Ciğerlerimizi dağlayan 6 Şubat depremi sonrası tüm Türkiye tek yürek haline geldi. Dayanışma ve birlikteliğin kendini gösterdiği bu tarihi günlerde, herkes deprem bölgesindeki yaraları sarmak için canla başla çalışıyor. Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7’lik deprem sonrası aynı gün içerisinde Gaziantep’te yaşanan 7.6’lık ikici deprem, hasarın boyutunu büyük ölçüde artırdı. 10 şehirde etkisini hissettiren depremde, yıkılan binlerce ev nedeniyle yürek yakan can kayıpları yaşandı. Ancak hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen destekler, enkaz alanlarındaki ve ekranlarının başındaki insanların umutlarını yeşertiyor.

Depremden sağ kurtulmayı başaran depremzedeler için bölgedeki barınma, giyinme ve gıda ihtiyacı da oldukça fazla. Yapılan yardımların amaca yönelik olması ve doğru kanallarla bölgeye iletilmesi bu açıdan büyük önem taşıyor. Siz de güvenilir yardım kaynaklarını tercih ederek bağışlarınızın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Deprem bölgelerinde her türlü yardıma ihtiyaç duyuluyor. Fakat bunlar arasında bazı ihtiyaçlar öncelikli.

Deprem Bölgesine Neler Gönderebilirim?

 

  • Elektrikli Isıtıcıelektrikli soba

Çetin kış şartlarında devam eden kurtarma çalışmalarında, depremzedelerin ısınma konusu öncelikli. Akşam saatlerinde bölgede sıcaklık eksiye indiği için elektrikli ısıtıcıların yardım merkezlerine ulaştırılması oldukça önemli.

 

  • Büyük – Küçük Tüpbüyük küçük tüp

Hem kurtarma ekiplerinin hem de depremzedelerin yemek ihtiyacını karşılayabilmek için deprem bölgesinde mutfaklar kuruluyor. Özellikle iletilen kuru gıda yardımlarının kullanılabilmesi için tüp yardımına ihtiyaç duyuluyor.

 

  • Odun Sobası – Odun – Kömürodun sobası

Elektrik olmadan ısınma ihtiyacının karşılanabilmesi için odun sobaları da oldukça gerekli. İmkanınız dahilinde soba ile birlikte yakacak ihtiyacını gönderebilirsiniz. Dilerseniz yalnızca yakacak ihtiyacını göndererek de soba olan bölgelere destek sağlayabilirsiniz.

  • Powerbank – Jeneratörpowerbank

Hasar gören ve yıkılan binalar sebebiyle bölgede enerji sıkıntısı çekiliyor. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için jeneratörler büyük katkı sağlıyor. Hem aydınlatma hem ısınma hem de elektronik cihazların kullanımında ihtiyaç duyulan jeneratörleri yardım bölgelerine gönderebilirsiniz. Diğer yandan daha erişilebilir fiyatlarda olan powerbank’ler kişisel ölçekte oldukça faydalı. Yardım taleplerinin deprem bölgelerine ulaşabilmesi ve iletişimin kopmaması için telefonların daima ulaşılabilir olması gerekiyor. Bu açıdan yardımlarınızı powerbank yollayarak da gerçekleştirebilirsiniz.

  • Çoçuk (1-5 Yaş) ve Yetişkin Montçocuk mont

Tüm sahip oldukları enkaz altında ya da girilemeyen ağır hasarlı binaların içerisinde kalan ihtiyaç sahipleri için sıcak tutacak kıyafet yardımı son derece önemli. Ancak gönderilen kıyafetlerin ikinci el, yıpranmış, yırtık veya kullanılmayacak durumda olmamasına dikkat etmelisiniz. İmkanınız dahilinde sıfır mont ve kabanları yollamaya özen göstermelisiniz.

  • İç Giyim ve Çorapçorap

Deprem bölgesinde tuvalet, banyo ve hijyen ihtiyaçlarını karşılamak bir hayli zor. Bu nedenle yardımlarınızda, iç çamaşırı ve çorap gibi sıkça değiştirilmesi gereken giyim ürünlerine öncelik vermenizde fayda var.

