Elektrikli araçların artık modern ulaşımın önemli bir parçası haline geldiğini söylemek kesinlikle yanlış olmaz. Ancak bu araçların soğuk hava koşullarında nasıl performans gösterdiği, birçok kullanıcı ve potansiyel alıcı için merak konusu. Evet, elektrikli araçların karlı hava performansı, menzil ve şarj süresi yönünden düşüş gösterebiliyor. Ancak endişelenmenize gerek yok. Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde bu kayıplar giderek azalıyor. Nasıl mı? Gelin konunun detaylarına göz atalım.

karlı havada elektrikli araç şarjı

Karlı Havada Elektrikli Araçlardaki Menzil Kaybı

Elektrikli araçların bataryası, yaklaşık 21°C sıcaklıkta çalışacak şekilde üretildiği için soğuk havalarda menzil kaybı yaşanabiliyor. Tabi burada bir noktayı netleştirmekte fayda var. Elektrikli araçların dezavantajlarından biri olarak sürekli karşımıza çıkan soğuk havalardaki performans kaybı, benzinli ve dizel olarak bildiğimiz içten yanmalı araçlarda da sıkça karşılaşılan bir durum. Özellikle karlı havalarda içten yanmalı motor ile çalışan araçların %50’ye varan performans kayıpları olduğunu görebiliyoruz. Elektrikli araçlarda da sıcaklığın ideal kullanım seviyesinin altına düşmesiyle birlikte bataryanın enerji verimliliği azalıyor. Araştırmalar, çok soğuk havalarda bazı EV menzillerinin %25 hatta %50 oranında düşebileceğini gösteriyor. Fakat yılın büyük bir bölümünde sıcakların eksilerde seyrettiği kuzey ülkeleri, neredeyse %90’lık bir oran ile elektrikli araçları tercih ediyor. Yani bu sebeple, karasal iklimin sert geçtiği bölgeler hariç, yıl genelinde çok düşük sıcaklıklara inmeyen ülkemiz için elektrikli araç tercihinin problem yaratmayacağını söyleyebiliriz.

Kuzeyin en çok elektrikli araç kullan ülkelerinden olan Norveç’te de şimdiye kadarki en geniş kapsamlı elektrikli araç testlerinden biri gerçekleştirildi. Norveç Otomobil Federasyonu (NAF) tarafından yürütülen testler, merak edilen performans kaybı konusunu daha net bir çerçeveye oturmamıza yardımcı oluyor. İlk kez 2022 yılında yayınlanıp Ocak 2024 tarihinde güncellenen araştırma yazısına göre elektrikli araçların soğuk hava performansı, modelin sahip olduğu teknolojilere göre değişiklik gösteriyor. Test süresince -1 ila -5 derece arasında sıcaklıklarda ve dik dağlık arazide kullanılan araçların ortaya çıkardığı sonuçlar, bize merak edilen pek çok sorunun yanıtını sunuyor. Tesla, BMW, Volkswagen, Kia ve Mercedes-Benz gibi pek çok önemli markanın popüler elektrikli araç modelleri bu testte yer alıyor. WLTP standartlarına göre verilen araç menzili ile 0° ile -10° arası elde edilen menzil değerleri ve bu verilere göre sapma oranı aşağıdaki tabloda yer alıyor.

NAF elektrikli araç kış testi

(Kaynak)

En Uzun Menzilli Elektrikli Araçları Öğrenmek için Tıklayın! 

kışın elektrikli araba

Soğuk Havalarda Uzayan Şarj Dolum Süreleri

Çok düşük sıcaklıkta elektrikli araçları şarj etmek de bir sorun haline gelebiliyor. Menzil düşüşüne ek olarak karlı havalarda elektrikli arabaların şarj süresinde artış gözlemleyebiliyoruz. Çünkü soğuk hava, tıpkı araç bataryaları gibi şarj istasyonlarının performansını da etkiliyor. Soğuk hava sebebiyle şarj ekipmanları daha yavaş çalışabiliyor veya nadir gerçekleşse bile arızalar ortaya çıkabiliyor. Ancak genele baktığımızda, soğuk havada elektrikli araba şarj etmek için kullanılan EV şarj istasyonlarının düşük sıcaklıklarda bile etkin bir şekilde çalışmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Tabii ki araçların hızlı şarj kabiliyetleri de soğuk havalarda test ediliyor. Üstelik bazı yeni modeller bu testlerde oldukça iyi sonuçlara sahip.

