üst düzey ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor.

İşçilik için de kusursuza yakın tanımlaması yapılabilir. 10,5 inçlik gösterge tablosu tamamen dijital ve sürüş moduna göre tarz değişimi gerçekleşiyor. Eco Pro modunda daha çok verimliliğe odaklanan bir gösterge tablosu gelirken Sport ve Sport+ modlarında performans odaklı kırmızı renkli bir tablo oluşuyor. iDrive ile hükmedilen büyük multimedya ekranı vasıtasıyla navigasyon, müzik sistemi, sürüş bilgilerine erişiliyor. Buradan bagaj kapağının açılma açısı, iç mekan ambiyans aydınlatması rengi, otomatik motor yağ ölçümü, sürüş modları gibi birçok özellik ayarlanabiliyor. Sistemin kullanımının kolay olduğunu belirtelim. Isıtmalı ve soğutmalı koltuklarsa baldır destekleri ve ayarlanabilir yan destekleriyle oldukça konforlu. Kol dayama açıldığındaysa kablosuz şarj ünitesi dikkat çekiyor. Buradan akıllı telefonlar kablo olmadan şarj edilebiliyor. İrili ufaklı eşya gözleri de hayatı kolaylaştıran detaylardan. Arka bölüm içinse durum ön bölüm kadar iç açıcı değil. Yüksek omuz çizgisi sebebiyle daha karanlık olan arka bölümdeki koltuklar alçakta tasarlanmış. Diz mesafesi başarılı olsa da hızla alçalan tavan sebebiyle baş mesafesi gerçekten kısıtlı ve boyu 1,70 üstü olanları burada ciddi manada sıkıntılı yolculuklar bekliyor. 550 litrelik bagaj hacmi yeterli olsa da SUV’nin yüksek yapısı sebebiyle ağır eşyaları yerleştirirken dikkatli olmalısınız. Elektrikli bagaj kapağı şımartıcı detaylardan.

BMW X6 Motor

BMW-X6-ÖN
BMW-X6-ÖN

İri SUV’da elbette bu bünyeyi kaldıracak bir motor tercih edilmiş. Değişken geometrili, çift turbo beslemeli dizel motor, 2993 cc hacminde. 4000 d/d’de 258 HP güç, 1500 d/d ile 3000 d/d aralığında 560 Nm tork üretiyor. Kağıt üzerinde makul görünen motor, pratikte 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle işbirliği yapıyor. Alt devirler dışında 2 tonluk otomobili hiç zorlanmadan hareket ettiren motorun nefesi hiçbir koşulda tükenmiyor ve kompakt GTI’lara yakın bir performans hissi veriyor. Vites geçişleri yeterince hızlı olmasa da motorla uyum içinde olması önemli bir başarı. Tüm bunların akaryakıt istasyonunda acı acı çıkacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; çünkü X6 3,0 litrelik motor hacmine ve 2 tonluk ağırlığına rağmen testimiz süresince 100 km’de ortalama 10 litre yakıt tüketerek bu konuda verimli olduğunu gösterdi.

Konfor & Yol Tutuş

bmw-iç-mekan
bmw-iç-mekan

Eğer yarım milyona yakın bir bedeli bir otomobile ödüyorsanız, elbette beklentileriniz de büyük olacaktır. BMW X6 da bu beklentileri karşılamak için konfor anlamında elinden geleni yapıyor. İzolasyon seviyesi yüksek olan X6’da çok yüksek hızlar dışında yol ve rüzgar gürültüsü duymak oldukça zor. Motor sesiyse iç mekana X5’e göre biraz daha fazla yansıyor. X5’ten bahsetmişken; X6’nın konfor kapasitesi X5 kadar yüksek değil. Daha sert ayarlanan süspansiyon sistemi, küçük çukurlar ve çok bozuk olmayan asfalt yollarda yüksek bir konfor seviyesi sunuyor. Büyük çukur ya da kasislerdeyse arka süspansiyon sistemi, darbeleri X5 kadar iyi sönümleyemiyor. Direkt çalışan direksiyon sisteminin yapısı, birçok BMW modelinden daha yumuşak bir ayara sahip, fakat geri bildirim konusunda BMW 5 Serisi kadar iyi değil. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve birçok sürüş destek sistemi sayesinde BMW X6’yı izinden çıkarmak marifet gerektiriyor. Fakat yüksek yapılı karoser sebebiyle biraz daha yüksek bir ağırlık merkezine sahip olduğu için hızlı girilen kombine virajlarda gövde salınımı beklentinin üstünde olduğundan yol tutuş kabiliyeti daha az gibi görülebilir. ESP sistemi kapatıldığında ve zorlandığında arkadan kayma eğilimi gösteren X6’yı izine döndürmek kolay.

Teknik Özellik

Motor: 3.0d
Motor Hacmi: 2993 cc
Silindir Adedi: 6
Maksimum Güç: 258 HP 4000 d/d
Maksimum Tork: 560 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 6,7 s
Maksimum Hız: 230 km/s
Frenler
Ön: Tek Pistonlu Hava Kanallı Disk
Arka: Tek Pistonlu Hava Kanallı Disk
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 6,8 lt
Şehir Dışı: 5,6 lt
Karma: 6,0 lt
Test: 10,0 lt
CO2 Emisyonu 159 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 4909 mm
Genişlik: 1989 mm
Yükseklik: 1702 mm
Dingil Mesafesi: 2933 mm
Bagaj Hacmi: 550 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 85 lt
Boş Ağırlık: 2065 kg
Lastik Boyutu: 275/40 R 20 (ön) 315/35 R 20 (arka)

 

2.El BMW İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here