Hyundai, B-SUV segmentini yeniden şekillendireceğini söylediği yeni KONA modelini tanıttı. Yenilenen modelin Türkiye tanıtımı, etkileyici bir lansman ile Batum’da gerçekleştirildi. arabam.com olarak biz de bu heyecan verici lansmana katıldık ve KONA’ya dair detayları yakından inceledik. Göz alıcı bir tasarıma sahip olan Hyundai KONA’nın tasarım özelliklerine ve teknik ayrıntılarına dilerseniz birlikte göz atalım.

hyundai kona lansman görüntüleri

Tasarımı ve kullandığı teknolojiler bakımından segmentine farklı bir bakış açısı getirecek olan KONA modeli, bir önceki jenerasyondan oldukça farklı. Değişiklikleri ilk bakışta dış tasarım detaylarından da anlayabilmek mümkün. Ancak genel anlamda yeni Hyundai KONA daha geniş, daha teknolojik ve daha dinamik bir araç. Üstelik tek bir gövdede, kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren 3 farklı motor tipi kullanıyor. Daha sportif bir sürüş deneyimi isteyenler içinse modelin N Line versiyonu öne çıkarıyor. KONA N Line, dinamik ve agresif çizgilerle desteklenen dış görünüşünü 198 beygir gücündeki güçlü turbo beslemeli motoruyla adeta perçinliyor. Yılın son çeyreğinde ise Hyundai, modelin içten yanmalı motorlarının yanı sıra tamamen elektrikli versiyonunu da satışa sunmaya hazırlanıyor.

Yeni KONA’da Dikkat Çeken Tasarım Öğeleri

Yükselişteki B-SUV segmentinde yer alan yeni KONA, ön ve arka bölümünde pürüzsüz bir görünüme sahip. Bu alanda bulunan çizgi şeklindeki aydınlatma grubu, burun bölümünden başlayarak yumuşak bir eğime sahip olan bagaj kapağına kadar uzanıyor. Oluşan etkileyici siluete, araca daha dinamik bir görünüm katan entegre ön ve arka lambalara sahip çamurluk eklentileri eşlik ediyor. Kama oranlarına sahip yan paneller, tavan hattından arka spoylere kadar uzanan karakteristik krom çıta ile vücut buluyor. KONA’nın tüm versiyonları için bir ilk olan özel çok kollu 18 inç jant tasarımı ise alt bölümde dikkat çekiyor.

İçten yanmalı motorlar, hibrit versiyon ve tamamen elektrikli KONA, farklı dokunuşlarla tasarım noktasında birbirinden ayrılıyor. KONA Elektrik modelinde, ön tampondaki radyatör ızgarası yerine üç boyutlu bir süsleme mevcut. Benzinli ve hibrit seçeneklerde ise daha fazla vurgu için siyah çamurluk kaplaması kullanıyor. Performanstan ilham alan N Line versiyonu ise sportif görüntüsünü vurgulamak için kanat şeklindeki tampon, çift susturucu ve gümüş renkli marşpiyel kullanıyor. Daha agresif ön ve arka tasarım için plastik eklerden faydalanan N Line, 18 inçlik özel alaşım jant tasarımıyla da sportif görüntüsünü belirginleştiriyor.

Ek olarak KONA’nın hibrit versiyonunda üst ve alt aktif hava kanatçıkları (AAF) kullanılırken benzinli motorlarda yalnızca üst hava kanatçığı kullanıldığını görüyoruz. Bunun amacı ise aracın sürtünme katsayısını daha düşük tutabilmek. KONA’nın aktif hava kanatları, otomobilin aerodinamik performansını geliştirmeye yardımcı olan detaylardan. Bunun yanı sıra tasarım noktasında da benzinli ve hibrit versiyonlara EV benzeri bir görünüm kazandırıyor.

hyundai kona yandan görünüm

Daha Ferah İç Mekan ile Artırılmış Sürüş Konforu

Yeni Hyundai KONA’da, yolcuların konforunu ve iç mekanda depolama alanlarını artıran yenilikler mevcut. Bu çok yönlü iç mekan tasarımı, önceki nesle kıyasla fark edilir derece geniş. Yeni KONA, kendinden önceki modellere göre 60 mm daha uzun dingil mesafesine, 77 mm daha uzun diz mesafesine ve ikinci sıradaki koltuklarda 11 mm daha yüksek baş mesafesine sahip. Bu ölçüler, sürücülere sınıfının en iyi değerlerini sunuyor diyebiliriz. Sınıfının en büyüklerinden olan ikinci sıradaki omuz mesafesi ise 1.402 mm. Böylece yolcular için “en iyi yaşam alanı” gibi bir unvana sahip. KONA’nın sadece 85 mm incelikteki konforlu koltukları ise arkadaki yolcular için daha fazla yaşam alanı anlamına geliyor.

