44’üncü Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilen Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) Başkanı yeniden Aybert Saydam oldu. Toplantıda açılış konuşması yapan Saydam, Türkiye ve dünyadaki otomotiv piyasasına dair önemli noktaların üzerinde durdu. Diğer yandan toplantının devamında TAYSAD Başarı Ödülleri de sahiplerini buldu. İşte 44’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı sonrası öne çıkan başlıklar:

TAYSAD Başarı Ödülleri-2

“Neden dünyadaki büyümeyi yakalayamadığımızı sorgulamalıyız”

Türkiye otomotiv tedarik sanayinin çatı kuruluşu olan TAYSAD’ta 2 yıl önce Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı devralan Aybert Saydam, 44’üncü Olağan Genel Kurul toplantısında da Başkanlık için seçilen isim oldu. Üyeler ve paydaş kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda otomotiv piyasasının geleceğine dair pek çok konu ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Albert Saydam, piyasanın mevcut durumunu şu sözlerle ifade etti: “Dünyada ve Avrupa’da araç üretimi pandemi öncesi rakamlarına gittikçe yaklaşıyor.  Türkiye’ye bakıldığında ise ne yazık ki tablo bu kadar olumlu değil. 2022’yi üretimde 13’üncü, satışta da 18’inci kapattık. 2023 tahminleri ise uluslararası raporlarda bir sıra gerileyeceğimiz yönünde. Önümüzdeki ülkeler Kanada, Endonezya, Fransa ve İspanya.”

TAYSAD ve OSD’nin ilk 10’da yer alma hedefine dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı, bu hedefin şu andaki karşılığının 2,3 milyon adetlik araç üretimi olduğunu söyledi. Ayrıca ortaya konan veriler ışığında 2017’de 1,7 milyonu yakalayan araç üretiminin bu yıl 1,3 milyon adedin gerisinde kalacağını ön gördüklerini ifade etti. “Bu tablo esasında hepimizin, otomotivde yer alan paydaşların ve şirketlerin önünde bulundurması gereken ve ‘neden dünyadaki büyümeyi yakalayamıyoruz’ diye kendimizi sorgulamamız gereken bir tablo.”

İhracatta Yüzler Gülüyor

TAYSAD Başkanı Albert Saydam, ihracat içinse daha olumlu bir tablo çizdi. Konuya ilişkin şu sözleri söyledi: “2017’deki en fazla araç üretimi olduğu dönemde yüzde 34’ü tedarik sanayi olmak üzere 29 milyar dolarlık bir ihracatımız vardı. 2022’de tedarik sanayinin oranını yüzde 42’ye çıkardık. 2023’deki hedefimiz yüzde 44’ün üzerine çıkarak toplam otomotiv ihracatını 35 milyar doların üzerine taşımak ve bir sene için kimya endüstrisine emanet etmiş olduğumuz şampiyonluğu bu sene geri almak. İlk 2 ayda açık ara ile liderliği geri almış durumdayız.”

TAYSAD Başkanı Albert Saydam-1

 Afet Bölgelerine Yardım 

Toplantıya katılan sektörün öncü firmaları ve temsilcileri arasında Yönetim Kurulunda Birinci Otomotiv (Yakup Birinci), Cavo Otomotiv (Berke Ercan), Parsan Makine (Lokman Yamantürk), Avitaş (Şekib Avdagiç), Assan Hanil (Atacan Güner), Ditaş (Osman Sever), Farplas (Ahu Büyükkuşoğlu Serter), Feka (Taner Karslıoğlu), Norm Cıvata (Fatih Uysal) ve Toyota Boshoku (Hakan Konak) gibi isimler yer aldı.

Genel Kurulda işlenen diğer konular arasında, ülkemizi derinden sarsan deprem felaketinin etkileri de yer aldı. Diğer yandan otomotiv sanayisinin bu süreçteki çalışmaları ve ekonomiye olan katkılarına da dikkat çekildi. Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, konuşmasında Afet ve Risk Yönetimi Çalışma Grubu’nu kurma kararı aldıklarını bildirdi. Afet bölgesinin hızlıca yaralarını sarabilmesi ve gerekli destek faaliyetlerini planlanması için bu tür bir adım atılacağını söyledi. Diğer yandan üyeler arası afet yönetim sistemini de kurmaya yöneldiklerini kaydetti.

TAYSAD Başarı Ödülleri-1

TAYSAD Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu

Toplantı TAYSAD Başarı Ödülleri ile devam etti. “En fazla ihracat yapan üyeler” kategorisinde Bosch birincilik ödülünü alırken, CMS Jant ikincilik, Tırsan Treyler ise üçüncülük ödülüne layık görüldü. “İhracatını en fazla artıran üyeler” kategorisinde de Döksan Basınçlı Döküm birincilik, GKN Sinter ikincilik, Freudenberg de üçüncülük ödülünün sahibi oldu. “Patent” kategorisinde birincilik ödülü Tırsan Treyler’e takdim edilirken, Vestel Elektronik ikincilik, Bosch da üçüncülük ödülünü aldı. TAYSAD tarafından organize edilen eğitimlere en çok katılım sağlayan Mutlu Akü, bu alanda birincilik ödülüne layık görülürken; ikincilik ödülü Tekkan Plastik’e, üçüncülük ödülü ise Pimsa Otomotiv’e verildi. Ayrıca törende TAYSAD’ın başlattığı “Fırsatı Eşitle Yeteneği Çeşitle” isimli sosyal sorumluluk projesi kategorisinde, sahasındaki kadın istihdamını en çok artıran Teknorot’a da sertifikası takdim edildi.

Cengiz Eroldu, Yeniden OSD’nin Yönetim Kurulu Başkanı Oldu

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here