Zorunlu Trafik Sigortasına Yeni Düzenleme Getirildi!

0
3722
Zorunlu trafik sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası İçin Yeni Karar; Prim Ücretleri Yükseltildi! 

Zorunlu trafik sigortası poliçesi kesmekten kaçınan sigorta şirketlerine Resmi Gazete ‘de yayınlanan haberle birlikte, 60 güne kadar poliçe kesme cezası verilebilecektir. Trafik sigortası primlerine ise Eylül ayından itibaren yüzde 20 zam yapılması planlanırken, aylık artış oranı da yüzde 4.75’e çıkarılmıştır.

Zorunlu Trafik Sigortası için Yeni Düzenleme Geldi!

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ise Resmi Gazete ‘de yayımlanmıştır.

Düzenlemede şu bilgilere yer verilmiştir; zorunlu trafik sigortasında poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketleri için belirlenen sigorta branşlarında veya tüm sigorta branşlarında poliçe düzenleme ve yenileme yetkisi 3 günden az ve 30 günden fazla olmamak koşuluyla geçici olarak durdurulacaktır. Fakat kaçınmanın olması halinde belirlenen süreler iki katına kadar arttırılabilecektir. Ya da diğer tedbirlerin uygulanması kararlaştırılacaktır.

Ayrıca Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerini ve alınan tedbir kararlarını ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesine dayanarak resmi internet sitesinde ilan edebilecektir.

Azami Prim Tutarlarında Artış Belirlendi

Yönetmeliğin geçici 11. maddesinde yapılan değişiklikle, azami prim tutarları bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden değişim yapılacaktır. 2022 yılı Eylül ayından başlayarak aylık azami yüzde 4.75 artırılacaktır.

Ağustos ayında uygulanan araç grubunda 4. basamak azami primlerine; taksi, minibüs, koltuk adedine göre otobüsler, kamyon ve çekici araç gruplarında yüzde 10 oranında belirlendi. Diğer araç gruplarında ise yüzde 20 eklenerek uygulanacaktır.

SEDDK tam da bu kapsamda araç gruplarının kullanım türüne göre uygulanması planlanan azami prim artırım tablosunu uygulamaya koymuştur. Buna göre; otomobil, kamyonet, motosiklet, traktör, minibüs ve kamyon azami prim artırım oranı sıfır olarak belirlenmiştir.  Ayrıca otobüs, taksi, özel amaçlı araçlar adına özel kullanım azami prim artırım oranı da sıfır olarak belirlenmiştir. Tüzel kullanım azami prim artırım oranı; otomobil ve kamyonette yüzde 20’ye, motosiklette yüzde 25’e çıkabilecektir.

Bu değişiklikler kapsamında özel kullanım azami prim artırım oranı; çekiciler için yüzde 2.50, iş makineleri için yüzde 7.50 olarak belirlenmiştir. Römorklar için yüzde 25.00, tankerler için de yüzde 10.00 olarak tespit edilmiştir.

Tüzel kullanım azami prim artırım oranları ise; minibüs, otobüs, özel amaçlı araç makineleri için yüzde 2.50 olacaktır. Kamyon ve çekiciler için yüzde 5.00 olarak uygulanabilecektir.

Hasar ve Hasarsızlık Oranlarında Yaşanan Değişim

Resmi Gazete ‘de yer alan yönetmeliğin ekine göre hasarsızlık prim oranlarında da bir değişim yaşanmıştır.  7. basamak için yüzde 45’ten 42’ye, 6. basamak için yüzde 30’dan 22’ye düşürülme yaşanmıştır. 5. basamak için yüzde 15’ten 10’a düşürülmüştür. Hasar durumunda prim artırım oranlarında da düzenlemeye gidilmiştir.

Hasar prim artırım oranlarında belirlenen durum şöyle;  3. basamak için yüzde 50’den 45’e, 2. basamak için yüzde 100’den 90’a düşürülmüştür. 1. basamak için de yüzde 150’den yüzde 135’e düşürülme yapılmıştır.

Zorunlu Trafik Sigortası düzenlemesi ve diğer tüm düzenlemeler 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

Arabam Kaç Para

TRİNK SAT

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here