İlk sürüş: Yeni Honda HR-V

11
4637

Honda’nın efsanevi crossover modeli HR-V yenilendi. Portekiz’de deneme fırsatı yakaladığımız ikinci nesil HR-V, Türkiye pazarında yeniden şans arıyor.

YAZI: TULU DARICAN

İlk kez 1998 yılında tanıtılan HR-V, birinci nesliyle hem ülkemizde hem de dünyada başarılı bir model olmuştu. 2006’da üretimine son verilen model yaklaşık 9 yılın ardından yeniden canlanıyor. İlk model tasarım anlamında dönemin anlayışının çok önündeydi. Bu gelenek yeni modelde de sürdürülmek istenmiş. 

Honda’nın tasarım ekibi, yeni Honda HR-V’yi geliştirirken amaçları bir coupenin şık ve akıcı çizgilerini bir SUV’nin kullanışlı ve güçlü karakteriyle harmanlamak olduğunu açıklıyorlar. Bu amaçla aracın tavanı arkaya doğru alçalırken, arka kapıların açma kolları C sütununa konumlandırılmış.

Aracın ön tasarımıysa crossover segmentinin genel güçlü karakterine uygun şekillendirilmiş. Kapalı tek parça duran radyatör ızgarası köşelerde çekik farlarla desteklenmiş. 

Derin oyuklu gövde panelleri ve kaslı tampon tasarımları güçlü görünümü destekleyen diğer detaylar. 

Yeni Honda HR-V aerodinamik tasarım özelliklerine de sahip. Motor, ön zemin ve arka zemin olmak üzere üç noktada yer alan alt kaplamalar aracın altına giren havanın arkaya daha rahat akmasını sağlarken, böylece yakıt tüketimi de düşürülüyor. Yine bu alt kaplamalar rüzgar gürültüsünü düşürerek yol konforuna olumlu etki ediyor. Ayrıca ön ve arka bölümde gerçekleştirilen aerodinamik iyileştirmelerle yüksek sürat stabilitesi de arttırılmış. 

Klasik Honda iç mekanı

Yeni Honda HR-V’nin iç mekanı klasikleşen modern Honda çizgisinde tasarlanmış. Segment standartlarında bir kaliteye sahip iç mekanda bazı bölümler fırçalanmış alüminyum yüzeylerle süslenirken, Piyano Siyah yüzeylerle kalite algısı artırılmaya çalışılmış. yüksek tutuldu. Honda’nın Eco-Assist özelliği ile desteklenen üç parça gösterge panelindeki aydınlatma halkalarının rengi sürücünün ekonomik sürüş karakterine bağlı olarak beyazdan yeşile dönüyor. Böylece sürücü ekonomik sürüşe yönlendirilmiş oluyor. 

Tasarımcılar kabin için konforu optimize etmek üzere havalandırma ızgaralarını geniş bir alana etki edecek şekilde konumlandırmışlar. Asimetrik tasarımlı iç mekandaki en dikkat çekici nokta ise ön yolcu tarafında boylu boyunca uzanan geniş havalandırma ızgarası. Bu ızgaranın cam tarafı yoğun hava üfleme gücüne sahipken, ortaya doğru üfleme gücü azalıyor. 

Yeni Honda HR-V üç farklı ekipman seviyesiyle satışa sunulacak. Donanım seviyesi şartlarına bağlı olarak her biri siyah kaliteli kumaş, yarı deri ve deri olmak üzere üç farklı koltuk döşemesi seçeneği söz konusu. Üst donanım seviyesinde devreye giren açılabilir panoramik sunroof sayesinde kabin içindeki ferahlık hissi ve aydınlık artıyor. Sıcak yaz günlerinde güneşin rahatsız edici ışınlarından koruma görevini güneşlik üstlenirken, 846 mm uzunluğundaki cam tavanın 475 mm’lik ön bölümü geriye doğru açılıyor ve 27,5 mm dik açılma özelliği ile kabin içine taze hava girmesini sağlıyor. 

