Carsharing Nedir? Ne Şekillerde Kullanılır?

3
4585

Carsharing Nedir? Faydaları Nelerdir?

Carsharing yani Otomobil paylaşımı, ticari ve finansal hedeflerden ziyade çevresel ve sosyal amacı ile tanınan bir uygulamadır.

Carsharing, toplu taşıma ve çevresel hedefleri desteklemek amacıyla bölgesel olarak yerel kullanıcılar için tasarlanmıştır. Misyonu, vizyonu ve değerleri, kişisel araç sahipliğini azaltmaya, seyahat edilen araç mesafesini azaltmaya, kentsel arazi kullanımını ve gelişimini iyileştirmeye yönelik olarak oluşturulmuştur. Kişiler için uygun fiyatlı erişim sağlamanın yanı sıra insanları otobüslere binmeye, bisiklete binmeye ve otobüs kullanmaya teşvik etmeye yönelik eylemlere yol açmaktadır. Sera gazlarının emisyonunu azaltırken fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltır.Bir diğer amacı ise sosyal olup birlikte yolculuk kültürünün oluşturulması ile birlikte yaşama ve sosyal sorumluluk duygularının geliştirilmesi üzerinedir.carsharing

Carsharing, bir topluluktaki tüm kalifiye sürücüler için mevcut olan üyelik tabanlı bir hizmettir. Bir üye her araç ayırdığında ve kullandığında ayrı bir yazılı anlaşma gerekli değildir .

Ne Şekillerde Uygulanır?

Araba paylaşımı uygulamalarının birden fazla çeşidi görülmektedir. Bunlardan bir tanesi kendi arabanızı, sizinle aynı yöne giden insanlarla paylaştığınız uygulamadır. Veya siz arabası olan birine eşlik edebilirsiniz. BlaBlaCar uygulaması bu alanda en çok tercih edilen uygulamalardan. Bunu yanında  Birlikte Git, “üniversitelilere özel” sloganıyla, bu amaçla kurulmuş uygulamalardan bir tanesi. Ayrıca Sharemyfare de bu alanda adı geçen uygulamalardan bir tanesi.carsharing

Diğer bir model ise insanların birlikte karar vererek şirket arabalarını kiraladıkları uygulama. Bu alanda en çok hizmet veren uygulamalardan bir tanesi ise Zipcar. Kişiler tek bir arabayı ortak bir şekilde kullanmak amacı ile kiralayarak yolculuklarını yaparlar.

Bahsedebileceğimiz bir diğer model ise kişilerin birbirlerinin arabalarını kiralayarak yolculuklarını gerçekleştirdikleri bir sistemdir. Kişiden kişiye araba paylaşımı olarak isimlendirilir. Türkiye’de yaygınlığı diğer modeller kadar olmasa da gittikçe artmaya başlamıştır.

Nasıl Kullanılır?

İlk olarak, varsa yaşadığınız yerde hangi araç paylaşım operatörlerinin çalıştığını anlamanız gerekir. En kolay yol, muhtemelen yaşadığınız yerin adını girerek “araba paylaşımı” için bir Google araması yapmaktır. Büyük bir şehirde iseniz araba paylaşımı sağlayacağınız platformu bulmak zor olmayacaktır. Kırsal bir bölgede iseniz, seçeneklerinizin daha düşük olması muhtemel.

Katılmak için bir araba paylaşım hizmeti bulduğunuzda, üyeliğe hangi koşulları koyduklarını bakmanız gerekir. Örneğin Zipcar’a bakarsak, üyenin en az 21 yaşında olmasını ve geçerli bir ehliyet sahibi olmasını gerekli kılıyorlar.  Zipcar modelinde, siteye üye olup araba seçtikten sonra o arabayı rezerve edersiniz. Daha sonra sitede seçtiğiniz arabaya gidip sitenin verdiği kartınızı göstermeniz aracı kullanmaya başlamanız için yeterli olur. Sonrasında aracı istediğiniz şekilde kullanma şansınız vardır. Her rezervasyon sınırlı bir km yolculuk içerir ve yakıt da karta dahil olmaktadır.

BlaBlaCar örneğine bakılırsa da gitmek istediğiniz yeri ve günü seçmeniz o zamanlarda yolculuk yapacak kişilerin bir listesini sunar. Böylece size en uygun yolculuğu seçebilirsiniz.

Her ne kadar faydaları çok olsa da Carsharing insanların aklında soru işaretleri de oluşturuyor. Öncelikle güven problemi bir sıkıntı yaratıyor. Bunun dışında uygulamaları amacı dışında kullanarak kar elde etmeye çalışan kullanıcılar sebebiyle fiyatlar çok yüksek olabiliyor bu da kullanımı azaltıyor.

Kiralık Araçları İncelemek İçin Tıklayın >>

3 YORUMLAR

  1. hiç cesaret edip de yapılabilecek bir şey gibi gözükmüyordu ama çevrede de çok kullanan duyduk. şimdi korona yüzünden batmıştır iyice bu uygulamalar da

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here