PTO yani Power Take Off’lar kamyon şanzımanlarında sağlanan açıklıklara takılan ve araç motorunun gücünü, çoğunlukla hidrolik pompa olmak üzere yardımcı bileşenlere aktarmak için kullanılan mekanik dişli kutularıdır. Pompa tarafından üretilen hidrolik akış daha sonra iş yapmak için silindirlere ve / veya hidrolik motorlara yönlendirilir. Bu sistemi damperli kamyonlar, çöp toplama kamyonları ve yıkıcılarda geçerlidir.

Pnömatik üfleyiciler, vakum pompaları ve sıvı transfer pompaları gibi bazı Power Take Off uygulamalarında PTO, doğrudan tahrik edilen bileşene yönelik dönen bir şaft biçiminde güç aktarır.

Sınıf 4 ve daha büyük araçlarda yaygın olarak bulunan şanzımanlar, bir Power take off montajı için bazı hükümlere sahip olacaktır. Her Power take off üreticisi için bu talimatlar az da olsa değişlik göstermektedir. Genellikle, transmisyonun her iki tarafında bir tane olmak üzere iki adet açıklık vardır. Açıklık konumu tanıtılırken, kamyonun yolcu tarafı sağ, sürücü tarafı sol olarak ifade edilir.

PTO bir kablo, hava basıncı veya hidrolik basınç aracılığıyla devreye alınabilir. Bir tahrik mili bağlantısına veya hidrolik pompaların ara mil olmadan doğrudan Power Take Off’a bağlanmasına izin vermek için çeşitli çıkış mili konfigürasyonları mevcuttur.

Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE), PTO’ların kabul etmesi gereken hidrolik pompalar için standart montaj yüzeyi boyutları oluşturmuştur. SAE tip B montajı en yaygın olanıdır.

Şanzımanın Power Take Off açıklığı, PTO’yu şanzımana bağlamak için kullanılan bağlantı elemanlarının sayısına göre altı cıvatalı, sekiz cıvatalı veya on cıvatalı tipte olabilir. Altı ve sekiz cıvatalı açıklıklar, manuel ve otomatikleştirilmiş şanzımanlarda bulunan SAE standart boyutlardır. On cıvatalı açıklık ise Allison otomatik şanzımanlarına özeldir.

PTO

PTO Güç Tahliye Giriş Dişlisi

Power Take Off giriş dişlileri, şanzımanın PTO tahrik dişlisine geçer ve gücü Power Take Off çıkış miline iletir. Üreticiler, PTO dişlisinin şanzıman dişlisinin montaj derinliği, eğim ve helis açısıyla eşleşmesini sağlamak için kamyon şanzıman üreticileri ile yakın işbirliği içinde çalışır.

Güç Kalkış Hızı ve Dönme

PTO çıkış mili hızı kamyon motor hızına, şanzıman dişlisine ve PTO’nun dahili dişli oranına bağlıdır. Seçimi kolaylaştırmak için şanzıman verileri hesaplanır. Çoğu üretici Power take off ürünlerini kamyon motoru çıkış mili hızlarına göre ayırarak kataloğunda belirtir.

PTO Güç Kalkış Hızı ve Dönme

Power take off hızı motor hızının bir yüzdesi olarak ifade edilir. Bu nedenle, PTO hızı, motor devrini PTO yüzdesi ile çarpılarak dakika başına devir (RPM) cinsinden bulunur.

MOTOR HIZI × %PTO = PTO MİL HIZI

İkinci El Fiat Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here