Avrupa’da En Çok Hangi Araç Satılıyor?

1
7246

Avrupa’da en çok hangi araç satılıyor? Bu soruya Mert Yılmaz detaylı bir araştırma ile yanıt verdi. Mert Yılmaz’ın yorumuyla çok keyifli bir analiz. Avrupa’da satılan araçları sınıfına göre satış rakamlarıyla listeleyen bu analizi mutlaka okuyun! Sınıfına göre Avrupa’nın en çok satan araba marka ve modelleri…

Mert Yılmaz, Avrupa’da satılan araçları sınıfına göre satış rakamlarıyla listeledi…

Avrupa’da En Çok Hangi Araç Satılıyor?

Otomobil endüstrisi yeni segmentlerle sık sık genişliyor, yeni gövde tipleri ortaya çıkıyor. Peki, bu otomobil sınıflarında en çok satan modeller hangileri? Sizler için A segmenti yani mink sınıftan başlayarak Avrupa’nın en çok satılan modellerini derledik.

Minik sınıf: Fiat 500, 138.991 adet

Minik sınıf otomobiller ülkemizde pek tutulmuyor ama Avrupa’da popülerler. Türkiye’de Hyundai i10 modelinin hakimiyeti sürse de Avrupalılar Fiat 500 modelinin cazibesini reddedemiyor. Bu sınıfta en çok satan diğer otomobiller ise Fiat Panda ve Volkswagen Up.

Küçük sınıf: Renault Clio, 237.982 adet

Renault Clio

Sıfır km Renault Clio fiyatları için buraya tıklayın!

Ülkemizde de üretilen Renault Clio, Avrupa’da en çok satan otomobillerinden biri. Artık eskise de Fransa, Portekiz ve Slovenya gibi ülkelerde en çok satan model olmayı başarıyor. Küçük sınıfta en çok satan diğer modeller ise Volkswagen Polo ve Ford Fiesta.

Kompakt sınıf: Volkswagen Golf, 330.942 adet

Kompakt sınıfta sürpriz yok. VW golf her zamanki gibi birinci. Avusturya, Belçika, Almanya, Letonya ve Lüksemburg, Danimarka, İrlanda, İsveç, Norveç, Slovenya, İsviçre ve İngiltere’de en çok satan model olan Golf, Avrupalılar’ın en çok sevdiği aile HB’si. İkinci sırada  Skoda Octavia ve üçüncülükte de Ford Focus yer alıyor.

Orta sınıf: Volkswagen Passat, 123.774 adet

Volkswagen’in orta sınıf otomobili sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da çok seviliyor. D segmentinin en çok satan modeli olan Passat, neredeyse ucuz A segmenti otomobiller kadar satılmış durumda. Passat’ı takip eden modeller ise Mercedes C-Serisi ve Audi A4.

Üst orta sınıf: Mercedes E-Serisi, 81.505 adet

Mercedes E300 AMG

Yeni E-Serisi, Mercedes’in dünyadaki en büyük otomobil üreticilerinden biri haline gelmesine ciddi yardımcı oldu. Hatta BMW Group’u liderlikten etti. Üst orta sınıfın en çok satan diğer modelleri ise BMW 5 Serisi ve Audi A6.

Üst sınıf: Mercedes S-Serisi, 10.476 adet

Mercedes-Benz Certified

İşte Mercedes-Benz’in kendini en rahat hissettiği sınıf. Bu nedenle birinciliği almakta hiç zorlanmıyor. Yine de artık ciddi bir rakibi var hem de markası BMW ya da Audi değil. Porsche Panamera’dan bahsediyoruz. Panamera satışları BMW 7 Serisi’ni bile geçmiş durumda.

Küçük SUV: Renault Captur, 159.387 adet

Kısa bir süre önce ortaya çıksa da küçük SUV ve crossover’lar pazar payını gittikçe artırıyor. Hatta sektördeki en hızlı büyüyen segment diyebiliriz. Renault, Clio platformunda ürettiği Captur’le sınıfın liderliğini alan marka. Lansmanından beş yıl sonra bile iyi satmaya devam ediyor. Onu takip eden modeller arasında ise Peugeot 2008 var.