Kullanıcılarına sofistike bir sadelik sunan Hyundai KONA, direksiyon simidinin arkasına yerleştirilmiş sütun tipi elektrikli vites kolu ile dikkat çekiyor. İç kabinde genişliği artırmaya yardımcı olan bu özelliğe; bardak tutucular, büyük çantalar için saklama gözleri ve geniş orta konsol eşlik ediyor. Modelin tamamen katlanabilir ikinci sıra koltukları ise ihtiyaç durumunda yükleme kapasitesini artırmaya imkan tanıyor. Bu sayede KONA, 466 lt (VDA’ya göre koltuklar yatıkken 1.300 litreye kadar) kargo alanı sağlıyor. Aracın %30 oranında artan uzunluk ve bagaj kapasitesi, kalabalık kullanımlarda bile yolcuların konfor seviyesini korumaya yardımcı oluyor.

hyundai kona ön görünüm

Ön bölümde yer alan 12,3 inçlik entegre çift ekran, sürücülerin ergonomik kullanımını destekliyor. Özellikle uzun mesafeli sürüşlerde bu ekranların kullanımı büyük kolaylık sunuyor. Sürücü odaklı mimariyle tasarlanan geniş ve esnek iç yaşam alanı fark edilir ölçüde ferah. Açık modüler düzen ve yatay kokpit mimarisi, geniş kabin tasarımıyla bir araya geldiğinde hem sürücünün hem de yolcuların ihtiyaçlarını karşılayan göz alıcı bir tasarım ortaya çıkıyor. Yenilenen modelde, genişletilmiş açılır tavan daha iyi bir araç içi deneyimi sağlıyor. İç mekana daha fazla ferahlık katan bu donanım, aynı zamanda temiz havanın ve güneş ışığının kabine dolmasına da izin veriyor.

Sınıfında Öne Çıkan Teknolojik Detaylar

Yeni jenerasyon KONA’nın özelleştirilebilir akıllı elektrikli bagaj kapağı, modelin sunduğu önemli kolaylıklar arasında yer alıyor. Bu sayede sürücü, bagaj kapağının açılma yüksekliğini ve hızını bilgi-eğlence sistemi ekranından kontrol edebiliyor. Ayrıca bagaj kapağının tercih edilen yüksekliğini de kapatma düğmesine üç saniye boyunca basarak seçebiliyor. Sürücü ve yolcu konforu için en önemli konulardan biri de koltuklar. Aracın koltuk konumu ayarları içinde entegre bellek sistemi ve kablosuz şarj sistemi de yer alıyor. Bu alanlarda yer alan çoklu şarj bağlantı noktaları, yolculuk sırasında daha fazla mobilite deneyimi sunuyor. Kullanıcılar, KONA’nın orta konsolunda bulunan kablosuz hızlı şarj pedini kullanarak hareket halindeyken cihazlarını kolayca şarj edebiliyor. Bu şarj sistemiyle beraber 15 W’a kadar performans sergileyen araç hem sürücü hem de yolcular için önde iki USB-C şarj portu ve bir de 12V elektrik prizi bulunduruyor.  

hyundai kona arka görünüm

Sürüş Güvenliğini Artıran Özellikler

Yenilikçi özellikleriyle dikkat çeken Hyundai KONA’da, geleneksel vites kolu yerine direksiyona entegre elektrikli vites değiştirme özelliği karşımıza çıkıyor. Bu sayede daha hızlı ve sezgisel olarak görev alıyor. Hassas kullanım deneyimini geliştirmek için direksiyon simidinin arkasına yerleştirilen bu vites kolu, eşyalar için daha fazla alan açmaya ve iç mekanda daha düzenli bir görünüm oluşturmaya da yardımcı oluyor. Ayrıca yeni KONA’da, gelişmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) ve güvenli park manevrasına yardımcı teknolojik özellikler yer alıyor.

  • Ön Çarpışma Önleme Asistanı (FCA)
  • Şeritte Kalma Asistanı (LKA)
  • Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı (BCA)
  • Güvenli Çıkış Uyarısı (SEW)
  • Akıllı Hız Limit Yardımı (ISLA)
  • Sürücü Dikkat Uyarısı (DAW)
  • Kör Nokta Görüntüleme Asistanı (BVM)
  • Uzun Far Yardımı (HBA)
  • Akıllı Hız Sabitleme Kontrolü (SCC)
  • Şerit Takip Asistanı (LFA)
  • Çevre Görüş Monitörü (SVM)
  • Arka Çapraz Trafik Çarpışma Önleme Asistanı (RCCA)
  • İleri/Yan/Geri Park Mesafe Uyarısı (PDW)
  • Geri Görüş Kamerası
  • Uzaktan Akıllı Park Yardımı (RSPA) – KONA Hibrit

hyundai kona kırmızı

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Yeni KONA modelinin Türkiye satışında dört farklı motor seçeneği yer alıyor. İçten yanmalı benzinli motor seçenekleri, 200 Nm tork üreten 120 beygirlik 1.0 litrelik T-GDi Elite DCT ile başlıyor. Kullanıcılar, daha fazla performans için 265 Nm tork değerine sahip 198 beygir  gücündeki 1.6 T-GDi N Line seçeneğini tercih edebiliyor. Yakıt ekonomisi içinse 141 PS’lik kombine çıkış ve 265 Nm’ye kadar tork ile etkileyici hızlanma performansına sahip 1.6 lt GDi Hibrit versiyonu satın alınabiliyor. Bu motor seçenekleri, turbo versiyonlarda 7 ileri Çift Kavramalı Şanzımanla (7DCT) kombine edilirken hibrit versiyon 6 ileri Çift Kavramalı Şanzımanla (6DCT) geliyor. Hyundai KONA, N Line versiyonda ise dört tekerlekten çekişle sunuluyor. Modelin diğer seçenekleri önden çekişli olarak satın alınabiliyor. İşte yeni Hyundai KONA’nın lansmana özel fiyatları:

  • Hyundai KONA 1.0 T-GDi Elite 1.612.000 TL
  • Hyundai KONA 1.6 Hibrit 1.795.000 TL
  • Hyundai KONA 1.6 T-GDi N Line 1.826.000 TL

Hyundai’den Sürdürülebilir Gelecek Çözümleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here