Kışın araba kullanırken sürücüler, ekstra olarak hassasiyet gösterir. Fakat aynı özen yaz şartlarında gösterilmeyebilir. Sıcak havalarda seyahat etmek, normal zamanlara oranla daha zorlayıcı ve can sıkıcı olabilir. Aşırı sıcakta araçla işe gidip geliyorsanız veya uzun mesafe araç kullanıyorsanız işinize yarayacak bazı araba kullanma tüyoları mevcut. Yazın araba kullanmak için bilmeniz gereken birkaç ipucunu derledik.

1Güneş Parlaması

Yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan güneş parlaması önemli bir sorundur. Çünkü sürüş esnasında yolu net görmenizi engelleyeceğinden dolayı olası kazalara sebebiyet verebilir. Bu sebeple güneş gözlüğünü aracınızda mutlaka bulundurmalısınız. Ayrıca reçeteli gözlüğünüz varsa güneş gözlüğünüzü özel olarak yaptırmalısınız.

2Lastik Kontrolü

Aracın yolla bağlantılı olan tek noktası lastiklerdir. Bu sebeple kışın lastiklere gösterilen özen yazın da gösterilmelidir. Kışın soğuk havadan etkilenen lastikler, yazın da aşırı sıcak havaya karşı hassastır. Yaz lastikleri, sıcaklara daha dayanıklı olduğu için daha sağlıklı bir sürüş mümkün kılınır. Bazı sürücüler, yaz aylarında kış lastiği kullanmaya devam eder. Fakat bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Çünkü aracın fren mesafesi uzarken lastiklerin patlama riski de artabilir. Bunlarla beraber tekerlekleri uygun lastik basıncında tutmak gerekir. Bu yüzden üretici firmanızın tavsiye ettiği lastik basınç değerlerini uygulamalı, lastik kontrolünü aksatmamalısınız.

3Klima Kullanımı

Klima kullanımı yaz aylarında tartışma yaratır. Sürücüler, yaz aylarında klima kullanmanın yakıt tüketimini arttırdığını düşündüğü için klima açmaktan çekinir. Fakat doğru klima kullanımı yakıt tüketimine fazla etki etmez. Hatta yüksek hızlarda klima yerine cam açmak yakıt tüketimini arttıracaktır. Klimanın daha verimli çalışabilmesi için klima gazınızı kontrol ettirmeyi ve klima bakımını yaptırmayı unutmayın.

4Filtre Kontrolü

Araçta yer alan filtreler; dışarıdan alınan toz, böcek, toprak gibi parçaları tutarak daha sağlıklı bir ortam sağlar. Aracınızdan alerjen maddeleri uzak tutmak için oldukça önemlidir. Filtrelerinin kontrolünü düzenli olarak yapmalı, değişim zamanı geldiğinde değiştirmelisiniz.

5Akü

Aracın enerji kaynakları arasında yer alan akü, yüksek sıcaklıklar sonucunda gelen ısı ve titreşimlerin ardından hasar alabilir. Aşırı sıcaklar, pil sıvısının buharlaşmasını artırıp terminaller ve bağlantı elemanlarını korozyona uğratabilir. Bu sebeple aracınızı genellikle gölge yerlere park etmeyi ihmal etmeyiniz.

6Sıvı Seviyesi

Aracın soğukta donmasını, sıcakta hararet yapmasını önleyen sıvılar, aracın pek çok yerinde yer alır. Özellikle aşırı sıcakta araçlar hararet yaşayabilir. Bu yüzden aşırı ısınmayı önlemek için araçtaki sıvı sevilerini korumak gerekir. Aracınızı devamlı olarak güneşli alanlara park ediyorsanız içerisindeki sıvılar daha hızlı azalabilir. Bu nedenle yaz mevsimlerinde motor yağı, fren hidrolik sıvısı, antifriz gibi sıvıların kontrolünü devamlı olarak sağlamalısınız. Bu kontroller sayesinde motor ömrünüz daha da artacaktır.

7Araç Temizliği

Yazın arabanız devamlı olarak güneşe maruz kaldığı için araç içi ısınacaktır. Aracın içinin daha temiz ve havadar olması seyahati olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle aracın içini çöp ve gereksiz eşyalardan arındırmak faydalıdır. Ayrıca aracın boyasına zararlı olan güneşten korunmak için güneşlik kullanmanızı öneririz. Pek çok model, güneş yanığı sebebiyle kötü bir görünüme sahip olabilir. Aynı zamanda aracınızda ağaç reçinesi veya kuş pisliği gibi kalıntıların olduğunu görüyorsanız, uygun bir zamanda temizlemeniz gerekir. Bu kalıntılar, güneşle beraber aracın dış boyasına zarar verir.

8Acil Durum Kiti

Mevsim geçişlerinde acil durum kitinizi kontrol etmeniz gerekir. Örneğin kit içerisinde yer alan ilaç, su ya da ilk yardım araçlarının tarihi zamanla geçebilir. Bu esnada tarihi geçen ürünleri yeniden temin edip araç kitine ekleyebilirsiniz. Bu sayede yazın araba kullanmak daha güvenli bir hale gelir.

9Ön Cam

Ön camda yer alan çizik, ezik ve çatlaklar oldukça önemlidir. Örneğin çizik camdan yansıyan güneş ışığı, sürücünün görüşünü engelleyip dikkatini dağıtabilir. Bu tarz sorunlar küçük ve önemsiz gözükse de sürüş esnasında büyük kazalara sebebiyet verebilir. Ayrıca sileceklerinizin de yenilenmesi faydalı olabilir.

10Genel Kaporta Kontrolü

Yazın araba kullanmak için düzenli bakım yaptırmanız gerekir. Genel kaporta bakımları sayesinde trafik güvenliğini ve diğer araçları korumuş olursunuz. Özellikle motor kontrolünün düzenli olarak yapılması gerekir. Kaporta bakımının ardından aydınlatma sistemlerinizi ve sinyallerinizi kontrol etmelisiniz. Özellikle gece yolculuğu planlıyorsanız farlarınızın sağlam olduğunda kesinlikle emin olmalısınız.

Kışın Araba Kullanma Rehberi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here