Porsche 911 Turbo S

0
4213

Süreyya İzgi Porsche 911 Turbo S’i anlatıyor…

Porsche 911 Turbo fiyatı, tasarımı ile çok merak edilen bir otomobil. Performans otomobillerine meraklı olanlar ın uzun uzun Porsche 911 Turbo görsellerine bakmak isteyecekleri de kesin. Her açıdan çok etkileyici olan bu otomobili Süreyya İzgi sizin için test etti. İşte Süreyya İzgi’nin anlatımıyla Porsche 911 Turbo test sürüşü

 

Orijinal Porsche 911 Turbo, 1975 yılında üretim hattından silindiğinde gerçek bir otomotiv ikonu haline gelmişti. Aslında o zamana kadar resmen Porsche 930 olarak biliniyordu. O yıllarda 260 beygirlik 3.0 litrelik tek turbo şarjlı ve hava soğutmalı yatay altı silindirliyle donatılmış olan bu makine, 5.5 saniyede sıfırdan 100 km/s’ye çıkabilen dünyanın en hızlı otomobillerinden biriydi.

 

 

 

O vakte kadar böylesi görülmemişti. En yüksek hızı 246 km/s idi. 41 yıllık ve beş kuşak evrimin hızlanması ve Porsche’nin amiral gemisi spor otomobilinin en yeni reenkarnasyonu halen 911 Turbo olarak adlandırılıyor ancak bu günlerde kat kat daha hızlı bir versiyon var ki kat kat fazla Turbo isim levhasına ‘S’ ekleniyor.

 

 

 

Bendeniz şimdi şu köklü mirasın en yeni temsilcisinin koltuğundayım. (aslında daha yenisi var da o henüz piste düşmedi). Ve en az onun kadar önemli bir alanda biraz “gezineceğim” kendisiyle: Intercity Istanbul Park!

 

 

Makyajda gücü artırılan Porsche 911 Turbo değişiklikler neler?

Bildik 3.8 litrelik ikiz turbo şarjlı boxer motor yine altı silindirde kalırken, değiştirilmiş giriş portları, yeni enjeksiyon memeleri ve 140 bar’dan 200 bar’a kadar daha yüksek yakıt basıncı – ekstra 20 beygiri “çayırlara” serbest bırakmaya imkan vermiş. Turbo basıncı da 0,15 bar arttı ve ilk defa Turbo S, daha düşük güçte Turbo sürümünden daha büyük turbo şarj kullanıyor. Bu yerinde duramaz, asfaltı kazırken o kimbilir nasıl, 560 HP’den olmuş 580 beygir Hayali bile zor. Düşer nasılsa elimize. Neyse elimizdekine bakayım hele bir.

 

 

Klasik Porsche gövde formatı içinde bir canavar emir bekliyor. 100 km/s hız sadece 3.1 saniyede tırmanmak için emrim yeterli olacak. Düşünsenize, “sıfırbir, sıfıriki, sıfırüç” Bunu okuduğunuzda ben sıfırdan 100 km/s hıza ulaşmış olacağım! Ve durmamacasına! Yenisinde bunu 2.6 saniyeye kadar indirebilenler olduğu konuşuluyor. 300 km/s’ye soluksuz tırmanabilen bir otomobil 911 Turbo S! Verilen maksimum hız 317 km/s! O da 329 km/s’ye kadar tırmanmış. Tabii yol bulabilirseniz!

 

 

 

Piste ilk çıktığımda sakin başlayıp lastikleri biraz ısıtmak geçiyor aklımdan. Bahane, önce kendimi ısıtmam lazım! Ne mümkün! Gaz pedalının ayarına alışana kadar virajlar birbirini kovalıyor. Deli bir şey bu!

