Otomobillerde sistemli çalışan pek çok eleman bulunduğu için bazı parçalar fazla bilinmez. İşte, poyra da bu pek bilinmeyen parçalar arasında yer alır. Yaygın kullanımda ”porya” olarak da bilindiği için biz bu yazıda isminin iki farklı haline de yer vereceğiz. Poyranın bu düşük bilinirlik seviyesi, herhangi bir arıza meydana geldiğinde araç sahiplerine sorun çıkarabilir. Hatta, porya arıza belirtileri bazı sürücüler tarafından yorumlanamaz. Böyle durumlarda güvenliğiniz tehlikeye girdiği için dikkat etmelisiniz. Bu gibi güvenlik sorunları yaşamamanız adına içeriğimizde porya nedir konusunu ele alacağız. Ayrıca olası arızalar için size arıza belirtilerini açıklayacağız. Hazırsanız konuya başlayalım.

Poyranın Görevi 

Öncelikle konunun daha net anlaşılabilmesi için porya nedir tanımlayalım. Porya, temel olarak tekerlek ve aks ile ilişkili bir parçadır. Otomobil aksının üzerine bağlanır ve taşıyıcı görevi üstlenir. Rulman ve bilyalar ile iş birliği yapan porya, tekerleklerin daha rahat şekilde dönmesine yardımcı olur. Tabi, bu noktada poyra ile birlikte çalışan porya bilyasını da ele almamız gerekir.

Porya Bilyası Nedir?

Otomobilinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olacak bir diğer önemli parça porya bilyasıdır. Aks bilyası ya da porya rulmanı olarak da nitelendirilen bilya, parçanın tam olarak merkezinde yer alır ve en iyi şekilde dönüş hareketinin gerçekleşmesini sağlar. Tekerleğin orta noktasında yer alan bilya, parçalar arasında oluşan sürtünmeyi minimuma indirir. Burada bulunan porya kapağı ise bilyayı korumakla görevlidir. Aynı zamanda bilya ve kapak, tekerlek gibi önemli bir parçada yer aldığı ve aktif olarak baskıya maruz kaldığı için zamanla aşınabilir. Bu aşınma sonucunda ise bazı porya arızaları yaşanabilir.

Porya Arızaları

porya

Porya arızalarını aracınızda kolayca fark edebilirsiniz. Çünkü porya bilyası arızalanmaya başladığında tekerlekten uğultu duyulur. Zamanla ön ve arka poyralarda aşınma meydana gelir. Bu tarz sorunlar, devamlı olarak ağır yük taşıyan ve periyodik bakımları düzenli yaptırılmayan otomobillerde daha sık görülür. Bunun dışında araç sahibi, sürüş esnasında normal olmayan durumlar fark edebilir. Örneğin yolda giderken sürüşün seri olmaması ya da lastiklerin düzensiz aşınması gibi sorunlar yaşanabilir.

Porya Değişimi

Arızalardan sonra porya değişimi yapılması gerekir. Bu noktada temin edilecek poryanın fiyatı ise araçların marka ve modeline göre değişecektir. Aracınıza uygun parçayı temin ettirip alanında uzman yetkili servise değişimini yaptırmalısınız. Bazı sürücüler, porya değişim işlemini kendi yapmak ister. Fakat dikkat edilmesi gereken önemli noktalar olduğu için işlemi sizin yapmamanızı tavsiye ederiz. Örneğin porya bilyası değiştirilirken daha güvenli bir sürüş için porya kapağı da değiştirilmelidir. Böyle durumlarda hem kendinize hem de aracınıza ciddi zararlar verebilirsiniz. Poyra değişimi sayesinde araç güvenliği yeniden sağlanacak ve olası sorunların önüne geçilecektir. Bu süreçte aracınıza yapılacak değişim işlemini size en kısa haliyle anlatalım.

    • Araç kaldırılabileceği düz zemine alınır ve tekerleklere takoz koyulur.
    • Kaldırmadan önce değişim işlemi yapılacak tekerlekteki bijonlar gevşetilir fakat tamamen sökülmez.
    • Kaldırılmaya hazır hale gelen araç kaldırılır ve bijonları komple çıkarılır.
    • Değişim işlemi esnasında alt rotil, amortisör, fren diski, taşıyıcı (vb.) gibi parçalar sökülür. İlk olarak aks başı sökülür. Ardından diğer parçalar da sırasıyla yerinden ayrılır.
    • Arızalı porya çıkarılır ve yeni porya takılır.
    • Değişim esnasında pres sistemi gerekli olduğu için uygun şartlar sağlanır.
    • Parçalar yerine takır ve son kontroller yapılır.

Son olarak bu içeriğimizi beğendiyseniz blogumuzda yer alan diğer içeriklere göz atabilir veya buraya tıklayarak farklı bilgiler edinebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here