Sıcaklar Başladı! Peki Sıcakta Araba Sürmek Zararlı mı?

Yaz yolculuklarında endişelenecek çok şey var ve araç güvenliği bunlardan biri. Yakıtın bitmesi bunlardan biridir. Ancak aşırı sıcak havalarda aracınızın yıpranması, yolda pahalı onarımlara yol açar. Ve sıcakta araba kullanmak, arabanın içindekiler için de tehlikelidir.

Isı, aracınızı çeşitli şekillerde etkiler. İşte onlara bir bakış ve hasarı nasıl önleyebileceğiniz.

Sıcaklar Başladı! Peki Sıcakta Araba Sürmek Zararlı mı? Sıcak Hava Arabanıza Nasıl Zarar Verir?

Bize sık sık kış havasının araçlarımız için zor olabileceği öğretildi, ancak tek zararlı mevsim bu değil. Yaz mevsiminin otomobilimize verdiği zararların kış aylarından kalır yanı yoktur. Bazı bölgelerde yüksek sıcaklıklar ve kuru hava mevcutken bazı diğerler bölgelerde de nem fazladır. Peki bir aracın en çok hangi kısımları aşırı sıcaktan etkilenir?

Sıcaklar Başladı! Peki Sıcakta Araba Sürmek Zararlı mı? Sıcak Hava Arabanıza Nasıl Zarar Verir?

İlk olarak, araçtaki lastikleri en çok etkilenenler arasına ekleyebiliriz. Sürtünmeden kaynaklanan belirli bir miktar ısıya dayanacak şekilde tasarlanmış olmalarına rağmen, özellikle çok fazla seyahat ediyorsanız, sıcaklıklara uzun süre maruz kalmaya karşı bağışıklı değildirler.

İkinci olarak sıcak ıslak hücreli aküleri büyük oranda etkiler. Bu piller yani aracımızın aküsü tüm araçlarda yoktur, ancak bazılarında vardır. Islak hücreli pillerin izlenmesi ve azaldığında damıtılmış suyla doldurulması gerekir. Isı, hücrelerdeki suyun daha hızlı buharlaşmasını sağlayabilir. Ancak bakım gerektirmeyen akülerin kontrol edilmesi gerekmez.

Son olarak, antifriz seviyeleri yaz aylarında daha da önemli hale gelir. Antifriz, arabanızın motorunun aşırı ısınmasını önler. Antifriz seviyeleri çok düştüğünde, aracın motoru düzgün soğumaz. Hatta bu durum ciddi hasar veya arıza riski oluşturur.

Yaz Yolculuğunuz Sırasında Isı Hasarını Önlemek İçin Ne Yapabilirsiniz?

Lastiklerinizde gereksiz aşınma ve yıpranmayı önlemek için lastiklerinizin hava basıncını daha sık kontrol edin. Uygun hava basıncı ölçümü için kullanıcı el kitabınıza bakın veya tamircinizden yardım isteyin. Lastiklerinizin uygun şekilde şişirildiğinden emin olmak için ayda birkaç kez bir hava basıncı göstergesini kullanın. Ayrıca gerektiğinde hava basıncını kontrol edin, hava ekleyin veya boşaltın.

Yaz Yolculuğunuz Sırasında Isı Hasarını Önlemek İçin Ne Yapabilirsiniz?

Akünüzün bakım gerektirmeyen bir akü mü yoksa ıslak akü mü olduğunu belirleyin. Islak bir hücreli piliniz varsa, akünün kapaklarını açmanız ve açıkta kalan her hücredeki su seviyesini kontrol etmeniz gerekir. Akünüzün su seviyesi düşükse, normal seviyeye kadar damıtılmış su ekleyin. Ne tür bir akünüz olduğunu nasıl söyleyeceğinizi bilmiyorsanız veya onunla uğraşmak istemiyorsanız, tamircinizden en az ayda bir kez kontrol etmesini isteyin.

Radyatördeki antifrizin buharlaşmadığından veya seviyesinin çok düşmediğinden emin olmak için her zaman kontrol edin. Ancak, bu seviyeyi araba sıcakken kontrol etmeyin. Bunun yerine, radyatör kapağını güvenle çıkarmak için soğumasını bekleyin. Ardından, motorunuzun uzun süre dayanmasını sağlamak için gerekirse daha fazla antifriz ekleyin. Bir motorun tamir edilmesinin veya değiştirilmesinin ucuz olmadığını unutmayın. Bu nedenle arabanızın korunmasını sağlamak için zaman ayırmak en iyisidir. Aracınızdaki parçaların ve güç aktarma organlarının zarar görmemesi önemlidir. Bunların tamiri uzun sürer ve pahalıdır.

Sıcaklar Başladı! Peki Sıcakta Araba Sürmek Zararlı mı? 

Arabanız Sıcakta Bozulursa Ne Yapmalısınız?

Kimse yolun kenarında mahsur kalmak istemez. Ama bu her zaman olabilir, bu yüzden hazırlıklı olmalısınız. Yapmanız gereken ilk şey, lastiklerin uygun şekilde şişirildiğinden emin olmaktır. Ayrıca akülerin su ile doldurulduğundan (gerekirse) ve radyatör antifrizinin asla düşük olmadığından emin olarak herhangi bir sorunu önlemektir.

Çoğu üretici ve bakım servisine göre yazlık acil durum çantası da yanınızda taşımalısınız. Tabii ki, su herhangi bir kit için olmazsa olmazdır. Ancak sıcak güneşte yolda mahsur kalırsanız su miktarını hesaplayın ve tamamını yanınıza alın. Güvenli bir yere ulaşana kadar susuz kalmayın.

Kitte paketlenecek diğer önemli öğeler güneş kremi, ilk yardım çantası, el feneri, gölgelik battaniyesi, işaret fişekleri, tehlike işaretleri, lastik sızdırmazlık kutuları ve bağlantı kablolarıdır. Ayrıca, yardım beklerken sizi beslemek için bozulmayan atıştırmalıklara sahip olduğunuzdan emin olun.

Sıcaklar Başladı! Peki Sıcakta Araba Sürmek Zararlı mı? 

Bir yaz yolculuğuna çıkmadan önce, ne kadar uzak olursa olsun, önce aracınızın bakımını yaptırın. Yola tamamen hazırlıklı çıktığınızda oluşacak türlü tehlikelerden kurtulursunuz. Ya da yola çıkıp kilometreler sonra motorunuzun yağının azaldığını görürsünüz. Veya lastiklerinizin havasının azaldığını öğrenirseniz pişman olabilirsiniz. Gitmeden önce elinizden geleni yapın ve herhangi bir arıza durumunda bir yazlık çantanız olduğundan emin olun.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here