Elektrikli el freni, dokunmatik iklimlendirme paneli ve dokunmatik ekranlı multimedya sistemi gibi özelliklere sahip olan Honda’nın yeni ‘Smart Touch Interior-Akıllı Dokunmatik İç Mekan’ kullanım kolaylığını arttırıyor. 

İlk kez yeni Honda CR-V’de tanıtılan yeni bilgi ve eğlence sistemi Honda Connect, yeni Honda HR-V’de de kullanılıyor. Honda Connect, orta ve üst ekipman seviyelerinde standart olarak sunuluyor. 

Uygulama tabanlı bir yapıya sahip Honda Connect akıllı telefonlarda veya tabletlerde olduğu gibi dokunmatik bir ekrana sahip. Dünyanın en yaygın mobil işletim sistemi Android ile çalışan Honda Connect, kullanıcıya web erişimi, gerçek zamanlı trafik bilgisi, haberler, hava durumu, sosyal medya ve internet müzik istasyonlarına erişim imkanı sunuyor. 

Orta konsola entegre 7 inç büyüklüğünde ekran üzerinden kumanda edilen sistem, son derece pratik ve eğlenceli bir kullanıma sahip. Honda Connect’in dokunmatik ekranı günlük kilometre ve yakıt tüketimi gibi araca ait bilgileri de gösteriyor. Yine aynı ekran, ekipman seviyesine bağlı olarak, geri görüş kamerasının görüntüsünü de gösteriyor. 

WiFi, Bluetooth, HDMI ve MirrorLink özelliklerini destekleyen Honda Connect, akıllı telefon veya diğer multimedya cihazlarıyla senkronize oluyor. MirrorLink özelliği kullanıcıya sistemin desteklediği akıllı telefonu Honda Connect’in dokunmatik ekranı üzerinden kullanma imkanı sunuyor. 

Honda, yeni Honda HR-V’nin tüm donanım seçeneklerinde opsiyonel olarak ödüllü Garmin uydu navigasyonu sunuyor. Honda Connect ile tam entegre çalışan navigasyon yüklü haritayla kullanıma sunulurken, sistem mobil veri kullanımı gerektirmeden çalışıyor. 

Giriş seviyesi modellerde 5 inçlik renkli LCD ekranlı 4 hoparlörlü 160 Watt gücünde AM/FM/CD çalarlı bir sistem sunulurken, Honda HR-V’nin orta ve üst ekipman seviyelerinde altı hoparlörlü 180 Watt gücünde daha gelişmiş bir ses sistemi devreye giriyor. 

Klasik sedan modellere göre 100 mm daha yüksek oturma pozisyonu sayesinde Honda HR-V’de görüş açıları da sorunsuz. Ayrıca bu yüksek yapı sayesinde araca iniş ve binişler de kolaylaşmış. 

Honda HR-V’de iç mekanı geniş kılabilmek için yakıt deposu çok farklı bir şekilde yerleştirilmiş. 

Alan verimliliğini arttıran bu yenilikçi çözümde yassı yakıt deposu ön koltukların altında konumlandırılmış. Böylece arka koltukların altında alan yaratılmış. Bu alan çoğu Honda modelinde de kullanılan Honda’nın Sihirli Koltuklarını yerleştirme imkanı sunmuş.

Sihirli Koltuklar sayesinde 60:40 oranında iki parça halinde katlanan arka koltuklar farklı kullanım imkanları ve bununla birlikte son derece fonksiyonel bir iç mekan sunuluyor. Standart oturma düzeni dışında Sihirli Koltuklarla üç farklı kullanım düzeni oluşturmak mümkün. 

