İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek – 5

0
2474

Yazı Dizisi:

İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek yazı dizisi devam ediyor. Bakalım, bundan yaklaşık bir asır önce otomobil dünyasında neler oluyormuş…

 

Otomobil tarihi öyle heyecan verici detaylarla dolu ki, keşfettikçe arabaların muhteşem dünyasına bir kez daha hayran kalıyorsunuz. Bizim gibi sizin de içiniz otomobil tutkusuyla doluysa bu seri çok hoşunuza gidecek. Otomobil tutlkunları için hazırladığımız İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek serisi devam ediyor!

 

 

İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek 5.

 

1. Karneyle benzin almak iyi olmadı

1940’lı yıllar dünya tarihine savaş yılları olarak geçti. Bu dönem dünyada neredeyse savaşa karışmamış ya da savaşın kötü sonuçlarından etkilenmemiş millet yok. Elbette bu korkunç savaşlar, otomotiv endüstrisini de etkiledi. Gerçi, bazı araştırmacılara göre savaş yılları ordunun verdiği yüksek sipariş adetleriyle otomobil endüstrisinin daha da hızlı gelişmesini sağladı ama aslında konfor ve tasarım açısından durum pek de öyle olmadı. Otomobillerin tasarımsal olarak gelişimi ve dev otomobil tasarım atölyelerinin kurulması ancak benzinin karneye bağlı olduğu 1940’ların sona ermesiyle mümkün oldu. 

 

 

2. Dayanıklılık yarışları başlasın!

Ünlü 1000 mil yarışları İtalya’da başladığında böylesine heyecan verici bir serüvenin ilk adımlarının atıldığını kimse bilmiyordu. Bu yarışların ilk yıllarında Mercedes 300SL defalarca kez birinci oldu. 

 

3. İlk martı kanadına merhaba

Bugünün bile havalı otomobil algısında önemli bir vurgusu olan martı kanatları ilk kez Mercedes tarafından tasarlandı. 1957 model Mercedes 300SL modeli ilk martı kanadı kapı tasarımına sahip araçtır. Bu martı kanatları yani yukarı doğru açılan kapı tasarımı sanıldığı gibi daha havalı görünme fikrinden değil bir gereklilikten doğmuştu. Çünkü Mercedes’in yüksek eşikleri ancak böyle bir kapı tasarımı ile kapatılabilirdi. 

 

4. Gümüş rengi arabalar 1950’lerde moda oldu

Milenyum teması nedeniyle gümüş rengi arabaların 2000’lerde trend olduğu düşünülür. Ancak gerçekler böyle değil: ilk gümüş rengi arabalar 1950’lerde ve Mercedes markasıyla trend oldu.

 

5. Rock’n roll kültürünün otomobil tasarımına etkisi inanılmaz

Arabada müzik dinlemek önemlidir hatta gereklidir ama hiç bir müzik ekolü Rock’n roll kadar çok otomobillerle özdeşleşmiş değildir. 1950’lerde başlayan 1970’lere kadar süren Rock’n roll efsanesi, bir dönemin otomobil tasarımlarına çok büyük bir ölçüde tesir etmiştir. 

 

6. Otomatik açılan motor kapağı mı?

İlk kez Ford markasının uyguladığı otomatik olarak açılan motor kapağı 1950’lerde çok ilgi görmüştü. 

 

7. Küçük arabalar trend olmaya başlıyor!

Volkswagen Beetle, Renault 4, Fiat 500 Topolino gibi otomobiller 19502lerin sonlarına doğru çok moda oldular. Özlelikle bayan sürücülerin tercih ettiği bu araçlar, çok havalı ve çok modern bir görünüme sahipti. 

 

8. Morris Mini çok sattı

1950’li yılların sonunda yakıt tasarufu konusunda gerçek bir uzman olan Morris Mini adlı araç bir anda yok satmaya başladı. Morris Mini tasarımcısı Alec Issigonis, arabanın motorunu enine yerleştirip çekişi ön tekerleklere vermişti. Bu fikir çok sevilince ve araba da çok satınca bütün aile arabaları bu şekilde yapılmaya başladı. Tasarımcı Alec Issigonis adeta bir devrim yarattı. 

 

9. Yana kayan camlar

İlk yana kayan cam yapısı 1959’da Amerikan otomobillerinde kullanıldı. 

 

10. Hava kabarcığı tasarımlı arabalar

1950- 1960 arası dönem, otomobil tasarımı alanında hava kabarcığı görünümünün hakim olduğu bir dönem olmuştur. Neredeyse bütük tasarımcılar, böyle bir eğilim içine girmiş, yollar hava kabarcığı gibi tombik minik şirin otomobillerle dolmuştur. 

Serinin diğer içerikleri için arabam.com Otomobille Yaşam kategosisini inceleyin…

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here