mercedes marka araç

Araçların tasarımında rüzgar önemli bir rol oynar. Bu nedenle neredeyse bütün araçlar aerodinamiğe dikkat edilerek tasarlanır. Halbuki aracın tasarımı dışında, sürüş esnasında da rüzgar önemli bir faktördür. Çünkü çok sert bir rüzgar, hem normal sürücüler hem de şerit takip sistemi kullanan sürücüler için büyük problemlere yol açabilir. Ancak bu problem için günümüz mühendislerin bulmuş olduğu bir çözüm yolu var. Rüzgar savrulma asistanı olarak adlandırılan bu sistem, çok güçlü ve bir anda ortaya çıkan yan rüzgarların etkisini azaltmak için tasarlanmıştır. Amacı yol tutuş güvenliğini arttırmak ve rüzgardan kaynaklanan yer değiştirmeyi engellemektir.

rüzgar savrulma asistanı göstergesi

Rüzgar Savrulma Asistanı Nedir ?

Özellikle köprülerde kamyon ve otobüs gibi büyük taşıtlar geçerken araç üzerinde güçlü bir rüzgar etkisi oluşur. Bu rüzgar etkisini azaltmak ve sürücüye daha güvenli bir yol deneyimi sunmak için tasarlanmış sisteme rüzgar savrulma asistanı denir. Sonuçta araç sahiplerinin, sürüş konforu artar. Bununla birlikte rüzgar savrulma asistanı devreye girdiğinde, aracın gösterge bölümünde bir lamba yanarak sürücü bilgilendirilir.

Her Araçta Bulunur Mu ?

Bunun gibi yeni teknolojiler maalesef, her araçta bulunmamaktadır. Fakat aracınızda bu asistanın var olup olmadığını bilmiyorsanız, internet üzerinden kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Sıfır kilometre bir araç satın almayı düşünüyorsanız ve aracınızda bu özellik olmasını istiyorsanız, aracı satın almadan önce mutlaka bir ön araştırma yapmalısınız. Ancak şunu söylemekte fayda var bu özellik genellikle çok lüks sedan otomobillerde ya da kamyon, kamyonet, SUV tarzı araçlarda bulunuyor.

Rüzgar savrulma asistanı nasıl çalışır

Nasıl Çalışır ?

Bu sistemin çalışması, herhangi bir istenmeyen kuvvetin etkisinin azaltılması için, ona zıt yönde bir kuvvet uygulanması prensibine dayanmaktadır. Gelgelelim rüzgar savrulma asistanı araca yan taraftan uygulanan sert bir rüzgar tespit edildiğinde sistem devreye girer. Böylece aracın şerit dışına çıkmasını engeller. Üstelik bu görevi gerçekleştirmek için elektronik savrulma önleyicisi sistemini kullanır.

Ne Zaman Ortaya Çıktı ?

İngilizcede crosswind stabilization (CWS) olarak bilinen bu sistem ilk olarak 2009 yılında, Mercedes-Benz firmasının S serisi araçlarında kullanıcılara sunulmuştur. Öncelikle rüzgar savrulma asistanı belirli senaryolarda çalışır. Araca ne kadar yardım sağlayacağını belirlemek için sapma oranı, yanal ivme, direksiyon dönüş açısı ve hız sensörlerini kullanır.

2009 yılında ilk Mercedes-Benz tarafında S sınıfında araçlara uygulandı. Daha sonra yine Mercedes firmasına ait olan Sprinter ve Metris model araçlara entegre edildi. Bu teknolojiyle beraber araçların yan yüzeylerinde oluşan kuvvetli rüzgarlardan dolayı oluşabilecek kaza riskinin azaltılması sağlandı.

Rüzgar Savrulma Asistanı Bulunan Araçlar Hangileridir ?

Rüzgar savrulma asistanı denilince akla, ilk olarak Mercedes-Benz firması akla geliyor. Fakat Mercedes-Benz firmasının dışında Ford ve Volkswagen markalarının da bazı araçlarında bu özellik bulunuyor. Genel olarak rüzgar savrulma asistanı bulunan araç listesi ise şöyle :        NOT : Aracın üretim yılına göre değişiklik gösterebilir.

1- Ford Transit

2- Mercedes Sprinter

3- Volkswagen Crafter

4- Mercedes Metris

5- Mercedes GL- Serisi

6- Mercedes S Serisi

Rüzgar Savrulma Asistanı İşe Yarıyor Mu ?

Iowa Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma doğrultusunda, “Rüzgar Fırtına Senaryosu” adında bir test yapıldı. İlk olarak test için 120 kişi çağrılarak SUV ve sedan araçlar için sürüşler gerçekleştirildi. Test boyunca sürücüler kendi şeritlerinde kalmaya çalışacaktı. Ancak sert rüzgar sürücüleri karşı şeride itmeye çalışacaktı. Sonuçlara göre, rüzgar savrulma asistanı bulunan araçlardan sadece 1 sürücü kontrolü kaybetti. Bunun aksine bu özellik bulunmayan araçlarda yapılan 179 sürüşten 50’sinde sürücüler kontrolü kaybetti. Araştırmanın oldukça şaşırtıcıydı. Çünkü rüzgar savrulma asistanına sahip olan araçların, kaza yapma oranının %30’a kadar daha az olduğu saptandı.

Bileşenleri Nedir ?

Frenler : Aracı durdurmak için kullanılan sisteme denir.                                                    Diferansiyel : Bir motorlu araçta, iki teker arasındaki devir dengesini sağlayan parçaya denir.                                                                                                                            ESP Sistemi : İngilizcesi Electronic Stability Program olan ve dilimize elektronik stabilite programı olarak geçen ESP, çekiş kontrol sistemi olan TCS ve ABS fren sistemini kontrol eder.                                                                                                                            Elektro Hidrolik Direksiyon : EPS olarak da bilinir. Hidrolik direksiyonlar uzun yol kullanımları ve yüksek süratlarda istenilen güveni veremedi. Bundan dolayı hidrolik direksiyonların elektrikle desteklenmesiyle elektro hidrolik direksiyonlar üretildi.                  Kuvvet Sensörleri : Aracın yan tarafına etki eden rüzgar kuvvetini belirlemek için kullanılır. Rüzgar savrulma asistanı bu okumalardan yararlanır ve rüzgarın ne kadar kuvvetli olduğunu belirler.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here