Bunlardan ilkinde arka koltuk sırtlıkları öne doğru katlanırken oturma minderleri aşağıya doğru alçalıyor. Böylece 1.845 mm uzunluğunda tamamen düz bir yükleme zemini elde edilebiliyor. Bir diğer kullanım düzeninde arka koltuk oturma minderleri sırtlığa doğru yukarıya kalkarak sabitleniyor. Böylece ön koltukların arkasında yüksek nesneleri taşımak üzere 1.240 mm yüksekliğinde boş bir alan elde edilmiş oluyor. Üçüncü ve son düzende arka koltuk sırtlıkları dışında ön yolcu koltuğunun sırtlığı da katlanıyor. Bu ise 2.445 mm uzunluğunda bir yükleme zemini kullanıma sunuyor.

453 litrelik bagaj arka koltukların katlanmasıyla 1.026 litreye kadar çıkıyor. 1.180 mm’lik geniş yükleme ağzı ve 680 mm yüksekliğindeki alçak yükleme eşiği gibi detaylar bagajın kullanım kolaylığını arttırıyor. 

Bir benzinli bir dizel motor

Honda HR-V’de iki motor seçeneği sunuluyor. Bunlardan ilki 1.5 litrelik i-VTEC benzinli motor. Atmosferik ünite 130 PS güç çıkışına sahip. Diğer seçenek ise 1.6 litrelik i-DTEC dizel motor. Bu motorsa 120 PS gücünde.

1.5 litre i-VTEC benzinli motor 6.600 d/d’de 130 PS güç üretirken 4.600 d/d’de 155 Nm tork çıkışına sahip. Bu motor Honda HR-V’yi 0’dan 100 km/h hıza 10.2 saniyede (manuel) ve 10.8 saniyede (CVT) hızlandırırken, 5.2 lt/100 km’lik ortalama tüketime ve 120 gr/km’lik CO2 emisyon değerine imza atıyor. 

1.597 cc’lik turbo dizel motor 4.000 d/d’de 120 PS güç ve 2.000 d/d’de 300 Nm tork değeriyle yeni Honda HR-V’yi 0’dan 100 km/h hıza sadece 10,0 saniyede hızlandırırken, sınıfının en dinamik aracı haline getiriyor. Honda HR-V 1.6 i-DTEC 4.0 lt/100 km ortalama tüketim ve 104 gr/km’lik CO2 değerine sahip. 

Hem benzinli, hem de dizel motor standart olarak altı vitesli manuel şanzımanla donatıldı. Honda ürün gamında diğer modellerde de kullanılan şanzıman Honda HR-V’de kullanılmak üzere optimize edildi. Dişli genişliklerinin optimize edilmesi ile şanzıman kısalırken hafifleyen yapıyla birlikte yakıt verimliliği de artıyor. 

Manuel şanzıman dışında 1.5 litre i-VTEC benzinli motorla birlikte, başarısını kanıtlamış olan ve 2015 model Honda Jazz’da da kullanılan CVT şanzıman opsiyon olarak sunuluyor. CVT ünitenin Avrupa pazarının beklentileri doğrultusunda kontrol ünitesi ve yazılımı yenilenmiş. 

Fren Anında Erken Vites Küçültme (EDDB) özelliği yavaşlama anında motorun sürücüye yardımcı olmasını sağlıyor. Örneğin yokuş aşağı inme veya viraj dönme durumlarda sürücünün ayağını gazdan çektiğini algılayan sistem motor devrini arttırıyor ve motor kompresyonu ile yavaşlamaya yardımcı oluyor. Böylece yavaşlama sonrası örneğin viraj çıkışı veya sollama manevrası gibi hızlanma ihtiyaçlarında serilik de sağlanıyor.

Fast Off özelliği sürücünün ayağını ne kadar çabuk çektiğini ölçümlüyor ve ayağın pedaldan hızlı çekilmesi halinde motor devrini yükselterek motor frenini devreye sokuyor. 

Yeni Honda HR-V’nin gövdesinde yüzde 27 oranında yüksek dayanımlı çelik alaşım kullanılmış. Rijit gövde ve sert süspansiyon geometrisi (önde MacPherson ve arkada H tipi torsiyonlu bağlantı) ağırlık merkezini düşürürken gövde salınımlarını minimize ediyor. 

