20 bin otomobillik park yeri üretti

0
1932

Tamamen yerli mühendislik firması Parkolay yurtiçi ve dışında yeni otopark projelerine imza atmaya hazırlanıyor

Özellikle büyükşehirlerdeki yoğun trafik ve pek yerini sorunu gün geçtikçe artıyor. Tam otomatik park yeri üreticisi yerli firma Parkolay gerek yurt içi gerek yurt dışında binlerce araç için pratik park yereri üretti. Parkolay Yönetim Kurulu Başkanı Müştak Ağrikli yeni projelerini açıklarken sistemin maliyeti hakkında da bilgiler verdi.

Parkolay firması otoparkları ne kadar sürede ve maliyette bitirebiliyor?
Tam Otomatik Otopark Sistemlerinde projenin maliyetini ve yapım süresini belirleyen en önemli parametreler, teknik şartname özellikleri ve kapasite/performans ilişkisidir.Bu sistemler için dünyadaki en gelişmiş standart olan TS EN 14010’a uygun,2 saatte dolup-boşalabilen, 100 araçlık bir tam otomatik otopark için park yeri başına zaman 1 gün ve maliyeti 50.000TL olarak öngörülebilir. Elbette yapı inşa koşulları ve projenin teknik özelliklerine göre bu rakamlar değişebilir. Yarı otomatik ve mekanik otopark sistemleri için bu süreler beşte bire ve maliyetler onda bire kadar düşebilir. Yani 100 araçlık bir park yeri için 20 gün uygulama süresi ve 5.000TL park yeri başına maliyet gibi.

Türkiye’den örnek verebilir misiniz?
İzmir Alsancak’ta 280 araç kapasiteli tam otomatik otoparkı 390 günde ayrıca 13.250.000TL’ye 1 Haziran’da açılan ve 560 araç kapasitesiyle Türkiye’nin yeni en büyük tam otomatik otoparkını Manisa Büyükşehir adına, 510 günde, 28.900.000TL’ye tamamladık.

Şirketiniz bugüne kadar kaç araçlık otopark üretti? İnşaatın garanti süresi nedir?
Bugüne kadar tam otomatik, yarı otomatik ve mekanik otopark sistemleri, araç liftleri kullanılarak gerçekleştirilen otopark uygulamalarımızın toplam park yeri kapasitesi 20.000’in, proje sayısı 300’ün üzerindedir. Sistemlerin garantisi, yetkili servisimizce programlı bakımın yapılması şartı ile 2 yıldır. İstenen projelerde 15 yıla kadar yedek parça temin ve servis hizmeti sağlama taahhüdü veriyoruz.

2016’da gerçekleştirmeyi hedeflediği projeler?
2016 yılındaki en büyük projemiz, Manisa Büyükşehir Belediyesi adına projelendirdiğimiz ve 560 araç kapasitesiyle Türkiye’nin en büyüğü unvanına sahip olma özelliğini taşıyan tam otomatik otoparkıydı ve 1 Haziran’da Manisa’da açılışını yaptık. Haziran sonunda, Şişli Holiday Inn Oteli’ne 56 araçlık butik bir tam otopark sistemini teslim edeceğiz. Bununla birlikte, 2016 yılının ilk yarısında gerçekleştirilmiş otopark sistemleri ve araç liftleri uygulamalarımızla şimdiden 2.500 park yeri kapasitesine ulaşıyoruz.

İhracatınız var mı?
Parkolay olarak, tamamen yerli mühendislik ve işçilikle gerçekleştirdiğimiz otomatik otopark sistemlerimizin ihracatını da yapıyoruz. İspanya Madrid projemizi ise Ekim ayında bitirmeyi planlıyoruz. Tahran’da 535 araç kapasiteli İran’ın en büyük tam otomatik otopark sistemini yapımına başladık. Bu büyük proje 2017 de tamamlanacak. Tam Otomatik Otopark teknolojimiz ile başta büyükşehir belediyelerimizin yatırımları olmak üzere; 2016 yılında Türkiye’de 10, Ortadoğu’da 3, Avrupa ve Amerika’da birer projeyi bitirmeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra, yarı otomatik, mekanik otopark sistemlerimiz ve araç liftlerimiz ile toplamda yaklaşık 6.000 araç kapasitesinde projeyi 2016 sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz.

MEHMET ALİ KANTARCI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here