Motorun Üflediği Nasıl Anlaşılır?

0
22397
Motorun Üflediği

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller kullanıldıkça bazı deformasyonlar oluşur. Deformasyonu en alt seviyeye indirmek için otomobil sahiplerinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlardan neredeyse en önemlisi periyodik bakımlardır. Periyodik bakım, aracın yağ ve filtre aksamının değişmesidir. Motor çalıştıkça yağ kirlenir. Yağ zamanında değişmeyince özelliğini kaybeder ve sürtünmeyi azaltamaz. Bu durumda ise aşınma başlar. Aşınma sonucunda araç yağ yakmaya başlar. Otomobilin yağ yakmasının sebebi, pistonlarda bulunan yağ sekmanının aşınmasıdır. Otomobillerin yağ yakması, bizim toplumumuzda motorun üflemesi olarak bilinir. 2.el otomobil satın alırken bakılan noktalardan biri de motorun üflemesidir. Bu yazımızda sizlere; Motorun Üflediği Nasıl Anlaşılır? Sorusunu cevaplayacağız.

Motorun Üflediği

Motorun Üflediği Nasıl Anlaşılır?

Otomobillerin motorunun üfleyip üflemediğini anlamanın birçok yolu vardır. Motor tiplerine göre de bu yollar değişmektedir. Sırasıyla bu yolları anlatalım:

Yağ Kapağı açılır üfleyip üflemediği anlaşılır: Üstten eksantrikli araçlarda bu yöntem pek tercih edilmez. Çünkü külbürütör kapağı içerisinde çalışan eksantrik mili, kapaktan dışarı yağ gelmesine sebep olacaktır. Ancak diğer araçlarda yağ kapağı açılarak üfleme olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.

Yağ çubuğu çekilir üfleyip üflemediği anlaşılır: Yağ çubuğu bulunan araçlarda, araç çalışır vaziyetteyken yağ çubuğu çıkarılarak; motorun üfleyip üflemediği anlaşılabilmektedir. Ancak yeni model araçların bazılarında yağ çubuğu bulunmamaktadır. Yağ çubuğu bulunmayan araçlarda ise farklı yöntemlere başvurulur.

Havalandırma hortumu çıkarılır üfleyip üflemediği anlaşılır: Motorun üfleyip üflemediğini anlamanın neredeyse en garanti yolu havalandırma hortumunu çıkarıp üfleyip üflemediğini anlamaktır. Havalandırma hortumu, genelde külbürütör kapağına bağlı olan bir hortumdur. Hortumun diğer ucu da hava filtre kazanına bağlıdır.

Motorun Üflediği

Motorun Yağ Yakması Nasıl Önlenir ?

Yağ yakmanın, yağın kendisiyle genellikle doğrudan bir ilgisi yoktur. Daha çok, parçaların aşınması ve yağın bu yolla başka bir bölüme sızması asıl sebeptir. Bu nedenle yağ yakmayı önleyen katkı maddeleri kullanmak, çok etkili bir yöntem değildir. Etkili olanları da var ancak ileride daha büyük problemler ortaya çıkaracağı için pek fazla önerilmiyor.
Bunun yerine motor yağını belirli aralıklarla kontrol etmek ve arabayı yüksek devirlerde çok kullanmamak önerilir. Motor yağı kontrol süresi her araca ve modele göre değiştiği için kullanılan aracın kılavuzu detaylı okunmalı ve bu süreye özen gösterilmeli.
Ayrıca iki kontrol arası dönemde 1 lt yağ tüketilmişse bir sonraki kontrolde de bu miktara yakın bir tüketim olup olmadığı kontrol edilmeli.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here