Orta SUV: Nissan Qashqai, 180.765 adet

Nissan Qashqai

Ülkemizde olduğu gibi Avrupa’da da kompakt SUV denildiğinde akla Nissan Qashqai geliyor. Bir tür kahraman oan otomobil, İngiltere’de üretiliyor. Qashqai’yi takip eden modeller ise Volkswagen Tiguan ve Peugeot 3008 oluyor. Peugeot 3008, segmentte yeni olmasına rağmen başarılı satış rakamlarıyla dikkat çekiyor.

Büyük SUV: Peugeot 5008, 56.893 adet

Peugeot 5008

Peugeot, 3008’deki başarısını 5008’le de devam ettiriyor ve orta boy SUV’lar arasında Avrupa’da lider. Segment lideri 5008’i Skoda Kodiaq ve Nissan X-Trail takip ediyor. Tüm sınıflardaki SUV satışlarına bakıldığında, sektördeki büyümenin ana damarlarından biri olduğu görülebiliyor.

Küçük premium SUV: BMW X1, 75.548 adet

Hızla büyüyen SUV segmentlerinden biri de küçük premium’lar Yakında gelecek olan Lexus UX, Mercedes-Benz GLB ve ikinci nesil Range Rover Evoque ile BMW X2’nin yanında Jaguar E-Pace ve Volvo XC40 de bu sınıfta yer alıyor. İki yaşındaki BMW X1, Avrupa’nın en çok satan modeli. Audi Q3 ve Mercedes-Benz GLA, BMW X1’i takip ediyor.

Orta premium SUV: Mercedes-Benz GLC, 86.786 adet

Mercedes Benz GLC
Mercedes Benz GLC

İki gövde seçeneğine sahip olan Mercedes-Benz GLC, orta büyüklükteki premium SUV segmentine adını yazdırmayı başardı. Avrupa pazarında Mercedes’in hemen ardından Audi Q5 ve Volvo XC60 geliyor. Son birkaç ay içinde birçok premium markanın yeni modellerle pazara girişi nedeniyle bu segment de önemli ölçüde büyümeye açık.

Büyük premium SUV: BMW X5, 23.021 adet

SUV pazarının üst segmentinde BMW X5’in liderliği sürüyor. Volvo XC90 ve oldukça başarılı Mercedes-Benz GLE de bu sınıfın iddialı oyuncularından.

Küçük MPV: Fiat 500L, 42.914 adet

MPV’ler gittikçe kan kaybediyor. Fiat, küçük MPV segmentinde 500L modeliyle lider durumda. Dacia Lodgy de bu sınıfta varlık gösteren bir başka model. Daha önce bahsettiğimiz gibi çoğu MPV satış rakamlarında düşüş gösteriyor çünkü insanlar daha moda olan SUV’lara yöneliyor.

Orta MPV: Renault Scenic, 74.884 adet

Bu sınıfın yaratıcılarından Renault Scenic, Avrupa’da kompakt MP’lerin lideri. Volkswagen Touran ve Citroen C4 Spacetourer da onu izleyen modeller. Bilindiği gibi satışları azaldığı için Renault Scenic artık ülkemize gelmiyor.

Büyük MPV: Mercedes-Benz V-Serisi, 20.041 adet

Daha önce bu sınıfta Seat Alhambra’nın liderliği vardı ama V-Serisi, İspanyol modeli geride bırakmayı başardı. Mercedes’in ardında Seat Alhambra yer alırken, üçücülükte ise Volkswagen Touran bulunuyor.

Küçük spor: Mazda MX-5, 10.589 adet

Yıllık bazda yüzde 10’luk bir düşüş olsa da Mazda MX-5 10 bin 589 adet satışla liderliğini sürdürüyor. Kuzeni Fiat 124 Spider MX-5’i takip ediyor. Üçüncülükte ise Lotus Elise yer alıyor.

Orta spor: Audi TT, 10.052 adet

Audi TT görselleri

Audi TT, orta boy spor otomobil segmentinde üzerinde saltanat sürmeye devam ediyor. Porsche 718, 3300 adedin üzerindeki satışıyla bu sınıfın iddialı oyuncularından. Ford Mustang de nihayet Avrupa pazarına uygun motor seçeneklerine sahip oldu ve ilk üçe girmeyi başardı.

Büyük spor: Porsche 911, 16.366 adet

Yılların eskitemediği Porsche 911 en çok satan spor otomobil olmaya devam ediyor. Mercedes-AMG GT ve Ferrari 488 ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here