Avrupa pazarında satılan tüm yeni Honda HR-V’lerde alaşım jantlar kullanılmış. Giriş ve orta ekipman seviyesinde 215/60 R16 ebatlarında lastiklere sahip 16 inçlik jantlar kullanırken, 215/55 R17 ebatlarında lastiklere sahip 17 inçlik jantlara yer verilmiş. Tüm HR-V modellerinde güç ön tekerleklere iletiliyor.

Sürüş İzlenimi

Yeni Honda HR-V’nin tüm motor seçeneklerini yaklaşık 200 km deneme fırsatı yakaladım. Öncelikle 1.6 litrelik dizel motor gamın en başarılı seçeneği. Yüksek torkun da etkisiyle araç zorlanmıyor. Özellikle virajlı dağ yollarında farkını ortaya koyuyor. Otoyol sürüşlerinde 4.5 litre dolaylarında seyreden tüketim, dağ yollarında 6.8 litre dolaylarına çıkıyor. Benzinli 1.5 litrelik ünite manuel şanzımanla çok başarılı. Gücünü hissettiriyor. Ancak CVT şanzıman ne yazık ki konfor odaklı ve performansı törpülüyor. Ancak hem manuel hem CVT şanzımanla 1.5 litrelik motor yeterli ekonomiyi sağlıyor. HR-V’nin dış tasarımı çekici ve şık. Aracın iç mekan genişliği de etkileyici. Malzeme kalitesi sınıf standartlarında. Yolcu tarafındaki üçlü havalandırma ızgaraları bence kullanım açısından sıkıntılı. Bu çıkışları açıp yukarı verirseniz başınızı, aşağı verirseniz göğsünüzü ve karnınızı üşütmeniz kaçınılmaz. Bu nedenle sürekli kapalı tutuluyor. Bu da iç mekanı soğutmada sorun yaşatıyor. Yeni Honda HR-V, 2016 yılının ilk yarısında Türkiye’de satılacak. Bu gecikmenin sebebi olarak yeni eğlence sisteminin Türkiye’ye adaptasyonu açıklanıyor. Bu nedenle aracın fiyatları belli değil. Ancak Honda Türkiye yetkilileri aslında Honda Jazz ile aynı platform üzerinde yükselen HR-V’yi Nissan Qashqai’ye rakip olarak gösteriyorlar. Bu sebeple Peugeot 2008, Opel Mokka gibi B-Crossover’lara göre yüksek bir etiket taşıyabilir.

11 YORUMLAR

  1. Honda nasıl olur da bu aracı Nissan Qashqai’ye rakip gösterebilir? Gerçekten akıl sır ermiyor. Neyse satmak istemiyorlarsa kendileri bilir.

  2. Crv’yide Xtrail’e rakip gösteriyorlar ve ondan yaklaşık 10-15 bin tl daha pahalıya satıyorlar. Hrw’de Qashqai rakibi ise kuvvetle muhtemel bu aracın benzinlisi 90-100 bin arası dizeli ise 100 bin Tl den de pahalıya gelecek. Ayrıca dizel otamatiği yok benzinli otamatik ise vasat performanslı. Eh bu başlamadan biten bir hayal olmaz inşallah. Bu durumda markanın Türkiye’deki kötü imajını yıkıp ön yargıları kırabilirlerse 1.5 dizel motor otamatik vites ve 4×4 çekiş sistemi ve 90 bin tl fiyatı ile mazda cx3 rakipsiz olur.

  3. Diğer B sınıfı crossover lardan farkı nedir ki yüksek fiyat olsun?? Honda çok yanlış fiyat politikası uyguluyor..1.6 dizel 4×4 CRV yi de 2.000 cc lik SUV lardan çok daha pahalıya satmaya çalışıyor..bu gidişle satışları çok düşer

  4. Birincisi HRV Qashqai nin değil Juke un rakibi. Japon yeninin bu kadar değer kaybettiği dönemde fiyatlarının aynı segment araçlara göre yukarda olması ??? . Türkiye’de iddialı olmak istemeyen ve ‘ben buyum’ anlayışıyla pazarlama faaliyeti yürüten tüm Japon markalara da bu sözüm. Bu segmentte her açıdan değerlendirme yaparsak Mazda CX-3 bir adım önde.