Kışın elektrikli aracınızı şarj etmek ve sorunları minimum seviyeye indirebilmek için siz de iki noktaya dikkat edebilirsiniz. Bunlardan ilki, yolculuklarınızı planlayarak şarj istasyonlarının yer aldığı en avantajlı rotalar oluşturmak. İkincisi de şarj zamanını hesaplamak. Soğuk havalar sebebiyle aracınızın pil dolumu daha uzun sürüyorsa bu işlemi gece gerçekleştirerek gün içerisinde zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Kışın Elektrikli Araç Kullanımını Kolaylaştıracak İpuçları

Kış aylarında EV kategorisinde yer alan bir aracı kullanacaksanız işinizi kolaylaştıracak bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin aracınızı mümkün olduğunca kapalı ve ısıtılmış bir garajda tutmak veya menzil kayıplarını en aza indirmek için önceden ısıtma özelliklerini kullanmak gibi. Bu sayede batarya sıcaklığını dengede tutarak hava şartlarından daha az etkilenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca elektrikli aracınızın karlı havada daha iyi performans gösterebilmesi için düzenli kontrollerini de aksatmamalısınız.

Soğuk havalarda elektrikli araba kullanırken ön koşullandırma da işinizi epey kolaylaştırabilir. Bu özellik sayesinde aracınızı akıllı telefonunuza entegre ederek sürüşe hazırlayabilirsiniz. Uygulama üzerinden yapılan koşullandırmalar, arabanızın iç sıcaklığını ayarlayarak yola çıkmak için ihtiyaç duyduğu süreyi kısaltmış oluyor. Böylece hem sürüş konforunu artırıyor hem de araç bataryasını ısıtarak zamandan tasarruf edebiliyorsunuz.

Polestar 2 elektrikli karlı havada

Kışın Elektrikli Araç Kullanmak Güvenli mi?

Zorlu hava şartları, tehlikeli yol durumlarını da beraberinde getiriyor. Ancak konu güvenlik olduğunda elektrikli araçların kritik bir dezavantajı olduğunu söyleyemeyiz. Aksine elektrikli araçların ağırlık merkezi altta olduğu için karlı yollardaki tutuş performansı, yere yakın bataryaları sebebiyle, son derece başarılı. Ayrıca bu tür araçların çoğunda tüm tekerleklerden çekme özelliği bulunduğundan sürüş esnasında çekiş gücüne önemli bir katkı sağlıyor.

“Peki, karlı yollarda mahsur kalırsak ve aracımızın şarjı hemen biterse?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Elektrikli araçlar hakkında bu tür korkular da oldukça yaygın. Fakat içeriğimizin başından beri bahsettiğimiz gibi yeni teknolojiler bu konuda da oldukça başarılı özellikler sunuyor. Eğer bir mahsur kalma durumunuz olursa gereksiz tüm özellikleri devre dışı bırakıp araç ısısını koruyan modeller ile bir günü aşan sürelerde araçta kalabilmeniz mümkün oluyor.
Tüm bu bilgiler ışığında artık “elektrikli araçlar soğuk havada çalışır mı?” diye endişelenmenize gerek yok. Elektrikli araçlar soğuk hava koşullarında bazı zorluklar yaşasa da teknolojik yenilikler ve kullanıcı önlemleri ile bu sorunların üstesinden gelmek mümkün. Şimdi tüm eksik bilgileri tamamladıysak zevkinize uygun bir elektrikli araç bulmanın tam zamanı!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here