Vuruntu Sensörü (Knock Sensor) Nedir?

0
9257

Vuruntu Sensörü nedir? 

Bir araba motorunda ters gidebilecek milyonlarca şey vardır. Eski zamanlarda, araçlarda arızalı olduğunu belirlemek ve olası sorunlardan kurtulmak sadece sahibine ve teknisyene kalmıştı. Fakat modern otomobiller o kadar akıllı hale geldi ki, problemleri meydana geldiklerinde kendileri tespit edebiliyorlar. Sensörler de bu amaçla kullanılıyorlar. Bir aracın birçok noktasında sürekli olarak aracın işlevselliğini ve sağlığını kontrol eden düzinelerce sensör vardır. Bazıları oksijen, hava veya sıcaklık seviyelerini okurken, vuruntu sensörleri gibi diğerleri titreşimleri ve ses seviyelerini korur. Vuruntu sensörü aracınızın motorundaki en önemli sensörlerden bir tanesidir.

Vuruntu Nedir?

Benzinin kendi kendine, zamanından önce patlamasına vuruntu adı verilmektedir. Bu zamansız patlama, motora en çok zarar veren olaydır. Bu olayın gerçekleştiği an motor üzerinde bir takım yüksek frekanslı sesler oluşur.

Temel olarak, buji ateşlemesi, silindir boşluğundan geçen bir alev cephesi oluşturur. Bu alev cephesinin hareketi, kalan hava ve yakıt karışımını basınçlandırır. Artan basınç, artan sıcaklık anlamına gelir ve bazı durumlarda, o kadar ısınır ki ikinci bir ateşleme oluşturur. İkinci ateşleme ikinci bir alev cephesi yaratır ve bu iki reaksiyon çarpıştığında, vuruntu oluşmuş olur.

Motor vuruntusu tipik olarak motordan gelen bir ping veya tıklama gibi ses çıkarır. Hızlanma sırasında ses genellikle daha belirgin hale gelir.

Bu “vuruntu sesini” algılamak için de vuruntu sensörü kullanılır.

vuruntu sensörü

Vuruntu Sensörü Nasıl Çalışır?

Vuruntu sensörü, motor bloğundan gelen düzensiz titreşimleri ve sesleri algılayan, küçük bir “dinleme” cihazıdır.

Motor bloğundan gelen titreşimi ve sesi alır, bunu elektronik sinyale dönüştürür ve bu sinyali motor kontrol ünitesine gönderir. Aracın sistemi daha sonra bilgiyi değerlendirir ve ateşleme zamanının değiştirilip değiştirilmeyeceğini belirler. Sensör yardımı ile motor kontrol ünitesi vuruntu olduğunu algılar ve ona göre tedbir almış olur. Bu tedbirler üreticiden üreticiye değişir, öncelikle ateşleme avansı rotard edilir. Vuruntu devam ediyorsa avans rotard edilmeye devam eder. Motor yanma odaları soğusun diye daha çok benzin gönderilir, aracınız turbo ise turbo basıncı kısılır.

Vuruntu Sensörü Nerede Bulunur?

Motorun içinde veya üzerinde bulunur. Bir vuruntu sensörü tipik olarak doğrudan motor bloğunun dışına takılır, ancak bazı durumlarda emme manifoldunun altında bulunur.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here