Otomatik vitesli otomobiller gün geçtikçe daha da çok yaygınlaşıyor. Global düzeyde artan nüfus ve bireysel araç kullanımının bir yan etkisi olan sıkışık trafik, ülkemizde sık karşılaşılan ve çözümü henüz bulunamamış problemlerden bir tanesi. Her ne kadar trafik sorununa çözüm bulunamamış olsa bile, sürücülerin ve yolcuların araç içindeki konforunu arttırmaya yönelik çalışmalar gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Otomatik vitesli otomobillerin piyasada yaygınlaşması sürücünün konforunu arttırmaya yönelik bir durum. Ancak günlük hayatta bazı örnekleri var ki, otomobil kullanıcılarını otomatik vitesli araç kullanmaktan uzaklaştırıyor. Zamanında Opel Astra H kasalarda kullanılan Easytronic şanzımanlar, trafikte sürücülere yaşattığı sıkıntılar yüzünden kötü bir şöhret edindi kendine. Gelin birlikte bu kötü şöhretin neler içerdiğine bir göz atalım.

Astra H Easytronic
Astra H modelleri zamanında oldukça yakışıklı modellerdi. Keşke otomatik şanzıman seçimini tork konvertörlü bir modelden yana kullansaydı Opel.

Easytronic Şanzıman Nedir?

Opel tarafından Corsa C, Corsa D, Astra H ve bazı Meriva modellerinde kullanılan Easytronic şanzıman, otomatikleştirilmiş bir manuel şanzımandır. Eski nesil robotize manuel şanzıman tiplerinden bir tanesi olan Easytronic, araç içinde debriyaj pedalı olmamasına rağmen, vitesin değiştirilmesi gerektiğinde sistem debriyaja basıp baskı ve balatayı bir birinden ayırır. Bu sayede istenilen vitese geçiş otomatik bir şekilde gerçekleşir. Yarı otomatik bir vites türü olan Easytronic, manuel şanzımanlardaki gibi bir adet baskı balata sistemi bulundurur.

Corsa C Easytronic
Corsa C modeli.

Ne Gibi Sıkıntıları Mevcut?

Öncelikle herkes otomobiller hakkında her şeyi bilecek diye bir kural yok. İnsanlar otomatik vitesli araçları vites değiştirme zahmetinden kurtulmak ve yola daha rahat odaklanmak istedikleri için tercih ediyorlar. Ancak yapısı gereği aslında manuel bir tipe sahip olan şanzıman, debriyajı siz ayağınızla ayarlayamadığınız için geçişleri sarsıntılı ve kayıplı şekilde gerçekleştiriyor. Bunu düz vites kullanmayı yeni öğrenen birinin aracına bindiğinizde tecrübe etmek mümkün. Bu örnek her ne kadar abartı da olsa, belirli sürelerde eğer Easytronic şanzımanlı otomobilinizi kalibrasyona götürmezseniz, vites geçişlerinin çok sert gerçekleştiğini, performansın ciddi baltalandığını ve sürüş konforunun azaldığını fark edeceksiniz. Aynı zamanda baskı balata içeren bir yapısı olduğu için, tıpkı düz vitesli araçlarda olduğu gibi periyodik olarak baskı balata değişimi gerçekleştirmek zorundasınız. Modelin kısa sürede baskı balata bitirdiğine yönelik kullanıcı şikayetleri mevcut.

Easytronic
Easytronic şanzıman, robotumsu bir vites topuzu ile geliyor.

Easytronic Şanzımanın Kronik Sorunu

Yapısı gereği çıkardığı sorunlar dışında, şanzıman beyni ile ilgili kronik sorun şikayetleri mevcuttur. Eğer aracınız kilitlenmiş, vites göstergesinde F harfi ve kadranda servis lambası yanıp sönüyor ise çekici çağırmanız mantıklı olacaktır. Aracınız yerinden kımıldamayacak ve servise götürdüğünüzde arızanın sistem beyninden kaynaklandığı tarafınıza iletilecektir.

3 YORUMLAR

  1. Bu bahsedilen F hatası başıma geldi ve ben aracı yine de çalışırdım. Nasıl mı yaptım… Şanzıman robotu üzerinde, tam tepede bir vida var, araç kirli ise vidayı göremezsiniz, O vidayı uzun sağlam bir tornavida ile sağa doğru çevirebilirseniz, daha sonra da aküyü de zaten yeniden reset yapmış olursanız, araç kendine geliyor, resetlenmiş oluyor. Tabiki bu aracın iyileşmiş olduğu anlamına gelmez. Bu baskı balata ve Robotun kalibrasyon gerektirdiği yada değişmesi gerektiğini gösterir. Ama en azından yolda kalmazsınız

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here