  5. oto şov istanbul fuarında aracı inceledim captur mokka arası birşey .iç kokpit bildiğin sert plastikten karbon görünümlü bu mudur diyorsun yani.malesef hayal kırıklığı yaşadım.başka modellere bakacağız artık..

  6. civic d sınıfı benzinli fiyatında ama c sınıfının en kötü aracı. cr-v 150k, 2.0 motorlusu 1.6 motorlusundan ucuz. artık söyleyecek laf bitmiş. bunun ise rakibi 2008 ama fiyatları zaten anormal kazık olan qq seviyesinde olacakmış. allah akıl fikir versin.

  7. honda oyuncak plastiğinden bozma konsol ve fahiş fiyatlandırma yaparak araç falan satamaz. Ayrıca 1.6 dizel yapıp 2.0 motordan pahalı satmalarıda aradaki farkı cebe attıklarını gösteriyor. Akılları başlarına gelene kadar kadar uzak durmak tüketici için en iyisi olacaktır.

  8. Honda Hrv Renault Captur ve Nissan Juce ayarında bir araç ayrıca b sınıfı bir araç fiyatı da buna göre ayarlanmalı, ben yolcu tarafındaki havalandırmaları hiç sevmedim.

  9. Bir civic kullanıcı olarak, Honda’nın fiyat politikalarının mantıklı olmadığını düşünmekteyim. 1.6 dizel Crv ile 2.0 benzinli Crv yi arada 2 katlık vergi farkına rağmen aynı fiyata satmayı bana kimse açıklayamaz. Ancak buradaki bazı arkadaşlarında işkembeden sallaması enteresan. Honda’nın bu aracı kesinlikle Juke ayarı değil, çünkü daha özellikli ve kullanışlı bir araç, neye göre kıstas almaktasınız anlayamıyorum. Bu araç juke’dan 100 litre daha büyük bagaj hacmine sahip, iç hacmi de geniş, dizel için hızlanma verileri ve son hız verileri daha iyi. Ayrıca eğer sizin için arıza yapmaması ve sorunsuzluk önemli ise bir japon aracına binen kolay kolay vazgeçemez. Eğer fiyatlandırma mantıklı olur ve dizel otomatik seçeneğini de getirebilirlerse piyasada sağlam bir edinebilir.

  10. biri hondanın başına buzlu su döksün bir kova da belki akılları yerine gelir..bu fiyat ne..honda bu fiyatlarla bmw merso aldırır bize 🙂

  11. Honda HR-V satın almak isteyen arkadaşların dikkatine; burada belirtmiş olduğum hususlar kesinlikle bir markayı kötülemek maksadıyla yazılmamıştır. Bilgilendirme amaçlıdır.
    16 Ekim 2017 tarihinde sıfır Honda HR-V Executive 1.5 AT satın aldım. Daha önce bu aracı test etme imkanım olmadığı için (test sürüşü yapamadım) internet üzerinden bazı yorumlar ve değerlendirmeler sonucunda satın aldım. Araç gerçekten çok konforlu ve albenisi fazla. Ancak!!!! 130 beygirgücü ve 155 tork bu araç için yeterli gelmemektedir. Çok hafif rampalarda bile motor sesini (kükremesini) araç içinde algılayabiliyorsunuz. Çünkü motoru turbo değil de “ATMOSFERİK” tir. Rampalarda bu motor sesinin yanında birde aracın tabiri yerinde ise bayıldığını hissediyorsunuz. Kısacası araç gitmek istemiyor ve çekişten düşüyor. Umarım vermiş olduğum bu bilgiler kararınız için yeterli olmuştur.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here