Debriyaj pedalı nedir? Arıza belirtileri nelerdir? Bu konu ile alakalı tüm soruların cevabını yazımızda sizler için hazırladık.

Debriyaj Pedalı Nedir?

debriyaj pedalıMotorlu taşıtlarda aracın vites sistemini harekete geçirip istenilen eylemin gerçekleşmesini sağlayan parçaya debriyaj pedalı denir. Ayrıca vites değiştirmek için motor ve vites kutusu arasındaki bağlantının kesilmesi için debriyaj pedalına basılır. Pedal, düz vites araçlarda yani manuel şanzıman sistemine sahip araçlarda bulunur. Otomatik vitesli araçlarda yer almaz. Aynı zamanda triptonik vites sistemine sahip araçlarda da bulunur. Fakat isteğe bağlı olarak kullanılır.

Debriyaj, aracın kavrama ihtiyacını karşılamaktadır. Debriyaj kavrama işlemi ise manuel şanzıman sistemine sahip araçlarda debriyaj pedalı yardımıyla sürücü tarafından yapılmaktadır. Sürücü pedala basarak vites değiştirmelidir. Vitesteki değişim motora iletilir ve böylece motor hacmine göre kuvvet uygulanır. Debriyaj pedalı manuel araçlarda en solda yer alır. Ayrıca otomatik vitesli araçlarda da şanzıman sisteminin içerisinde bulunur. Yani debriyaj dışarda değil direkt olarak araç sistemi içerisinde yer alır.

Arıza Belirtileri Nelerdir?

Debriyaj Pedalı

 

  1. Debriyaj Kaçırması: Debriyaj kaçmasının en önemli sebebi debriyaj balatasında yaşanacak sorunlardır. Öyle ki balatanın yıpranması bu sorunlardan bir tanesidir. Çözüm olarak balatanın değiştirilmesi gerekmektedir.Aynı zamanda şanzıman veya volan bölgesinde meydana gelecek bir yağ sızıntısı direkt olarak balatayı etkileyebilmektedir. Bundan kaynaklı belirli bir süre geçtikten sonra yağlanma meydana gelecektir. Yağlanma sonucunda ise debriyaj kaçması arızası ile karşılaşılacaktır. Çözüm olarak balatanın değişmesi gerekmektedir.
  2.  Balatanın İncelmesi: Balatanın inceldiğini anlamak için bazı ipuçları karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki debriyajın daha yukarıda kavramaya başlamasıdır. İkinci olarak debriyaj pedalının sertleşmeye başlamasıdır. Ayağın sürekli pedalın üstünde yer almaması gerekmektedir. Ardından ilk kalkış anında aşırı titreme olması balatanın inceldiğinin göstergesidir. Son olarak vites geçişlerinin sert olması, hızlı olması ve zamansız olması da balatayı incelten sebeplerdendir.
  3. Debriyaj Sertleşmesi: Debriyaj sertleşmesinin birden çok sebebi olabilir. Bunlardan bazıları debriyaj pedalını hareket ettiren milin arıza yapması. Eski model araçlarda bulunan debriyaj teli kopmuş olabilir. Bir diğeri debriyajın yumuşak veya sert olmasını sağlayan baskı rulmanında sıkıntı olabilir. Son olarak sıkıntı şanzıman yağında meydana gelmiş olabilir.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here