Kış Lastiği Olmayana 625TL Ceza!

0
3010

Kış Lastiği Artık Herkes İçin Zorunlu!

Son beş yıldır, otomobil haberlerinde sıklıkla ‘kış lastiği zorunlu‘, ‘kış lastiği takmayana ceza‘, ‘kar lastiği yasal olarak zorunlu kılındı‘ gibi başlıklar duyuyoruz. Ancak bu başlıkların pek çoğu şu önemli detayı vurgulamıyordu: geçtiğimiz beş yıl boyunca kış lastiği takma zorunluluğu sadece ticari araçlar için geçerliydi. Peki, şimdi durum değişecek mi?

 

2017 kışı itibariyle, ülkemizde kış lastiği sezonu olan Aralık sonrasında özel araçlar da kış lastiği takmak zorunda. Bu yıl, kapsamı genişletilen Kış Lastiği uygulaması, 1 Aralık 2017 ve 1 Nisan 2018 tarihlerinde geçerli olacak. 

 

Kış Lastiği Zorunluluğu Hangi Tarihlerde Geçerli?

1 Aralık 2017 ile 1 Nisan 2018 tarihleri arasında kış lastiği olmadan trafiğe çıkmanız halinde cezai işlemle karşılaşabilirsiniz. 

 

Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar?

1 Aralık 2017 ile 1 Nisan 2018 tarihleri arasında kış lastiği olmadan trafiğe çıkan araçlara para cezası uygulanacak. 2017 itibariyle kar lastiği takmama cezası 625 TL cezası olacak. 

 

Kış Lastiği Artık Herkes İçin Zorunlu!

2012 Aralık ayından beri ülkemizde kış lastiği takma zorunluğu var. Ticari araçları kapsayan bu zorunluluk ile karlı, buzlu yollarda güvenli bir trafik hedefleniyor. Çünkü kar lastiği olmayan araçlar, hem kendileri hem de trafikteki diğer araçlar için önemli bir tehtit oluşturuyor. Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı’ndan yayınlanan tebliğe göre artık sadece ticari araçlar değil özel araçlar da kış lastiği takmak zorunda olacak. 

 

Yeni Kış Lastiği Uygulaması Nerede Geçerli?

Ülkemizde kar, buzlanma, dolu yağışı gibi zorlu kış koşullarının hiç uğramadığı bölgeler de var. Peki, ‘bu illerde yaşayan araç sahipleri de kış lastiği takmak zorunda mı’ sorusunun yanıtı ise şöyle: Tebliğe göre 1 Aralık- 1 Nisan şeklinde belirlenen 4 aylık süre boyunca şehirlerarası yollarda her araç, kış lastiği takmak zorunda. Şehir içinde kış lastiği takma zorunluluğu ise valiliklere bağlı. 

 

Zinciri Olan Araçlar da Ceza Alır mı?

Zincir, kış lastiği yerine geçmez. Zaten bakanlık da verdiği bildiride; ‘araçta patinaj zinciri bulunması kış lastiği bulunması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz’ şeklinde bir açıklamaya yer verdi. 

 

Kış Lastiği Denetlemesini Kim Yapacak?

Bu konuda da genişletmeye giden Bakanlık, kış lastiği denetlemesi yetkisini şu kurumlara verdi: Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapısı denetim müdürlükleri, belediyeler.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here