Amerika’dan Gelen Araçlara Ek Vergi Geliyor!

0
7458

Amerika’dan gelen araçlara ek vergi geliyor mu? ABD’den gelen arabaları almak zorlaşacak mı? ABD’li araçlar için yapılan ek vergi hangi marka araçları kapsıyor?

Amerika’dan Gelen Araçlara Ek Vergi Geliyor!

11 Haziran 2018’de yürürlüğe konan ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatına yönelik ek mali yükümlülük için yeni bir kararla oranlar %100 arttırıldı. Bundan sonra ABD’de üretilen bir otomobile sahip olmak neredeyse hayal olacak.

Cumhurbaşkanlı’ndan yapılan açıklamaya göre bundan sonra ABD’den gelecek pek çok ürün için ve özellikle de otomobiller için ciddi ek mali yükümlülükler uygulanacak. ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı baskıya karşılık bir missilleme yapıldı ve ABD’den gelecek ürünlere ek vergi uygulamasına gidildi.

Ek Mali Yükümlülük Hangi ABD Ürünlerini Kapsıyor?

Diğer kabuklu sert meyveler, pirinç, etil alkol, genel olarak alkollü içecekler, tütün, taş kömürü, linyit, karni kömürü, turbadan elde edilen kok ve semikok, güzellik ve makyaj malzemeleri, güneş kremleri, PVC, ağaç, odun ve malzemeleri, bazı eşyalar, bazı kağıt ürünleri vs…

Konunun otomotiv sektörünü ilgilendiren kısmı ise binek otomobiller ve diğer motorlu taşıtların Türkiye’ye ithalatı için %120 oranında bir ek mali yükümlülük söz konusu olacak.

Yasa, ABD’de üretilip Türkiye’ye ithal edilen otomobilleri kapsıyor. Ancak burada ek yükümlülük sadece ABD’li markalar içinmiş gibi bir yanılsama oluşabilir. Oysa örneğin Asyalı bir markanın ABD’deki fabrikasında üretilen otomobil için de aynı durum söz konusu olacak. Bu durumda BMW, Mercedes, Volvo, Jeep, Ford marka araçların fiyatları net olarak etkilenecek.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here