Bagaj Amortisörü Nasıl Tamir Edilir ?

0
6703
bagaj amortisörü tamiri

Araçlarımızın bagajında bulunan bagaj amortisörü nedir ? Bagaj amortisörü tamiri nasıl yapılır ?

Bagaj Amortisörü Nedir ?

Otomotiv sektörü günümüze kadar birçok farklı teknolojik aşamadan geçmiştir. Genel olarak teknolojik sistemler ilk olarak araçlarda kendini göstermiştir diyebiliriz. Bagaj amortisörü de bu konudaki önemli adımlardan bir tanesi. Eski araçlara baktığımızda bagajın tutulması için bir tel kullanılıyordu. Günümüzde ise bagaj amortisörü, bagaj kapağının yukarıda kalmasını sağlayan ve açma-kapama işlemlerinin daha sistematik bir şekilde yapılmasını sağlayan bir sistemdir.

Amortisör, araçlar için bir süspansiyon parçası olarak bilinmektedir. Araçta sarsılmanın önlenmesi ve konforlu bir şekilde sürüş yapılması için araçlara eklenmektedir. Amortisörler kullanım esnasında genel olarak yayların salınımını azaltmak için de kullanılmaktadır. Çukura girilmesi ya da tümsekten geçilmesi halinde yol tutuşun kaybolmasını ve yol hâkimiyetinin kaybolmasını engellemektedir. Bagaj amortisörü de aynı mantık üzerinden araca hizmet vermektedir.

bagaj amortisörü tamiri

Araçlarda her türlü yükü kaldırmak için ve seyahat esnasında gerekli unsurların barınmasını sağlamak için kullanılan bagaj amortisörü aracın arka kısmında yer almaktadır. İç ve dış olarak iki şekilde bulunabilen bu amortisör, yukarı doğru kalkan kapağın doğru bir şekilde açılmasını sağlamaktadır. Kapak açılmasını ve yukarıda durmasını sağlamak için bagaj amortisörleri etkili bir görev yapmaktadır. Aynı zamanda yükleme işlemlerinin ardından bagaj amortisörü gerekli parçaları koruyarak, konforlu bir sürüş imkânı da sağlamaktadır.

Bagaj Amortisörü Tamiri

Amortisör sistemleri kullanım esnasında yayınım hareketi yapmaktadır. Bu yaylı sistemin bir getirisi olarak uygulanmaktadır. Bagaj kullanımlarında da bu geçerlidir. Ancak bagaj amortisörü tamiri söz konusu değildir. Amortisör arızası meydana gelmesi halinde aracınız için doğru boyutlarda ve Newton değerinde bagaj amortisörü alarak, değişimini yaptırmanız gerekmektedir. Bu tarz işlemlerin zorlu olması nedeniyle bir profesyonelden yardım almanız daha doğru olacaktır.

Bagaj Amortisörü Arızası

Her sistemde olduğu gibi amortisörler de kullanıma bağlı olarak zamanla arızalanabilir. Arızalı sistem olarak anlaşılması en kolay sistem bagaj damperidir. Bagajı açtığınızda eskisi gibi çalışmadığını fark ederseniz, bu noktada ilk arıza amortisörlerden kaynaklanmaktadır. Bagaj amortisörleri belirli bir yay sistemine sahip olduğu için zamanla aşınıp arızaya neden olabilir. Bu durumda, bagajı açıp kapatırken veya sürüş sırasında amortisörlerden gelen ses duyulabilir.

Başka bir durumda bagaj kapağı amortisörünün arızalanması, kapağın sabitlenmemesi şeklinde kendini gösterebilir. Bagaj kapağını açarsanız ve istenilen yükseklikte durmazsa ve düşerse amortisörler zarar görür. Bagaj amortisörü gevşek ise bagaj açıldığında daha tehlikeli bir durum oluşturarak ani bir kapanmaya neden olabilir. Bu durumda yaralanma da meydana gelebilir. Aracınızda arızalı bir amortisör fark ederseniz, profesyonel bir oto servis sağlayıcısından servis almalısınız.

Bagaj Amortisörü Tamiri

Bagaj Amortisörü Kaç Newton ? / Bagaj Amortisörü Tamiri

Araç türüne ve bagaj sistemine göre Newton değerinde değişiklikler söz konusudur. Bagaj amortisörü kaç Newton sorusuna genel olarak bir yanıt vermek gerekirse, aracınızın kapak sistemine göre kaldırabileceği en yüksek değerdir. Genel sistemde 50 N değerinden başlayan bagaj amortisörleri en yüksek 1500 N değerine kadar çıkmaktadır. Burada kullanılmakta olan bagaj amortisör ölçüleri de önemlidir.

Newton değeri belirli bir formül ile belirlenmektedir. Ancak değişimleri bagaj amortisör ölçülerine göre olmaktadır. Aracınız için alacağınız 150 mm’lik bir bagaj amortisöründe en az 50 en fazla 600 N değerinde bir sistem kullanabilirsiniz. Bu nedenle aracınızın durumunu göz önüne alarak alışverişlerinizi yapmanız oldukça önemlidir.

Bagaj Amortisörü Ölçüleri

Bagaj amortisörü boru ve mil parçalarından oluşmaktadır. Genel olarak bagaj amortisörü ölçülerine bakıldığında her araç için farklı bir ölçülendirme söz konusu olabilmektedir. Ancak mil ve boru çapı bu noktada önemlidir. Mil ve boru çapına göre;

Mil Çapı (mm) Boru Çapı (mm) Açık Boy (mm)
Minimum Maksimum
6 15 150 600
8 18 150 600
10 21 200 900
10 22 200 900

 

Sıfır km otomobil fiyatları ve özellikleri için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here