  • Ayakkabıkışlık ayakkabı

Depremden kaçarken pek çok kişi ayakkabılarını dahi giymeye fırsat bulamıyor. Enkaz altından çıkarılan depremzedeler ve eşyalarına ulaşamayan ihtiyaç sahipleri için kadın ve erkek olmak üzere ayakkabı ihtiyacı bulunuyor. Farklı numaralarda olmasına dikkat ederek yardımlarınızı yapabilirsiniz.

Ancak yine bir noktaya dikkat etmekte fayda var. Bölgeye ulaşan yardımların arasında yazlık sandaletler, tabanı yırtık ayakkabılar ve deforme olmuş ürünler görüntülere yansıdı. Göndereceğiniz ürünlerin yeni ve sağlam olması, bölgedeki ihtiyacın karşılanabilmesi için çok önemli. Yardım yapacağınız ayakkabıları, hava şartlarına ve ihtiyaca uygun olarak göndermeye dikkat etmelisiniz.

  • Polar – İçlikpolar hırka

Sıcaklığın eksilere indiği şehirlerde kıyafetleri güçlendirmek ve depremzedelerin vücut ısılarını korumak için yardımcı ürünlere ihtiyaç duyuluyor. Mont ihtiyacının yeterli olmadığı zamanlarda polar hırka ve ceketler yardıma koşabiliyor. Ayrıca enkaz başında ve dışarıda geçirilen uzun saatlerde içlikler son derece gerekli oluyor.

  • Uyku Tulumu – Yastıkuyku tulumu

Bölgeye ulaştırılan gıda ve kıyafet yardımlarının yanı sıra barınma ihtiyacı da göz ardı edilmemeli. İhtiyaç sahiplerinin uyuduğu ve deprem sonrası yaşadığı yerlerle ilgili belirli bir standart yok. Bu nedenle mümkün olan en rahat uykuyu çekebilmeleri için bölgeye öncelikli olarak uyku tulumu ve yastık yardımı yapabilirsiniz.

  • Yatak – Nevresim Takımıyatak süngeri

Afet bölgesindeki depremzedeler, hasar almayan güvenli bölgelere yerleştirilmeye çalışılıyor. Ancak ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan bu depremden milyonlarca kişi etkilendi. Bu sebeple barınma ihtiyacı için tüm imkanlar seferber ediliyor. Depremzedeler için çadırlar kuruluyor, yurt ve spor salonu gibi geniş kapasiteye sahip yapılar, ihtiyaç sahiplerinin kullanımına tahsis ediliyor. Bu nedenle depremzedelerin barınabilmesi için yatak ve nevresim takımlarına çok fazla ihtiyaç duyuluyor.

  • Tek Kullanımlık Çatal – Kaşık – Bardak – Tabaktek kullanımlık tabak çatal kaşık

Yemek yapmak için bölgede kurulan mutfaklar, ihtiyaca yetişebilecek kapasitede değil. Ayrıca deprem bölgelerinde büyük ölçüde su sıkıntısı yaşanıyor. Yemeklerin yenebilmesi için sürekli olarak tek kullanımlık bardak, tabak, çatal ve kaşık ihtiyacı bulunuyor.

  • Su Isıtıcı – Tavakettle

Ocak üzerinde yemek hazırlayabilmek ve su ısıtabilmek için tavalar kullanılıyor. Elektriğe ulaşım olan yerlerde ise su ısıtıcılardan yararlanılıyor. Arama ekiplerinin, organizasyonda çalışan gönüllülerin ve depremzedelerin sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için bu tür ürünlerin deprem bölgelerine ulaştırılması gerekiyor.

  • Islak Mendil – Tuvalet Kağıdı – Hijyenik Pedıslak mendil

Bölge şartlarında hijyenin korunabilmesi ve olası salgınların önüne geçilebilmesi için temizlik malzemelerinin bağışlanması önemli. Suyun kısıtlı olduğu şehirlerde ıslak mendil ve tuvalet kağıdı büyük fayda sağlıyor. Bunun yanı sıra kadınların hijyenik ped ihtiyaçlarının da unutulmaması gerekiyor. Bu tür ürünlere ulaşım, depremin vurduğu şehirlerde çok zor. Siz de yapacağınız bağışların içerisinde hijyen ürünlerine yer vererek ihtiyaç bölgelerine ulaştırabilirsiniz.

