Formula 1 2022 Sezonu Nasıl Gidiyor? Takım İncelemeleri

0
1149

2022 Formula 1 sezonu harika başladı ve tüm heyecanı ile devam ediyor. İlk iki yarışın geçmesi ile dengeler yavaş yavaş görünmeye başladı. Peki son yarış olan Suudi Arabistan GP bize neler gösterdi? Dengeler nasıl? Bu Formula 1’siz pazar gününde bir yazı ile takım takım bahsedelim istedim.

Charles Leclerc ve Max Verstappen

Red Bull Hala Güçlü Bir Aday

Suudi Arabistan GP, Verstappen’in damalı bayrağı ilk sırada görme anı

Kıran kırana geçen 2021 sezonunda, Mercedes ile Red Bull mücadele verirken diğer takımlar daha rahat bir şekilde kaynaklarını 2022 sezonuna ayırmıştı. Bu sebepten bir çok taraftar, Red Bull ve Mercedes’in gerilemesini bekliyordu. Fakat 50% yanılma payı var.
Avusturya merkezli takım, 2022 sezonunda şampiyonanın içinde. İlk yarıştaki kabus gibi çifte DNF’in (Do Not Finished, Yarışı Bitirememe Durumu) ardından bu yarış kuvvetli bir mücadele verdiler. Sergio Perez, pole pozisyonunu Ferrari’den son anda çalmayı başardı ve kuvveti bir start ile yerini korumayı başardı. Rakibi Ferrari’ye göre daha düşük downforce ayarı yapan ekip, daha yüksek bir düzlük hızı elde etmeyi başardı. Lastik aşınmasının beklenenden düşük olması ile avantajı elde eden ekip, yarışı kazanmayı başardı.

https://twitter.com/F1/status/1509179280902836224?s=20&t=4HUgeu_mHYlvGWCn5qU8jg

Ferrari’de Büyük Gelişme Var

Resim
Suudi Arabistan GP ilk tur, Charles Leclerc ve Carlos Sainz

Son 40 yılın en kötü sezonu olan 2020’den sonra 2021’de 3. sıraya geri dönmeyi başaran köklü İtalyan takım, 2022’de büyük gelişme kaydetti. İlk yarışta pole pozisyonu, duble (1-2 Bitirme) ve en hızlı turu atan takım, ikinci yarışta da kuvvetli bir tablo çizdi. Takımın Monaco’lu pilotu Charles Leclerc, ikinci sıradan temiz bir start aldı ve güvenlik aracı periyodu sonrası liderliğe oturmayı başardı. Yarışın sonunda Verstappen ile muzzam çekişmede neredeyse yarışı kazanacaktı. Ancak tam son liderlik atağını yapacakken, Alexander Albon’un (Williams), Lance Stroll’a (Aston Martin) çarpması ile ilk sektörde sarı bayraklar çıktı ve yavaşlamak zorunda kaldı. Böylece galibiyet son Dünya Şampiyonu Max Verstappen’e gitti.
Yüksek downforce ayarı ile viraj performansı ve lastik aşınmasını azaltmayı hedefleyen İtalyan ekip, galibiyet mücadelesini son turlara kadar sürdürdü.
Benim fikrim yarıştaki en önemli başarı, güvenlik aracı periyodunda yapılan kusursuz çifte pit stoptu. Sporu düzenli takip edenler, son yıllarda Ferrari’nin pit stoplarının çok zayıf olduğunu bilir. Çifte pit stopu 2.6 ve 2.7 saniyede yapan ekip gözleri boyamayı başardı.

https://twitter.com/ScuderiaFerrari/status/1509477035231657984?s=20&t=xkF2-VlxOs-tEHqwDOFyAA

Sorunlu Mercedes Devam Ediyor

George Russell

Mercedes, iki yarışta da liderlikten uzak bir görüntü çizdi. Haftasonunun en bomba olayı, takımın 7 kez şampiyon pilotu Sir Lewis Hamilton’ın sıralamalarda Q1 seansında elenmesi oldu. Rekortmen pilotun en son sorunsuz bir Q1 seansında elenmesi 2017 Brezilya GP yarış haftasında gerçekleşmişti. 16. sıradan başlayan Hamilton, 10. bitirerek puan almayı başardı.
Takımın genç pilotu George Russell ise yarışa 6. sıradan başladı ve önündeki Ocon’u geçerek 5. olmayı başardı.
Son 8 yılın şampiyonu olan takım, yarış boyunca 3 saniyenin altında hiçbir pit stop yapamadı.

