Amfi Nedir? Otomobillerde Kullanımı Nasıldır?

0
4336

Otomobillerde, sürücü ve yolcuların konforlu ve keyifli bir şekilde yolculuk yapması içi bazı donanımlar mevcuttur. Bu donanımlar arasında birçok kişiye göre en olmazsa olmazı ses sistemidir. Günümüzde üretilen otomobillerde standart olarak müzik sistemi bulunur. Opsiyon olarak daha gelişmişi tercih edilebilir. Ancak 20-25 yıl kadar geriye gidildiğinde; otomobillerde müzik sistemleri opsiyon olarak sunulmaktaydı. Otomobillerde kullanılan müzik sistemi elemanları; teyp, hoparlör ve amfiden oluşur. Teyp müziği üreten cihazdır. Üretilen müzik, hoparlörler sayesinde sese dönüşür. Amfinin görevi ise teypten üretilen frekansları alarak daha güçlü bir şekilde hoparlöre gitmesini sağlar. Yani hoparlörleri besler. Amfiler üst sınıf otomobillerde fabrikasyon donanım olarak bulunmaktadır. Birçok kişi otomobillerine sonradan amfi takmaktadır. Bu yazımızda sizler için “Amfi Nedir? Otomobillerde Kullanımı Nasıldır?” Sorularının cevabını vereceğiz.

amfi

Amfi Nedir?

Ülkemizde her ne kadar amfi olarak bilinse de asıl adı amplifikatör’dür. Amfi, otomobillerde fabrikasyon olarak bulunabildiği gibi, sonradan da montajı sağlanabilir. Amfinin otomobillerdeki görevi, teypten alınan frekansları teypten daha güçlü bir şekilde hoparlörlere iletmektir. Amfi gücünü otomobilin aküsünden alır. Amfiler ses amfisi ve bas amfisi olarak 2 farklı kullanıcı kitlesine sahiptir. Ses amfileri kaliteli ve net bir ses almak için kullanılır. Bas amfisi ise subwoofer, woofer ve mid gibi hoparlörleri besleyerek kuvvetli bir bas elde etmeye yarar. Amfi üzerinde bulunan ayarlarla ses düzenlemesi yapılabilir.

amfi

Amfiye Neden İhtiyaç Duyulur?

Amfinin görevinden bahsettiğimizde; “teypten çıkan frekanslar amfiye girer. Sonrasında hoparlörler beslenir” demiştik. Aslında bu görevi teybin kendisi de yapabilmektedir. Teyplerin üzerinde “4×45,4×50” gibi değerler bulunur. Bu değerler teybin çıkış gücüdür. Amfilerin çıkış gücü çok daha fazladır. Bu sebeple amfiyi tercih eden kullanıcılar otomobilinin ses sisteminden memnun olmayan kişilerdir.

Amfi Nasıl Bağlanır?

Amfinin aküyle beslendiğinden bahsetmiştik. Amfiyi bağlamak için otomobil ses sistemi kablo seti almanız gerekir. Kablo setinin içeriğinde; + kablosu, – kablosu ve rca kablosu bulunur. Amfiye akünün + kutbundan kablo çekilir. – kutbu da aracın şasesine montajlanır. Teypten rca ve açma kapama kablosu çekilir. Amfiinn ses çıkışlarından beslemek istediğiniz hoparlörlere bağlantı yapılır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here