İşte Karşınızda Kusurlu Spor Otomobiller. Lüks spor otomobiller otomobil tasarımcılarının mükemmeli aradığı bir alandır. Bu otomobiller yüksek performans ve stil konusunda piyasa da kıyasıya bir rekabet içindedir. Bu rekabet üreticilerin zaman zaman hedefinden şaştığı ve mükemmeli ararken otomobilin bazı yönlerinden kötü bir geri dönüş aldığı bir duruma dönüşüyor.

Bir spor otomobil üretmek üstüne üstlük birde bunu mükemmel bir şekilde yapmak aracın bir bütün olarak ele alınmasını gerektirir. Spor otomobiller sadece performanstan ibaret olamaz. Hızdan ziyade güvenlik, malzeme kalitesi gibi kriterlerde çok önemlidir. Buna ek olarak bütçenizin yeteceği otomobil yapmaya karar verdiyseniz ne çok kaliteden ödün vermeli ne de bazı noktaları göz ardı edip önemli özelliklerden yoksun bir araba yapmalısınız. Bu durumda bütçe sıkıntınız varsa spor otomobil her açıdan dengeli olmalıdır. Bu denge bütçe yönetimi açısından sizi zorlayabilir. Çünkü bir spor otomobilde neredeyse her ayrıntı önemlidir. Nereden feragat edeceğinize iyi karar vermezseniz bütün satış planları suya düşebilir.

Spor otomobil alanında çok sayıda üretici bu alanda çalışmalar yaptı. Bazıları bu otomobilleri üretirken tam bir fiyasko niteliğinde işlere imza atıp üretim devamı konusunda sendelerken bazı  firmalar ise hatalarından ders çıkarmayı tercih etti. Bugünkü listemizde marka imajını kusurları nedeniyle zedeleyen ve müşterilerden olumsuz tepkiler almış spor otomobillerden bahsedeceğiz. Bazı kusurlar gerçekten ölümcül derecede tehlikeli. Lafı fazla uzatmadan listemize geçelim.

Audi TT (8N)

Audi TT 1995 yılında konsept versiyonu ile çok yankı uyandırmıştı. İlk zamanlar konsept olarak tasarlanan otomobil çok sevildiği için 1998 yılında seri üretime geçildi. O zamanlar kısa süre içinde sevilen ve göklere çıkarılan TT maalesef gelen olumlu tepkileri uzun vadede olumsuza çevirdi. Audi TT bildiğiniz üzere bir performans otomobili ve sürüş dinamikleri iyi olmak zorunda. Ancak TT yüksek hızlarda çok kararsız bir tutum sergiliyor. Yüksek hızlara çıktığınıza direksiyon hakimiyeti konusunda araca güvenmekte zorlanıyorsunuz.

Bu konuda çok sayıda kaza haberleri ile gündeme gelen ilk versiyon TT 8N firmanın aracı geri çağırması ile bir spoiler iyileştirilmesi yapıldı. Bu çözümden sonra araç eski kararsızlığını geri kazandı. Ancak güven tekrar geri kazanılamayacak kadar önemli bir duygudur. Kusurlu Spor Otomobiller listemiz devam ediyor.

Jaguar XJS V12

Etkileyici tasarıma sahip olan Jaguar XJS V12 görünen o ki tasarımcılar tarafından bu etkileyici tasarıma sahip olmak için çok fazla zaman harcanmış. Bu nedenle güvenilmez bir motor ile piyasaya sürülmüş. İlk versiyonda v8 motor kullanılmıştı. V8 motor başarılı bir şekilde işledi. Sonrasında araçta kullanılan v12 motor sık sık arıza çıkarmaya meyilli olduğu için kullanıcılar bu aracı kullanmayı reddetti. Küçük bir arıza için bile motorun tamamen değişmesi gerekiyordu çünkü bir arıza diğer arızayı tetikliyordu.

Porsche 911 (996)

Porsche 911 996 serisi küçük detay değişikleri dışında standart 911’lerden farksız olarak üretildi. 1997 yılında üretilen 996 her ne kadar kalitesini kanıtlamış bir model çatısı altında üretildi. Buna rağmen beklenmedik bir şekilde orta şaft rulmanı sorunları ile boğuşan bir otomobil haline geldi. Ara şaft yatağı arızaları nedeniyle motorda meydana gelen mekanik sorunları onarım maliyetlerini yükselttiği için müşterilerin korkulu rüyası oldu. Bu nedenle Kusurlu Spor Otomobiller listemizde yerini aldı.

MG SV

Yüksek performans kaliteli bir spor otomobilden beklenen bir özelliktir. MG SV 2003 Ford’dan alınan V8 motorla müşterilerini bu konuda memnun etmeyi başardı. MG SV 2003 yılında bir anda ortaya çıkan ve değişik tasarımı ile dikkat çekti. 2003 tasarım konusunda geçer not alsa da bu tasarımı iyi yansıtacak malzeme kalitesi konusunda sınıfta kaldı.

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi eğer yeterli bir bütçeniz yoksa her açıdan dengeli bir spor otomobil yapmanız çok önemlidir. MG firması finansal olarak zor bir dönemden geçtiği sırada SV modelini üretmişti. Ancak tamamen motor konusuna odaklandıkları için aracın malzeme kalitesi yetersiz oldu. Her ne kadar malzeme kalitesi aracın en önemli olumsuz taraflarından bir olsa da şirketin pazarlama stratejisi geliştirme konusunda beceriksiz olması müşteriler tarafından daha eleştirilir bir sorun olarak kaldı.

Mercedes S600 W220

Listemize bir kaliteli otomobiller ile ünlü Mercedes ile devam ediyoruz. Kusurlu Spor Otomobiller listemizde olmasını beklemediğimiz bir marka olduğunu söylemeliyiz. S600 W220 kalite anlamında şimdi bile yeni nesil araçlara taş çıkartacak kadar iddialı. Zaten Mercedes’in konforlu olması ile tanındığını bilmeyeniniz yoktur.

İncelediğimiz model performans açısından da etkiliydi. Örneğin 0-100km/s hıza 4.5 saniyede ulaşması bunun en büyük kanıtı.

Genel pencereden baktığımıza konforlu, lüks, ve iyi performans sunan bu sportif otomobilin nasıl bir sorunu olduğunu merak ettiğinizi duyar gibiyiz. Günümüzde bu özelliklere sahip aynı yıl içinde üretilen otomobillerin pahalı olduğunu fark etmişsinizdir. Mercedes S600 bu otomobillere göre biraz daha ucuz. Bunun nedeni aracın performans otomobili olmasına rağmen motor sorunlarının bitmiyor oluşu.

Kaputun altında güçlü bir V12 bulunsa motorun altında bulunan sızıntılı enjektörler bu motoru güvensiz yapıyor. Bu nedenle böylesine efsanevi bir otomobil günümüzde rakiplerine göre daha ucuz satılıyor. Eğer yine de satın almak istiyorum diyorsanız cebinizin yeterince derin olduğundan emin olun.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here