Alpine’in Çözmesi Gereken Sorunlar Var

Esteban Ocon, BWT Alpine

Alpine… Hırslı ve yetenekli iki pilot. Hatalı bir yönetim.
Fransız takımın sorunu uzun yıllardır hatalı yönetilmesi. Alpine, bu sezon Aston Martin’de başarısız kabul edilip gönderilen Otmar Szafnauer ile anlaştı. Yarışta hatalı karar verdiğini düşünüyorum. “Pilotlarımızın yarışmasına izin vereceğiz.” açıklamasını yaptı ve Alonso ile Ocon’a yarışma şansı doğdu. İki pilot yarışta kuvvetli bir mücadele verdi ve birbirlerini bayağı zorladılar. Bir temas olmasa da bu uzun çekişme, lastiklerinin daha çabuk yıpranmasına ve rakiplerine avantaj vermelerine sebep oldu. Ayrıca yarışın sonuna doğru çifte şampiyon Fernando Alonso, arıza ile yarışa veda etti.

McLaren’ı Sıkıcı Bir Sezon Bekliyor

Daniel Ricciardo ve Lando Norris

McLaren’ın yavaş temposu devam ediyor. İngiliz ekip, geçen yıl Monza’da duble yapmayı başarmıştı. Bu yarışta 11. ve 12. sıralardan start aldılar. Norris 7. bitirerek puan almayı başardı, Ricciardo ise yarışı arıza sebebiyle tamamlayamadı.

Alfa Romeo Kuvvetli

Valtteri Bottas

Alfa Romeo, sezona hızlı başladı. Kuvveli Ferrari motoru, rakiplerinden daha hafif olduğu söylenen aracı ve tecrübeli pilotu Valtteri Bottas ile daha iyi bir şansa sahip. Ancak son yarışta takım işleri batırdı. Bottas 38. turda pite gelip yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Zhou tarafında da işler iyi gitmedi. Albon’a atak yaparken pist dışı avantaj sağlaması sebebiyle ceza alan Çinli pilot, pit sırasında cezasını çekecekti. Ancak ceza sırasında öndeki krikocu araca müdahale edince ceza kabul edilmedi. Bunun üzerinde bir de pit yolundan geçme cezası aldı ve büyük zaman kaybetti.

Haas Büyük Atılım Yapmış

Resim
Kevin Magnussen ve rakibi (Evet rakibi) Lewis Hamilton

Haftasonunun en büyük kazası, Haas’ın genç pilotu Mick Schumacher’in sıralama kazası oldu. 12. viraj’da büyük bir kaza yapan pilot, aracı tamamen dağıttı. Sağlık sebebiyle yarışa çıkamadı. Takım ise tamamen dağılmış aracı kısıtlı süre içisininde toplamamayı tercih etti ve yarışa tek araçla katıldı. Kevin Magnussen, yarışı 9. sırada tamamlayarak takıma 2 puan kazandırdı.

Alpha Tauri’de Bir Değişiklik Yok

Pierre Gasly

Alpha Tauri’de Yuki Tsunoda’nın sorunlu haftasonu devam etti. Sıralamalarda tur atamayan Japon pilot, motor problemi sebebiyle yarışta start da alamadı. Pierre Gasly ise 8. olarak takıma 4 puan getirdi.

Aston Martin İstediği Atılımdan Çok Uzak

Lance Stroll

Sebastian Vettel’in yokluğunda Nico Hulkenberg takım için elinden geleni yaptı ama bir çözüm olmadı. İngiliz ekip, gridin en yavaş iki aracından birisine sahip.

Williams Hala Zayıf

Alexander Albon

Williams için işler hala iyi gitmiyor. Bu sene yeni kurallar ile demirledikleri son sıradan kurtulmayı umuyorlardı fakat bir ilerleme görünmüyor. 90’lı yılların efsanesi, Formula 1’in en çok şampiyonluk almış ikinci takımı olan Williams’ı bu halde görmek çok üzücü.
Nicolas Latifi’nin 16. turdaki kazası ve son turlarda Alexander Albon’un, Lance Stroll ile kazası takıma hiç yardımcı olmadı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here