Alternatör Nedir?

Alternatör; en basit haliyle, içten yanmalı motorun ürettiği mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren mekanizmaya denir. Araçların elektronik aksamını çalıştıran elektrik alternatörde üretilen elektriktir.  “Aracın elektriğini sağlayan şey akü değil miydi ?” diyor olabilirsiniz, ancak bu yaygın olarak bilinen bir yanlış. Akü, aracı çalıştırmak için marş motoruna elektrik sağlar, motor çalıştıktan sonra elektrik ihtiyacı ağırlıklı olarak alternatörün ürettği elektrikten karşılanır. Ülkemizde şarj dinamosu veya jeneratör olarak da bilinir.

Görevi Nedir ?

Alternatör, araç seyir halindeyken aküyü devamlı şarj ederek bitmesini engeller. Alternatör yapı olarak aslında bir jeneratördür ve motordan aldığı hareket enerjisini elektriğe dönüştürerek hem aküyü doldurur hem de otomobildeki diğer sistemlerine elektrik gücü sağlar.

Bir motorun alternatörü, aydınlatmalara, ısıtıcıya ve diğer araç aksesuarlarına güç veren otomobilin aküsünün voltajını korur. Türbin benzeri bir sistemle elektrik üretimi yaptığı için bir jeneratöre benzer. Otomobillerde kullanılan 12 voltluk akü sadece aracı çalıştırmak için yeterli şarj taşır. Alternatör olmadığı bir arabayı düşünecek olursak, aracı her çalıştırmanız gerektiğinde akünün manuel olarak şarj edilmesi gerekir.

Alternatör Arızası Nasıl Anlaşılır?

  • Aracınızda yaşadığınız pek çok ufak aksaklık, alternatörle alakalı bir arızanın habercisi olabilir. Kimi zaman sürüş esnasında farların kısılması, iç aydınlatma lambasının titremesi veya en belirgin haliyle ikaz lambasının yanması arıza belirtisi olarak sayılabilir.
  • Alternatör
  • Akünüzün bitmesi de bir arıza belirtisi olabilir. Elbette akülerinde bir tükenme ömrü var ve bu ömür nihayetinde kullanılamaz hale geliyorlar. Ancak çalışır durumda olması gereken akünüz bitmişse sorun aküde değil, aküyü besleyen alternatör sisteminde olabilir.
  • Kaputtan gelen garip sesler alternatör arızasının son evresinde olduğunuzun sinyalcisi olabilir. Alternatörde, krank mili kasnağı ve alternatör kayışı ile birlikte oluşturdukları çalışma grupları içerisindeki dengesizliklerden ötürü ses yapma eğilimine girebilir. Bunun dışında alternatörün üzerinde bulunan kasnak eskimiş olduğu içinde ses yapabilir. Bu belirtileri gösteren bir alternatörün çok az ömrü kalmıştır ve her an her şey olabilir.
  • Aracınızın elektrikli aksamındaki yavaşlama veya duraklamalar çok büyük ihtimalle alternatördeki bir sorunun işaretçisidir. Cam açma anahtarına bastığınızda camınız yavaş açılıyor ya da kapanıyorsa. Sunroofu açmak ya da kapatmak istediğinizde yavaş hareket ediyorsa alternatörü en kısa sürede kontrol ettirmeniz yararınıza olacaktır.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here