Lastik emisyonu karbon salınımı konusunda ister elektrikli arabanız olsun ister benzin ya da dizel olsun atmosfere saldığı mikroskobik parçalar ile çevreye büyük ölçüde zarar veriyor.

Parça haline gelmiş ve mikroskobik olması nedeniyle çevreye dağılımı çok daha kolay olması su kanallarına ulaşması konusunda, yolda olan insanlar için anlık yanmış lastik havasının solunmasında ve en nihayetinde içtiğimiz sularda izlerine rastlamamız mümkün.

Lastik Parçaları Okyanusta %10-%28 Oranında Yer Kaplıyor

Lastik Emisyonu

Lastik emisyonu önemini çevrede ve okyanuslarda birikmesi ve gittikçe daha zararlı hale gelmesi ile her geçen gün artırıyor. Bu parçalar yollarda birikerek akarsulara doğru akış sağlıyor ve sonunda da okyanuslara giden yolu buluyorlar. Yapılan araştırmalara göre lastik parçaları okyanuslarda %10 ila %28 arasında bir yer kaplıyor. Genele baktığımızda oluşan bu yüzdesel değer oldukça fazla.

Dünyada karbon salımı nedeniyle çevreye çok fazla zarar vermemiz yaşanılır temiz yaşamın kapılarını bize büyük ölçü de kapatıyor. Ancak bu durumu en aza indirmek adına üretilen yeni nesil araçların karbon emisyon değerlerinin minimum seviyede tutulduğunu belirtelim. Kesin olarak salınım kesilmese de büyük ölçüde azaltıldığını söyleyebiliriz.

Lastik Emisyonunu Azaltan Elektrostatik Üretildi

Lastik Emisyonu

Lastik emisyon değerleri ile yapılan somut adımların az olduğunu belirtelim. Ancak yakın zamanda lastiklerin çevreye verdiği zarar konusunda elini taşın altına koymak isteyen ve lastik parçalarının Elektrostatiksel olarak pozitif yüklü olduğunu keşfeden Imperial College London ve Royal College of Art İnovasyon Tasarım Mühendisliği öğrencileri tasarladıkları bu cihaz ile bu konuda çevre kirliliğini azaltmayı planlıyor.

Cihaz direkt olarak alternatörden güç alarak aynı zamanda elektrostatik ile birleşen hava akımıyla beraber havadaki parçaların %60 gibi büyük bir bölümünü yakalama eğilimi gösteriyor.

Bu cihaz arabanın tekerleğinin içinde bulunan jantlara monte edildiği için her türlü araca uygundur. Geniş bir haznede biriken parçacıklar geri dönüşüm konusunda da büyük bir avantaj sağlıyor. Geri dönüşümün gerekli olduğu bu dönemde bu özelliğin önemli olduğunu hatırlatalım.

Cihaz James Dyson Ödülü Aldı

İngiliz James Dyson tasarım ve mühendislik alanında yenilikçi ve gelecek vaad eden ve bu kapsamda geliştirilen projelere destek olmasıyla bilinen bir vakıf kurdu.  Geçmişte ürün geliştirme adına aldığı sayısız başarıların ışığında pes etmeyip kendi firmasını kurdu. Ve genç girişimcilere destek niteliğinde de James Dyson ödülünü veriyor. Imperial College London ve Royal College of Art tasarım öğrencileri ürettikleri lastik emisyonu cihazıyla bu ödüle layık görüldü.

Cihaza Yoğun Destek Veriliyor

Imperial College London ve Royal College of Art yaptığı açıklama da lastik emisyonu için tasarladıkları bu cihazın daha ileri seviyeye gelmesi için, küresel bir otomobil üreticisiyle ortaklık imzalayıp gelişimine katkı sağlayacaklarını duyurdu. Ayrıca kolej en iyi lastik firmalarından ikisi ile araştırma ve arge çalışmaları için de ortaklık yapacağını duyurdu.

Yapılan ortaklıklar ile geliştirilen cihazın tüm dünyaya pazarlanması konusunda da çalıştıklarını söyleyen yetkililer önümüzdeki 5 yıl içinde ise tüm yarış organizasyonların da kullanılan yarış otomobillerinde bu cihazın kullanılmasını hedeflediklerini söyledi

 İkinci El Araba İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here