Bir araba sahibiyseniz, yağ değişimi için tamirciye en az senede 1 kere uğramanız gerekmektedir. Kendiniz yapsanız bile, o yağ en az senede 1 kere değişmelidir. Düzenli yağ değişimi olmazsa, kötü sonuçlar doğabilir ve arabanıza kalıcı olarak zarar verebilirsiniz. Yağ değişimlerini neden atlamamanız gerektiği hakkında size şimdi bilgi vereceğiz ve bir sonraki değişim için geciktiyseniz en yakın tamirciye uğramanın tam vakti!

1. Aşınmış Yağ, Siz Anlamadan Motorunuza Zarar Verebilir

Yağ, motorunuzda dolaşmaya devam ederken, birikintileri ve pisliği toplayarak motoru çok daha az etkili hale getirir. Pistonlar ve tahrik milleri gibi önemli motor bileşenlerini sürekli olarak yağlar ve motor bileşenlerinizi koruması için iyi durumda olmalıdır. Yağınızı değiştirmezseniz, arabanız bir takım sorunlar yaşayabilir. Diğer motor bileşenlerinde de aşırı aşınmaya neden olabilir ve ayrıca motorunuzdaki metal bileşenlere zarar vermeye başlayabilir veya çamurlu yağlar “tutukluk yaparak” büyük bir motor arızasına neden olabilir. Gecikmiş bir değişim ile birkaç ay aracınızı kullanmak bile tüm bu sorunlara ve daha fazlasına neden olabilir.

2. Yağınız Zamanla Bozulur! Kilometrenin Dolmasını Beklemeyin

Arabanızı çok fazla sürmeseniz bile, yine de üretici firmanın tavsiyelerine göre yağınızı değiştirmeniz gerekir. Elbette, daha fazla sürerseniz, yağınız daha çabuk tükenecektir. Ancak zamanla, seyrek aşınma bile yağın eskimesine neden olacaktır. Bu nedenle, seyrek bir sürücü olsanız bile, yağınızı otomobil üreticiniz tarafından verilen talimatlara göre değiştirdiğinizden emin olun. Pişman olmazsınız.

3. Düzenli Bakımlar Uzun Vadede Paradan Tasarruf Sağlar

Bir yağın değişiminin maliyeti, (birinci sınıf sentetik yağlar kullanılsa bile) size 500 tl’nin altına mal olacaktır. Filtreli basit bir yağ değişimi ve 6L’ye kadar yağ size sadece ortalama 300tl’ye mal olacaktır. Elbette, bu kulağa çok para gibi geliyor, ancak bu maliyetleri göz önünde bulundurun:

 

  • Komple motor yeniden rektefiyesi – 10.000 – 30.000 tl +
  • Motor üt kapak contası değişimi – 5.000 – 10.000 tl
  • Yağ pompası değişimi – 1.000-4.000 tl

Bunlar, yağınızı değiştirmediğinizde ortaya çıkabilecek sorunlardan sadece birkaçı. 500 tl artık çok gelmiyor, değil mi?

4. Arabanıza Bakım Yapıldığında Sadece Yağ Değişimi Yapmazsınız

Temel yağ değişiminde bile, çoğu servis atölyesi aracınızın temel durumuna bir göz atmaya istekli olacaktır. Lastik balansı gibi şeyleri kontrol edecekler ve lastik rotasyonuna ihtiyacınız olup olmadığını görecekler. Ayrıca farlarınız, dönüş sinyalleri, ön cam silecekleri, arabanızdaki sıvı seviyeleri, fren balataları ve rotorlar ve düzenli bakım gerektiren diğer temel bileşenler gibi şeyleri de inceleyecekler. Yağın değişimi için bir servis merkezini ziyaret etmek, tam bir nokta denetimi yapılmasa bile rutin bakıma devam etmenin en iyi yoludur. Zamanla daha ciddi hale gelebilecek diğer mekanik sorunları yakalayabilir ve bunları hızla ele alarak paradan tasarruf edebilirsiniz.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here