Nissan Türkiye de daha önce yeniden yapılanmaya gitmişti. Yeniden yapılanma sürecinde Türkiye’nin bağlı bulunduğu bölge de değişti.

Nissan Türkiye Hakkında ve Yeniden Yapılanma Süreci

Nissan’ın Türkiye de yeniden yapılanmaya gittiğini belirtmiştik. Bu yapılanma sürecinde firma Nissan Türkiye Genel Müdürlük görevine Charbel Abi Ghanem’i getirdi. Ghanem daha önce Nissan’ın Belçika Genel Müdürü olarak görev yapıyordu.

Yeniden yapılanma sırasında Türkiye’nin bağlı bulunduğu bölge AMIEO bölgesinin Avrupa bölümüne bağlandı. Bu bağlanmanın ardından Charbel Abi Ghanem Türkiye satış ve pazarlama süreçlerini Nissan Avrupa Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Jordi Vila ile yapmaya başladı.

Nissan X-Trail Türkiye lansmanı sırasında Jordi Vila ile Charbel Abi Ghanem bir aradaydı. Bu süreçte ikili firmanın gelecek planları ve diğer detaylar hakkında bilgi verdiler.

Genel Müdür Charbel Abi Ghanem bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Türkiye otomotiv pazarı öngörülemez. İlk defa Türkiye’de bulunuyorum. Açıkçası bu kadar dalgalı bir pazar görmedim. Pazardaki değişimlere hızlı bir şekilde cevap vermek istiyoruz. ÖTV’nin ne olacağını ya da dövizde dalgalanmanın nasıl olacağını öngöremiyoruz. Duruma hızlı ve çevik bir şekilde cevap vermeye çalışıyoruz. ”

Nissan Türkiye’nin Avrupa’ya bağlanmasının perde arkasına da değinen Ghanem, bu sayede karar alma süreçlerinin hızlandığını bildirdi.

Charbel Abi Ghanem Türkiye’nin Avrupa bölgesine bağlanması için ise şu sözleri kullandı:

“Türkiye’deki müşteri profili Avrupa’ya daha yakın ve alışkanlıkları da Ortadoğulu müşterilere göre daha Avrupalı. Aynı şekilde, Türk müşterilerin teknolojiye adapte olma alışkanlıkları da yine Avrupa’ya daha yakın olduğu için böyle bir karar alındı. Türkiye, Nissan açısından önemli bir ülke. Türkiye, Avrupa’nın bir parçası olarak görülüyor.”

Charbel Abi Ghanem sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye de büyümeye odaklandık. Ben şu anda tek şeye odaklıyım, o da markanın eski başarılı günlerini geri getirmek. Buna yönelik bir taahhüdüm var benim çünkü.”

Bunun yanı Charbel Abi Ghanem TOGG ile ilgili şu sözleri söyledi:

“TOGG, Türkiye’de elektrikli araçlar için büyük bir katkı sağlayacak. Hem bizim için hem sektör için yolu açmış olacak diyebiliriz. Türkiye’de ki elektrikli ve hybrid otomobil pazarının %10 kadarına hakim olmak istiyoruz.”

Renault ve Nissan Ortaklığı

Nissan, Renault da %15 oranında, Renault da Nissan’da %43 oranında bir hisseye sahip. Bu Nissan da rahatsızlığa sebep oluyor. Daha önceleri de Renault’un Nissan da ki hisselerini azaltabileceği ile ilgili iddialar yapılmaya başlamıştı.

Bu ortaklığın yanı sıra ayrıca Renault-Nissan-Mitsubishi arasında bir ittifak söz konusu.

Nissan Türkiye

Renault da geçtiğimiz günlerde Bursa da Mitsubishi Colt üretimi yapılacağına dair bilgi vermişti.

Nissan Avrupa Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Jordi Vila Nissan’ın Renault ile ittifakı hakkında önemli bilgiler verdi. Bu konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Her iki firma da ittifaktan çekilmeye niyetli değil. İttifaktan her iki taraf da fayda sağlıyor. Ama önümüzdeki dönemde ittifak şekil değiştirebilir. Geçmişte konuşulduğu gibi, iki şirketin birleşmesi söz konusu değil.”

Bundan dolayı Jordi Vila Bursa da yer alan Oyak-Renault fabrikaları ile ilgili olarak şu sözleri kullandı:

“Türkiye pazarının potansiyeli yüksek ve Türkiye’ye önem veriyoruz. Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakının yeni stratejisi kapsamında, yeni Mitsubishi Colt, Renault Clio ile aynı hatta Bursa da üretilecek. Bizim Türkiye’ye doğrudan bir yatırım planımız yok. Fakat ilerleyen dönemlerde Nissan da Mitsubishi gibi bir adım atabilir.”

Bu bilgiden hareketle Nissan da Renault gibi Bursa da yer alan fabrika da Nissan üretim yapabilir. Tıpkı Renault’un Mitsubishi Colt’u ürettiği gibi.

Sıfır KM Nissan Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here