Vites Kutusu Türleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

0
3736
vites kutusu türleri

Vites kutusu, bir arabayı araba yapan şeyin çok önemli bir parçasıdır. Bu yazımızda vites kutusu türleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Yapısının merkezinde olan bir şanzıman, gücün motordan tekerleklere gönderilmesine izin veren ve sürücü ile makine arasında önemli bir erişim noktası sağlayan şeydir.

Zaman geçtikçe, giderek daha fazla dişli kutusu türü geliştirildi ve tanıtıldı. Bugün aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç tane olduğu anlamına gelir, ancak bunlar nasıl farklıdır? Mevcut anahtar dişli kutularından bazılarını ve bunların nasıl farklı olduklarını seçtik.

Manuel şanzıman

Manuel şanzıman klasik olarak görülebilir. Sürücünün istediği vitesi seçmesine izin veren bir çubuk içerirken, debriyajı ayırmak için bir pedal kullanılır ve bu da daha sonra vites değiştirmenize izin verir. 

Bu kurulum, sürücüye vitesler üzerinde tam kontrol sağlayarak, daha hızlı ilerleme sağlamak için vites düşürmelerine veya yakıttan tasarruf etmek için daha yüksek bir vites seçmelerine olanak tanır.

Vites kutusu Türleri

Tek kavramalı şanzıman

Bazen otomatikleştirilmiş kılavuzlar olarak adlandırılan tek kavramalı şanzımanlar, esasen otomatik olarak değişen manuel şanzımanlardır. Bu nedenle, vites değiştirirken motoru ayıran standart bir kavrama özelliğine sahiptirler. 

Teoride basit olmasına rağmen, gerçekte, tek kavramalı şanzımanlar bu kadar popüler olduğunu kanıtlayamadı. Sarsıntılı oldukları ve sorunsuz ilerlemeyi zorlaştırdıkları biliniyor. 

Tork dönüştürücüsü

Bu listedeki vites kutularının geri kalanı otomatikin varyasyonlarıdır – ancak tork konvertörü tartışmasız bunun en eski ve en klasik örneğidir.

Vites değiştirirken motoru şanzımandan ayırmak için bir debriyaj pedalı yerine, bir tork konvertörü sıvıyı pervane olarak bilinen sızdırmaz bir kutunun etrafına iter. Bu, sırayla, enerjiyi motordan sıvıya aktarır ve ardından çıkış şaftına gider. 

Bir tork konvertörünün faydası, düşük hızlarda yumuşak hızlanmanın yanı sıra daha düşük devirlerde iyi yanıt vermesine izin vermesidir. 

Çift kavramalı şanzıman (DCT)

Muhtemelen tahmin edeceğiniz gibi, çift kavramalı bir şanzıman iki kavrama kullanır. En basit haliyle bu, hem tek hem de çift numaralı dişliler için ayrı bir kavrama sistemi olduğu anlamına gelecektir. 

Vites değiştirmeden önce vites kutularından birinin bir sonraki vitesi önceden seçmesine izin vererek çalışır. Bu nedenle, vites geçişleri diğer otomatik kutulara göre daha yumuşak ve daha hızlıdır. 

Sürekli değişken şanzıman (CVT)

Sürekli değişken şanzıman – veya CVT – çok kullanılan ancak aynı zamanda çok eleştirilen bir dişli kutusudur. Esasen, etrafında bir bant ve başka bir aks bulunan bir koni şekli kullanır. Bant daha sonra koni üzerinde yukarı ve aşağı hareket ettirilebilir ve uzunluğunu değiştirerek dişli oranını değiştirir. Bu nedenle, koninin üstü ve altı arasında sonsuz değişken oranlara izin verir. 

Sorun şu ki, hızlanma genellikle ‘normal’ otomatik ile karşılaştırıldığında oldukça garip geliyor. Tıpkı bir arabanın lastik bir banda çarpması gibi ve buna genellikle vızıldayan bir hızlanma sesi eşlik ediyor.

Yeni dişli kutuları geliştiriliyor, bu nedenle CVT’nin yakında emekli olma ihtimali doğuyor.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here