Opel Vectra A Alınır mı? | Düşük Bütçeli Otomobiller Serisi

0
6779

Pandemi sebebiyle sosyal mesafenin öneminin artması, birçok kişiyi toplu taşıma yerine özel araç kullanımına yöneltmiştir. Bu sebeple otomobillere olan talep artmıştır. Talebin artması da fiyat artışını beraberinde getirmiştir. Otomobil sahibi olmak isteyenler, istedikleri otomobili almak yerine daha uygun fiyatlı otomobillere yönelmiştir. Fiyatların tavan olduğu bu dönemde uygun fiyatlı otomobil bulmak da oldukça zordur. Uygun fiyat ile aldığınız aracın büyük masrafları olabilir. Sizler için düşük bütçeli otomobiller serisini oluşturduk. Bu serimizde uygun fiyatlı otomobillerden bahsedeceğiz. Ayrıca uygun fiyatlı otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler, yedek parça fiyatları ve onarım maliyetleri hakkında da bilgi vereceğiz. Yazımıza konu olan araç; 1988-1995 yılları arasında üretilip satışa sunulan Opel markasının çok sevilen Vectra ‘sının A kasasıdır. Dönemi araçlardan çok daha fazla donanıma sahip olan D segmenti bir araçtır. Vectra A kasa hakkında detaylar yazımızın devamında yer alacak. Opel Vectra A Alınır mı?

Opel Vectra A Alınır mı?

Opel Vectra A

1988 yılında sedan ve Hatchback kasa tipi ile satışa sunulan Opel Vectra, Ascona’nın üretiminin sonlanması ile ortaya çıkmıştır. Vectra ile aynı altyapıyı kullanan bir de Coupe model üretildi. Coupe modele verilen isim ise Calibra idi. Opel Vectra A kasanın ilk versiyonlarında kullanılan motor seçenekleri 1.4 litrelik 75 hp ve 2.0 litrelik 130 hp aralığında bulunmaktaydı. Daha sonraki versiyonlarda emisyon düzenlemeleri ile birlikte motor seçenekleri 1.6 ve 2.0 litrelik aralığa taşınarak 150 hp’ye kadar güç elde edilmiştir.  150 hp’lik kırmızı motor olarak adlandırılan motor seçeneği, Vectra A’nın GT versiyonunda kullanılmıştır. Ayrıca 1990 yılında sınırlı sayıda üretilmiş 204 hp gücünde turbo benzinli 4 tekerden çekişli bir versiyon da bulunmaktadır.  Vectra A modelin üretilen son modellerinde Vectra B’den tanıdık olduğumuz 2.5 litrelik v6 motor da kullanılmıştır. Ayrıca 2 farklı dizel motor seçeneği de bulunmuştur. 1.7 litrelik motorların biri Opel markasına ait olup yaklaşık 70 hp güç üretirken; İsuzu tarafından üretilen motor 82 hp güç üretmiştir. Aracın süspansiyon sistemi de dönemine göre oldukça başarılıdır. Aracın ön bölümünde bağımsız süspansiyon bulunurken arka bölümde yarı bağımsız süspansiyonlar kullanılmıştır. 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip Vectra modellerinde aracın arka süspansiyonları da bağımsızdır.

Opel Vectra A beyaz

Aracın bu motorları ile birlikte kombine edilen şanzımanlar; klasik modellerde 5 ileri manuel, turbo modellerde ise 6 ileri manuel’dir. Aracın otomatik şanzımanlı versiyonları ise tork konvertörlü 4 ileri vitesten oluşmaktadır.

1992 yılında gelen makyaj ile birlikte aracın ön ve arka bölümünde küçük değişiklikler yapılmıştır. Makyaj sonrasında ön panjur daha modern bir panjur ile değiştirildi. Aracın tamponları gövde rengine boyandı. Aracın far ve stop lambaları değiştirildi. Makyaj çalışması ile birlikte hidrolik direksiyon ve ABS donamı standart donanımlar arasına eklendi. 1995 yılında üretimi sona erdi.

Aracın ülkemiz şartlarında en sık rastlanan 2.0 litrelik versiyonun verileri;

Hızlanma 0 – 100 km/saat:10.5 saniye
Maksimum hız: 210 km/saat
Şehir içi yakıt tüketimi: 10.3 Lt/100 km
Şehir dışı yakıt tüketimi: 5.6 Lt/100 km
Ortalama yakıt tüketimi: 7.1 Lt/100 km
Yakıt Tipi: Benzin
Motor hacmi: 1998 cm3
Motor yerleşimi: Ön, enine
Güç: 115 bg @ 5200 dev/dak
Tork: 170 Nm @ 2600 dev/dak
Silindir sayısı: 4
Silindir pozisyonu: Sıralı
Silindir çapı: 86 mm
Silindir strok: 86 mm
Supap sayısı: 2
Sıkıştırma oranı: 9.2
Yakıt sistemi: Çok noktalı enjeksiyon
Yakıt deposu hacmi: 61 Lt
Opel Vectra A yan görünüm

Opel Vectra A Alınır mı?

Otomobil fiyatlarındaki genel artış ilk otomobilini alacak olanlar için oldukça kötü bir durum oluşturmuştur. Eskiden insanlar acemiliğini atak için uygun fiyatlı otomobil alırlardı. Bu sayede ufak sürtmeler pek de önemsenmezdi. Ancak günümüz şartlarında ucuz araba kalmadı. Eskiden 10 bin ₺ altına muayeneli ve kullanılabilir durumda bir araba almak pek de zor değildi. Ancak günümüzde 20 bin ₺ altına muayeneli ve binilebilir bir araç bulmak oldukça zordur. Uygun fiyatlı otomobil denilince akıllara gelen modellerden biri de Opel markasını belki de günümüze taşıyan, markanın en güzel zamanlarında üretmiş olduğu Vectra A kasa kodlu araçtır. D segmenti olan araç, oldukça konforlu ve keyifli bir kullanıma sahiptir. 2.0 litrelik atmosferik benzinli motoru, LPG ile oldukça az yakıt tüketmektedir. Araçta bulunan klima, ABS, hidrolik direksiyon gibi donanımlar döneminin birçok aracında bulunmamaktadır. Aracın 2.el piyasası biraz yavaş olsa da alanların satmadığı cinsten bir araçtır. Yedek parça fiyatları aşırı pahalı değil ve yedek parçasını bulmakta zorlanılmamaktadır. Eski nesil motora sahip olan bu aracın bakım ve onarım maliyetleri de oldukça düşüktür. Düzgün bir Vectra A kasa bulabilirseniz kesinlikle düşünmeden satın alabilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here