 

 

 

Alıştıkça daha keyifle tutunuyor kara asfalt üzerinde. İnice bakacağım, biri lastiklere tutkal mı sürmüş. Dört çekerin heybetiyle otomobil kopmayacağım diyor yoldan! Birkaç sakin (!) turdan sonra start/finish düzlüğünün en başında duruyorum. Hadi bir kalkış ölçelim. “Fırlatma kontrolü” de denemek istiyorum. Türünün en iyilerinden olan Launch Control işlevi, 911 Turbo S’te 560 beygirin gücünden en iyi şekilde yararlanıyor. Her birini değerlendiriyor. Bu performansın kilidini açmak, orta konsoldaki sport-plus düğmesini basmak kadar kolay. Sol ayağım fren pedalında, diğeri de gaz pedalında “titriyor”. Gazı 5500 d/d düzeyinde sabit tutup adeta dolduruyorum. Gösterge üzerinde bir başlatma kontrol ekranı geliyor. Frenini bırakıp gaza devam ediyorum, kükreyerek “havalanıyor” 911 Turbo S. Büyük bir kükremeyle ışınlanma başlıyor. Sanki direksiyon ellerimde küçülüyor.

 

 

 

İkiz turbolu güç paketinin 6 silindirin yumruklaşmasından çıkan büyük patırtı, Formula 1 pistinin tribünlerinde yankılanıyor. Düzlük biterken daha fazla hızlanmayı gözüm almıyor, gazı kesiyorum, kronometremize baktığımda 240 km/s’ye çıkmak 20 saniye sürmüş görünüyor. O iştahını kesmeden devam edelim diyor ama düzlüğün sonu sert bir sol, nereye hızlanıyorsun, hemen fren! Karbon seramik diskleri sıkan balatalar, 560 beygire birden hükmediyor. Direksiyon emirleri öyle çabuk yanıtlıyor ki, zannedersiniz emir generalden gelmiş! Askeri jargonla söylersem, “emir demiri yönlendiriyor!”. Otomobilin akışı o kadar doğal ki, sanki bir binanın tepesinden atlamışsınız gibi kesintisiz hızlandırıyor sizi. Çok çok etkileyici.

 

 

Porsche 911 Turbo Virajlarda Nasıl?

Porsche 911 Turbo fiyat konusunu merak edenlere hemen söylemek gerek bir otomobilin fiyatı yüksek ölçüde performans ve konforla ilgilidir. 

Otomobilin virajlarda başını dik tutan Porsche Dinamik Şasi Kontrolü (PDCC) her zaman açık durumda. Ancak Sport + düğmesini tıkladımda çılgın devirlenme ile savaşmak için daha hızlı davranıyor. Süspansiyon ayarlarını otomobilin stabilitesini koruyabilmek için hız yükseldikçe sürücünün ruhu duymadan hızla değiştirebiliyor. 

 

Porsche Dinamik Şasi Kontrolü

Otomobilde Spor ve Spor Plus modlarından ayrı olarak erişilebilen Porsche Stabilite Yönetimi için orta bir ayar var. Bu ara ayar, güvenlik ağlarını tamamen kaldırmadan biraz daha kaymaya izin veriyor. Ama sanmıyorum ki bunları pist günleri dışında trafikte kullanabilmek mümkün olsun. Ama pist günlerinde  sürüş zevki ve güvenlik adına sunulmuş bütün donanımların tadına varılabilir. Porsche Aktif Süspansiyon Yönetimi, Porsche Dinamik Şasi Kontrolü ve Porsche Karbon Seramik Frenler, hepsi 911 Turbo S’te standart.

 

Otomobilin koltuklarını, radyosunu, konforunu anlatacak değilim. Evet, kabinde gövdenin renginde aksesuarlar var:) 

Bu bir performans otomobili. Doğal yarışçı.

Intercity Istanbul Park bünyesinde kurulan Porsche Driving Center’a başvurup tadını siz de çıkarabilirsiniz. 

İkinci el Porsche 911 Turbo S ilanlarını incelemek için arabam.com Porsche 911 Turbo S ilanlarına bakabilirsiniz. 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here