Okulların açılması ile birlikte arabam.com kullanıcılarına yeni sorular yönelttik. Yaptığımız araştırma, servis araçlarındaki yüksek ücretlerin bu ulaşım yolunun tercih edilme oranını büyük ölçüde etkilediği sonucunu ortaya koydu. Katılımcıların %52’si ücretler pahalı olduğu için servis aracı tercih etmek istemediğini dile getirirken servis kullananların oranı %22’de kaldı. Ayrıca katılımcıların %47’si çocuğunu okula özel aracıyla götürmeyi tercih ettiğini belirtti.

Uzun süren yaz tatilinin ardından okullar açıldı ve 2023- 2024 eğitim ve öğretim dönemi öğrenciler için başladı. Yeni dönemle birlikte bu yıl da aileler için en önemli konulardan biri çocuklarının okula güvenli bir şekilde ulaşımı oldu. Ancak benzin ve motorine gelen zamlara paralel olarak servis ücretlerinde yaşanan büyük artışlar  sebebiyle anne-babalar döneme zor bir başlangıç yaptı. Türkiye otomobil piyasasının önde gelen online pazar yeri arabam.com olarak biz de ebeveynlerin düşüncelerini merak ettik ve 1174 kişinin katılım sağladığı bir araştırma gerçekleştirdik.

servis aracı içi

Servis Kullananların Oranı %22        

arabam.com’da gerçekleştirdiğimiz araştırmada yer alan “Aracınız var mı?” sorusuna, katılımcıların %58’i “Evet” yanıtını verirken %42’si henüz bir aracının olmadığını söyledi. “Ailenizde okula giden çocuk var mı?” sorusuna ise %58 oranıyla “Var” yanıtı verildi. Ankete katılanlar arasından çocuğu olmayanların oranı %42 oldu. Ankette yer alan “Çocuğunuz okula nasıl gidiyor?” sorusuna “Yürüyerek” diyenlerin oranı %31, “Arabayla götürüyorum” cevabının oranı %28, “Servis kullanıyor” diyenlerin oranı %22 olarak sonuçlara yansıdı. Okula toplu taşıma ile gidenlerin oranı ise %17 oldu.

Ailelerin Neredeyse Yarısı Çocuğunu Okula Özel Aracıyla Götürmek İstiyor

Ankette yer alan “Servis ya da toplu taşıma / yürüme yerine özel aracınızla götürmeyi tercih eder miydiniz?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı %47, “Hayır” diyenlerin oranı %37, “Belki” diyenlerin oranı ise %17 oldu. “Neden servis aracı tercih etmek istemezsiniz?” sorusunun cevabında ekonomik kaygılar belirleyici oldu. Katılımcıların %52 oranla yarıdan fazlası “Servis ücretleri pahalı olduğu için” yanıtını verdi. “Kendi arabamızla daha konforlu ve güvenli hissedeceğim için” yanıtını verenlerin oranı %38 olurken, “Servis araçları tüm kuralları yerine getiremeyebileceği için” diyen endişeli ailelerin oranı ise %6 oldu.

“Tercih değişikliğinde aile ekonomisi belirleyici oldu”

arabam.com CEO’su Arda Ayvaz, araştırma sonuçlarına göre ailelerin çocuklarının okula ulaşım tercihlerinde ücretlerin etkili olduğunu söyledi. Ankete katılanların yarıdan fazlasının servis ücretlerindeki artıştan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Ayvaz: “Ağustos ayında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında okul servis ücretlerinde 0-1 kilometre arası mesafe ücretinin 792 liradan 1200 liraya çıkarıldığını görüyoruz. Her yıl bu oranların dışına çıkan uygulamalara da rastlandığı düşünülürse, aile ekonomisi tabii ki tercihte belirleyici olmuş görünüyor. Buna karşın, araştırmadaki dikkat çekici diğer bir sonuç da ‘Servis ya da toplu taşıma / yürüme yerine özel aracınızla götürmeyi tercih eder miydiniz?’ sorusuna ‘Evet’ diyenlerin oranının %47 olması. Bu da demek oluyor ki aileler çocuklarının güvenle okula gidebilmesi için gerekirse bütçelerinden fedakarlık yapmaya hazır.” dedi.

arabam.com CEO’su Arda Ayvaz, Otomotiv Piyasasını Değerlendirdi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here