Motosiklete “sigorta” molası

0
763

Geçen yıl sektöre yapılan yasal düzenlemelerle 2016’da bahar havası bekleyen motosikletçiler trafik sigortasındaki artışla hayal kırıklığına uğradılar.

2015 yılında motosiklet sektörüne getirilen olumlu yasal düzenlemeler 2016’da “hamle” bekleyen sektörde etkili olamadı. Motosiklet ve taşıt araçlarının zorunlu trafik sigortasındaki yüksek artışlar satışlarda yavaşlamaya sebep oldu. MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) Başkanı Nihat Çadırcı tüm otomotivin etkilendiği bu durumdan en çok zararı motosiklet sektörünün gördüğünü söyledi.

ÜRÜN BEDELİNİN DÖRTTE BİRİ SİGORTA
Motosikletin bedelinin yaklaşık dörtte biri kadar olan sigorta bedelinin büyük bir haksızlık olarak önlerirdeki en büyük engel olduğunu söyleyen Çadırcı ,” Umarız kullanıcıların kayıt dışı olumsuz davranışları alışkanlık haline getirmeden Maliye Bakanlığının yapmış olduğu çalışmalar bu sıkıntının aşılmasına yardımcı olur. Trafik sigorta fiyatlarının düşürülmesi yönünde yapılan yasal düzenlemelerin Resmi Gazetede yayınlanmasından sonra uygulamada nasıl bir indirim olacağını merakla beklemekteyiz” diye konuştu.

PAZAR YÜZDE 9 KÜÇÜLDÜ
2015’in son aylarında başlayan bu uygulamanın 2016’nın ilk 3 ayında olumsuz etkilerini bir önceki yıla göre satışların yüze 9 küçülerek gösterdiğini kaydeden Çadırcı açıklamalarına şöyle devam etti: “Ayrıca ikinci el ürünlerin motosiklet bayilerinden alınması halinde ödenen yüzde 18 KDV ürün maliyetinin gereksiz yere yükselmesine neden olmakta. Bu nedenle haksız olan bu uygulanan ikinci el ürünlerde şirketler için ödenen KDV ‘nin yüzde 1 e düşürülmesi için Maliye Bakanlığı, Gelirler İdaresi Başkanlığına müracaatta bulunduk. Bakanlık tarafından gelen cevapta KDV oranlarının düşürülme talebimizin yapılacak mevzuat çalışmalarında değerlendirilmek üzere not edildiği tarafımıza bildirildi.”

2016 YILINDAN BEKLENTİLER
Çadırcı yaşadığımız coğrafyanın getirdiği bir takım negatif etkiler, döviz kuruna bağlı yaşanan fiyat artışları ve zorunlu trafik sigortası fiyatlarındaki aşırı artışların getirdiği olumsuzluklarla beraber pazarda büyüme erin kentlerde daha tercih edilmesinde etkili oldu. 2015 yılında yasalaşarak bu yıl uygulamasına başlanılan ehliyet sınıflarındaki düzenlemeler ile “B” sınıfı ehliyet ile mopedlerin (Azami hızı 45 km/s, içten yanmalı ise silindir hacmi 50 cc’yi , elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilowatı geçmeyen 2 veya 3 tekerlekli taşıtlar) kullanılabilecek olması yakın bir gelecekte motosiklet kullanımını daha da yaygınlaştıracak. Türkiye, halen Avrupa’da motosiklet kullanıcı sayısı olarak en gerilerde yer alıyor. Ülkemizde en çok motosiklet satılan 5 il sırasıyla İstanbul, İzmir, Antalya, Hatay ve Muğla olarak yer alıyor.

MEHMET ALİ KANTARCI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here