Türkiye’de Efsaneleşmiş Araçlar-2

0
1705
Türkiye'de Efsaneleşmiş

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Dünya için otomobillerin genel tanımı budur. Ancak ülkemizde otomobiller daha farklı bir konumdadır. Sadece bir araç değil, bir hobidir aslında. Araç sahipleri boş zamanlarını araçlarıyla uğraşarak geçirmektedir. Her araç, sahibine göre güzeldir. Ancak bazı araçlar vardır. Efsaneleşmiş araçlar. Her zaman değer kazanan, olur olmadık masraf çıkarmayan, tasarım açısından da herkese hitap eden Türkiye’de efsaneleşmiş araçlar 2 , yazımızın devamında

Türkiye’de Efsaneleşmiş Araçlar-2

Türkiye’de efsaneleşmiş araçlar serimizde; ülkemizde çok sevilen hiçbir zaman değer kaybetmeyecek araçları sizler için derledik.

Renault 9

Türkiye'de Efsaneleşmiş

90’lar ve 2000’ler zamanında yaşayıp da Renault 9’la anısı olmayan çok az kişi vardır. 1981-1999 yılları arasında üretilen Renault 9 birçok versiyona sahiptir. Bunlar arasında en sevilen versiyon Broadway’dir. 1.4 litrelik benzinli motoru ile oldukça iyi bir performansı vardır. Hatta Broadway’lerin da keçisi olarak isimlendirilmesinin sebebi, yokuş performansının çok iyi olmasıdır. Yerden yüksek yapısı, lpg ile düşük yakıt tüketimi gibi avantajları ile günümüzde özellikle kırsal kesimlerde çok fazla tercih edilmektedir. Fiyatlarının düşük olması sebebiyle düşük bütçe ile otomobil arayışında olanların ilk tercihidir. Ayrıca yeni ehliyet alanlar da ilk araçlarını broadway olarak seçerek acemiliklerini atabilmektedir. Ülkemizde çok önemli bir konumda olan Renault 9, piyasada çok hızlı satılan araçlardan biridir. Yedek parça fiyatlarının uygun ve bulunabilir olması bu aracı alınabilir yapan unsurlardandır.

Fiat Tempra

Türkiye'de Efsaneleşmiş

Fiat Tempra 90’ların en havalı otomobillerinden biridir. Dışarıdan incelendiğinde sıradan bir otomobil gibi gözüken bu aracı özel yapan bazı detaylar vardır. Bunlar arasında en çok dikkat çeken ise dijital gösterge panelidir. Ayrıca far yıkama robotları, dijital klima, hidrolik direksiyon, 4 cam otomatik, 4 teker disk gibi donanımlar da döneminin araçlarında bulunmamaktaydı. Aracın hatchback versiyonu ise Tipo olarak adlandırıldı. Aynı donanımlar bu araçta da mevcuttu. Fiat markasının günümüzdeki başarısında bu araçların önemi büyüktür. Fiat Tempra, birçok motor seçeneğine sahipti. Ancak ülkemizde en çok sevilen en tutulan motor seçeneği 1.6 litrelik atmosferik benzinli versiyondu. Günümüz şartlarında hala daha birçok kişi tarafından severek kullanılan bu araç, genelde lpg ile kullanılmaktadır. LPG ile uyumluluk konusunda ise herhangi bir sorunu yoktur. Yedek parça konusunda ise her türlü parçası bulunabilmektedir. Piyasada sevilen bir araç olduğu için kolay bir şekilde satılabilmektedir.

Murat 124

Türkiye'de Efsaneleşmiş

Hesaplı otomobil sloganıyla satışa sunulan Murat 124, ülkemizde “Hacı Murat” ismi ile tanınır. Üretiminde büyük mühendislik çalışmaları olup günümüz araçları gibi malzemeden çalma yapılmamıştır. Öyle ki 4 tekerlerinde disk fren sistemi kullanılmıştır. Günümüz selef otomobillerine bakıldığında arka tekerleklerde kampana bulunur. Aracın 70’li yıllara ait olduğu gerçeği ise oldukça şaşırtıcıdır. Çünkü aynı dönem araçlarda bu şekilde donanımlar bulunmamaktadır. Araçta deri döşeme bulunmaktadır. Deri döşeme, lüx ikonu olmuştur. Hesaplı otomobil sloganıyla satışa sunulan bu aracın bu donanımlara sahip olması oldukça alınabilir bir araç olmasını sağlamıştır. Günümüz şartlarındaki piyasasından bahsedecek olursak; bundan 5 sene öncesine kadar para etmeyen çok çok cüzz-i miktara satın alınabilen bu araçlar günümüz şartlarında klasik otomobil sınıfına dahil olmuştur. Her geçen gün çürüyen araçlar, geride kalan araçların değerinin artmasına sebep olmaktadır. Haliyle temiz bir Murat 124 almak pek kolay değildir. Fiyatları da bir hayli yüksektir. Eğer temiz bir Murat 124 aracınız varsa; onu koruyun ve elinizden geldiğince satmayın. Temiz bir eski araç almak her zaman altın değerinde bir yatırımdır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here