Geri Vites Neden Daha Gürültülüdür?

1
1832
Aracımızı geri vites ile kullanırken özellikle belirli bir hızın üstündeyken duyduğumuz gürültü birçok kişinin dikkatini çekmiştir. Bu durumun sebebini yazımızda bulabilirsiniz.
Şanzıman denilen parça birçok dişlinin bir araya gelmesiyle oluşur. Motorun dönüş hızı bu sayede tekerleklere farklı hızlarda iletilebilir. Farklı hızların da elde edilebilmesi için dişlilerin farkı boyutlarda ve şekillerde olması gerekir.
Şanzımanın içinde bulunan dişliler, sesi en aza indirecek şekilde dizayn edilirler. Günümüz araçlarında düz dişli tasarımlar yerine “helis dişli” tasarıma yer verilir.
Helis dişliler düz dişlilere göre çok daha sessiz bir çalışma karakterine sahiptirler. Bu nedenle otomobillerde kullanılan şanzımanların ileri viteslerini oluşturan dişli gruplarında helis dişliler kullanılır. Geri olarak adlandırdığımız viteste ise genellikle “düz dişli” kullanılır.

Diğer taraftan düz dişliler, yapıları itibariyle helis dişlilere göre özellikle yüksek hızlarda çok daha fazla ses çıkarırlar. Dişler arasındaki daha boşluklu yapı sonucu dişlerin birbirleri arasında yaptığı küçük çarpışmalar sonucu çalışma sesi daha yüksek çıkar. Helis dişlilerde ise dişler daha iyi oturduğu için ses daha azdır.

Geri vites sisteminde neden düz dişli kullanılıyor?

Geri gidilirken çıkan sesin sorumlusunun düz dişli olduğunu öğrendik. Düz dişli kullanılmasının en önemli sebebi ise helis dişli sistemlerin aksine “senkromeç” kullanılmamasıdır. Geri vites dişlisi her zaman kullanılmaz ve gerektiğinde sürücü tarafından devreye sokulur. Araç geri vitese takıldığında düz dişliler birbirine rahat bir şekilde geçmelidir. Bu da düz dişliler sayesinde olur.
Bir diğer neden ise helisel dişlilerin yapıları itibariyle daha zor imal edilmesi ve bunun sonucunda daha maliyetli olmasıdır. Araçlarımızda çok kullanılmayan bir vites olması sebebiyle üreticiler tarafından düz dişliler tercih edilir. Günümüzde üst segment araçların bir kısmında geri viteste de düşük ses çıkartan helisel dişliye sahip şanzımanlar kullanılır. Eğer geri viteste belirli bir hızın üzerinde daha düşük bir ses duyuyorsanız helisel dişliye sahip bir geri vites mekanizmasına sahipsiniz diyebiliriz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here