Düşük Hacimli Motorlardan Yüksek Güç Almak Mı? Nasıl?

0
2938
düşük hacimli motor

Yoldan geçen yeni otomobillere bir bakın. Çoğunun kaputu altında 3 silindirli, düşük hacimli turbo motorlar var. Strok hacmi küçülse de turbo sayesinde güç değerleri yukarıya çıkıyor. Örneğin atmosferik 1.0 litrelik bir benzinli motor 60 bg civarında güç üretirken aynı hacim turboyla 140 bg’e kadar ulaşabiliyor.

Düşük Hacimli Motorlar

Yeni nesil düşük hacimli motorlar eski büyük hacimli motorların yerini alıyor. Düşük hacimli motorların tork değerleri ve bu değerleri düşük devirde vermesi. Aynı zamanda uzun bir devir bandı boyunca vermesi büyük hacimli motorların kâğıt üzerinde önüne geçiyor. Küçük hacimli motorların hafif olması ağırlık dengesi için kullanıldığı küçük arabalarda önem arz ediyor. Aynı zamanda direksiyon keskinliği, fren esnasındaki ani manevradaki tepkilerine etki ediyor.

Düşük hacimli motorlar

Yani motor küçüldüğünde ağırlık dengesi normale biniyor. Motor ağırlaştığında yani yüksek hacimler işin içine girdiğinde iç direnci ve hareket eden pistonların ağırlığı artıyor. Bu yüzden verimlilik düşüyor. Düşük hacimli motorlarda bu verim biraz daha yüksektir. Motor sabit bir kütle olmadığı için daha küçük volan ve daha küçük pistonlar kullanılıyor. Bu yüzden denge mili ihtiyacı azalıyor. Kısacası stabilize edilebilmesi daha mümkün hale geliyor. Düşük hacimli motorun karakteri günlük kullanıma uygundur. Bu yüzden kullanılan malzemeler yumuşak ve elverişlidir. Motorun dayanımı ve metal yorgunluğuna direnci artıyor.

Motor Ömrü-Parça Maliyeti?

Düşük hacimli bir motor taşıyamayacağından daha ağır bir otomobile takılırsa turbo sürekli devrede kalır. Sürekli motor devirli çalışır ve bu durum motorun ömrünü kısaltır. Bu motorlarda yakıt kalitesi önemli bir detaydır. Bakım aralıkları kısadır.

Eski nesil motorlar yeni nesil motorlara göre parça maliyeti fazladır. Nedeni ise parça boyutları, yüksek turbo basıncı, büyük yakıt hatları ve dayanıklı parça kalitesinden dolayı maliyeti daha yüksektir.

Neden tercih edilmeli

Düşük Hacimli Motor Neden Tercih Edilmeli?

Bu motorların çıkma sebebi aslında başta Avrupa ülkeleri olmak üzere devletlerin yakıt emisyon kurallarını katılaştırdığından ötürü ortaya çıkmıştır. Kendi ülkemizde iş bundan biraz daha farklı küçük hacimli motorlara yönelme sebebi vergiler, düşük yakıt ve bakım maliyetleri oldukça azdır.

Küçük hacimli yeni nesil motorlar son zamanlarda oldukça revaçta. Otomobil markaları motor hacimlerini küçültüp turbo besleme ile desteklemektedir. Genellikle araçlarını şehir içinde aktif kullanan kullanıcılar fazlaca tercih ediyor. Birçok kişinin aklında ”Acaba bu motor yeterli mi?” gibi sorular bulunmakta. Cevabı ise kullanım şartlarınıza ve amaçlarınıza göre kesinlikle değişiyor.

Hangi otomobillerde kullanılıyor

Bu Motorlar Hangi Otomobillerde Kullanılıyor?

Birçok yeni otomobilin kaputunun altında küçük hacimli turbo beslemeli motorlar bulunmakta. Ailelerin oldukça ılımlı yaklaştığı otomobillere örnek olarak; Hyundai i10, Renault CLIO, Ford Puma, Fiat Panda, Volkswagen Golf gibi otomobillerdir.

Motor hacminin düşük olması sizi kesinlikle yanıltmasın, bir aile otomobiline göre beklediğiniz performansı size fazlasıyla verecektir. Eğer gaza sonuna kadar basmayı ve hız yapmayı seviyorsanız yakıt konusunda sizi memnun etmeyebilir. Ayrıca aracın tamamen ağırlık yüklü olduğu durumlarda aracın motoru biraz zorlanabiliyor. Kısacası aracı sakin kullanıyorsanız oldukça iddialı olan bu motorlar agresif kullanımda müsrif olabiliyorlar.

Türkiye’de bu motor tipi kullanılan araçları listeledik:

Değinmeden geçemeyeceğimiz bir konu ise Ford markasının düşük hacimli motor örneğidir. Ford markasının 1.0 Eco boost motoru ise oldukça iddialı olan modeller arasında yer alır. Birkaç yıldır yılın motoru ödülünü alan bu üniteyi Fiesta, Focus, Puma ve Eco Sport isimli modellerinde kullanmıştır.

Sıfır KM Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here