 

Deprem Bölgesine Ne Tür Gıdalar Gönderilebilir?

Kolay taşınabilmesi ve uzun süre muhafaza edilebilmesi açısından kuru gıdalar oldukça faydalı. Ayrıca bu tür ürünler, aynı anda çok fazla kişinin doymasını sağlayacak yemeklere dönüştürülebiliyor. Bu doğrultuda mercimek, barbunya, kuru fasulye, nohut, makarna, pirinç, bulgur ve buğday gibi ürünleri yardım listenize ekleyebilirsiniz. Ancak bir konuya Dikkat! Bu ürünlerin gönderimini yaparken halihazırda mutfak ekipmanlarının bulunduğu merkezlerle iletişime geçmelisiniz. Aksi takdirde ocağı, tüpü ve tenceresi olmayan bölgelerde bu ürünler tüketilemeyecektir.

depreme gıda yardımı

İmkanların daha kısıtlı olduğu bölgeler için hemen tüketime uygun hazır gıdaları tercih etmelisiniz. Konserve ürünler bunun için son derece uygun. Konserve balık hem besleyiciliği hem de kolay muhafaza edilebilmesi bakımından en ideal ürünlerin başında geliyor. Taşıma sırasında kolay muhafaza edilebilecek et çeşitleri arasında kavurma ve paketli fileto seçenekleri de yer alıyor. Protein yönünden yüksek, şeker ihtiyacını gideren, yüksek lif içeren ve vücuda hızla enerji sağlayan tahıllı barlar da kolayca temin edebileceğiniz hazır gıda çeşitlerinden.

Zeytin, beyaz peynir ve kaşar peyniri gibi muhafaza edilebilecek ve kolay tüketilebilecek gıdalar da öncelikli ihtiyaçlar arasında. Fakat bölgenin en büyük ihtiyacı ekmek ve su. İçme suyu sıkıntısı afet bölgelerinde oldukça fazla. Yapacağınız su yardımlarıyla depremzedelerin en büyük ihtiyaçlarından birini karşılayabilirsiniz. Ekmek gönderimlerinde ise uzun süre dayanabilen paketli ekmek çeşitlerini tercih etmekte fayda var. Doğru paketlenmeyen ve uzun süre dayanacak şekilde hazırlanmayan fırın ekmekleri, sahiplerine ulaşamadan ziyan olabiliyor. Bu noktada hem yardım sırasında verilen emekleri koruyabilmek hem de ihtiyaçlara çare olmak için planlı hareket edebilmek oldukça hayati.

Bebekler İçin Gönderilecek Gıdalar

bebek mamaları

Bebekler için de tıpkı diğer gıda çeşitlerinde olduğu gibi bir ayrıma dikkat etmeniz gerekiyor. Bölgelerdeki bebek maması ihtiyacı oldukça fazla. Ancak mutfak bulunmayan, içme suyuna ve sıcak suya kolay erişimi olmayan afet bölgelerinde toz mamalar işlevsiz kalabiliyor. Göndereceğiniz toz mamalar için varış noktasındaki ekiplerle koordineli hareket etmeniz gerekiyor. Yardımların nereye varacağını, hangi bölgelere dağıtılacağını bilmek ihtiyaçların doğru bir şekilde ulaşabilmesine imkan sağlıyor.

Eğer yardımın ulaşacağı noktada bir mutfak bulunmuyorsa tercihinizi toz mamalar yerine kavanozla satılan ve yemeye hazır olan bebek gıdalarından yana yapmalısınız. Bu seçenekler arasında kavanozda sebze çorbası, sütlaç ve meyve püresi gibi farklı seçenekler bulunuyor. İhtiyaca göre bebek bisküvilerini de yardımlarınıza ekleyebilirsiniz.

Biz de arabam.com olarak bölgeye yardımlarımıza devam ediyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışıyoruz. Ülkemizde yaşanan bu büyük felaketin yaralarını hep birlikte saracağız.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here