BMW’nin yeni çıkan i4’ü Tesla Model 3’e karşı. BMW i4 ve Tesla Model 3 Karşılaştırması… 

Elektrikli araç dünyası ilerlemeye doğru sol şeritte gaz kesmeden devam ediyor. Dünya çapındaki otomobil üreticilerinin tamamen elektrikli araçları birer birer piyasaya sürmesiyle birlikte elektrik motorlarının, içten yanmalı motorların yerini tamamen aldığını görmek sadece an meselesi. BMW’nin son kreasyonu olan i4, her şeyden önce doğası gereği bir Alman spor otomobilidir. Bir BMW’nin temsil ettiği her tasarım öğesine sahiptir ve bu öğeler, onu daha cesur ve daha radikal hale getirir. Bazı BMW hayranları tasarımdan, özellikle de devasa ön ızgaradan hoşlanmayabilirken elektrikli i4 kesinlikle bir içten yanmalı motora sahip BMW modellerine benziyor. Bu yeni, sportif, ve dört kapılı EV’nin karşılaşacağı çok sayıda rakibi var. Bunlardan biri de elektrikli otomobil dünyasına liderlik eden Tesla’nın Model 3’ü. Daha eski bir üretim dizisiyle Model 3’ün kusurları ve kusurları üzerinde çalışmak için daha fazla zamanı oldu. Ancak BMW gibi asırlık bir otomobil üreticisinin ustalığını kimse küçümseyemez. Lafı fazla uzatmadan BMW i4’ün en büyük rakibi Tesla Model 3 ile nasıl karşı karşıya geldiğini ve hangisinin daha iyi olduğunu görelim.

BMW i4’ün ve Tesla Model 3’ün Performans KarşılaştırmasıBMW i4 ve Tesla Model 3 Karşılaştırması

Kağıt üzerinde karşılaştırıldığında, Model 3 bazı yönleriyle yeni gelen rakibinden daha üstün görünebilir. Ancak gerçek dünyadaki farklılıklar, gidişatı BMW’nin i4’ü lehine çevirmektedir. Tesla Model 3, 1726 kilogramdır. BMW i4 ise yaklaşık 2050 kilogram ağırlığındadır. Ağırlık, bir EV’nin performansında, kullanımında ve menzilinde önemli bir faktör oynar. Dahası Tesla Model 3, 3.4 saniyede sıfırdan 100 kilometre hıza ulaşmaktadır. Öte yandan, BMW i4 M50 modeline baktığımız zaman sıfırdan 100 kilometre hıza yalnızda 3.9 saniyede ulaştığını görmekteyiz.

Ancak Menzil karşılaştırması yapacak olursak 75kWh bataryasıyla 392km menzil sunan Tesla Model 3,  510 kilometrelik menzil sunan BMW’ye göre geride kalıyor. Her iki otomobil de hızlı şarj teknolojileri sunarken Tesla Model 3, 250 kW’a kadar destek vererek daha iyi bir iş çıkarıyor ve BMW i40 200 kW kapasiteye sahiptir. Yeni BMW i4 M50; 544 beygir gücü, 795 Nm tork ve 225 km/sa azami hız (elektronik olarak sınırlanmış) ile etkileyici bir performans sunmaktadır. Tesla’ya baktığımız zaman 483 beygir güç sunduğunu ve 794.50 Nm tork sunmaktadır. Tork değeri eşit olsa da beygir açısından BMW i4 M50, daha güçlü olarak karşımıza çıkıyor.

BMW’nin performans otomobilleri üretimindeki deneyimi, kendisini i4’te zahmetsizce sergiliyor. Aktif havalı süspansiyon, ayarlanabilir sönümleme gibi özelliklerle BMW i4, 3 Serisi ve 4 Serisi’ne benzer bir sürüş deneyimi sunar. Tesla Model 3, birçok mükemmel özelliğe sahip olmasına rağmen BMW’nin ruhunda canlı bir şekilde var olan çekici bir sürüş deneyiminden yoksundur.

i4’ün Tasarımı Hem İçeride Hem Dışarıda Daha Şık Bir Görünüm SunarBMW i4 ve Tesla Model 3 Karşılaştırması

Teknik konular elbette çok önemli. Ancak araçların dış tasarımları, insanları etkileyen ve öncelik verdikleri konudur. Her iki otomobil de heyecan verici tasarımlara sahip fakat birçok unsura karşı kutupsal yaklaşımlar sergiliyorlar. Tesla Model 3 şık ve soğuk görünürken, BMW i4 daha hantal ve öfkeli görünüyor. Önden bakıldığı zaman Model 3’ün ızgarasız tasarımı, ona diğer arabalara çok kolay uymayan tuhaf bir görünüm kazandırıyor. Öte yandan BMW’nin i4’e inanılmaz derecede büyük bir ızgara ekleme konusundaki radikal yaklaşımı da otomobilin ön görünümünde farklı bir numara yapıyor. Yan yana karşılaştırıldığı zaman Tesla Model 3’teki çizgileri ve kıvrımları şekillendirmede Tesla’nın yaklaşımının ne kadar minimalist olduğunu fark etmek kolaydır. Oysa BMW i4, daha cesur ve daha etkileyici bir tasarım diline sahiptir.

Tesla, minimalist tasarımını Model 3’ün iç kısmına da taşımaktadır. Direksiyon simidi ve ön panele hakim olan devasa bir bilgi-eğlence dokunmatik ekranının yanı sıra, diğer her şey sade ve arka planda kalmaktadır. Tesla’nın tasarımındaki sadelik, Model 3’e fütürist bir görünüm kazandırıyor fakat onun ruhundan yoksun olduğuna inanıyoruz. BMW’nin i4’ün iç tasarımına yaklaşımı, tanıdık parametrelerin ve yepyeni unsurların mükemmele yakın bir kombinasyonunu içeriyor. Direksiyon simidi üzerindeki ve bilgi-eğlence ekranının altındaki düğmeler ile i4’teki farklı menüler arasında gezinmek daha kolay. Tesla bu konuda pratiklikten taviz vermeyi tercih etti. Sürücünün önünde, gösterge panelinin ortasına kadar uzanan devasa bir panel, dijital göstergeler için bir ekran ve dokunmatik ekranlı bir bilgi-eğlence sistemi içeriyor. M donanımı için yer yer güzel karbon fiber dokunuşları ve BMW’nin her kıvrımda kendini gösteren cömertliği, i4’ün içinde sportif bir atmosfer yaratıyor.

İçten Yanmalı Motordan Vazgeçemeyenlerin Arabası BMW i4

Genel olarak BMW i4, Tesla Model 3’e karşı yerini koruyabilir. Bu otomobiller arasındaki pek çok farklılık bir tercih meselesi olsa da i40 M50’nin sürüş deneyiminin Tesla Model 3’ün masaya getirdiği üstünlüğü göz ardı edemeyiz. Tesla Model 3, iç ve dış mekan için daha fütüristik ve kavramsal bir tasarıma sahiptir. Ancak aradığınız şey daha tanıdık ve zarif bir görünümse, büyük olasılıkla bir BMW i4’ün içinde daha mutlu olursunuz.

İkinci El Tesla İlanları 

İkinci EL BMW 4 Serisi İlanları 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here