Modifiye Severlerin Bilmesi Gereken BMW N54 Motoru… 

Günümüzde nereye baksak turbo motorlar karşımıza çıkıyor. 1962’den beri turboşarjlı motorların daha verimli olduğu ve daha fazla güç sağladığı biliniyordu. Daha fazla güç elde etmek için çift turbo konfigürasyonları bile var. Doğal olarak BMW en başından beri turboşarjlı motor geliştirmenin ön saflarında yer aldı. Ünlü Alman markasından tam da beklediğimiz harekettir. BMW, 1973’te turbo ile başladı fakat üreticinin seri üretim için bir turbo elde etmesi 2006 yılına kadar sürdü. BMW N54, Alman üreticisi BMW’nin ilk turboşarjlı benzinli motoru oldu. 

BMW N54’ün Tarihi

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi BMW N54, kitlesel ölçekte üretilen ilk çift turboşarjlı sıralı altı silindirli benzinli motordu. 2006 ve 2016 yılları arasında karşımıza çıktı ve hala birçok ikinci el araçta bulunmaktadır. BMW N54, 2006 Cenevre Otomobil Fuarı’nda ünlü 335i ile tanıtıldı. Piyasaya oldukça büyük ve etkili bir giriş yaptı. Ancak doğal olarak bazı eleştirilere de neden oldu. Her iki kısma da daha sonra daha ayrıntılı olarak geleceğiz. Şimdilik, N54’ün beş Uluslararası Yılın Motoru ödülünü kazandığını belirtelim. Bu yetmezmiş gibi Ward’ın En İyi 10 Motor listesinde üç kez üst üste yer aldı. BMW N54 motoru, 2006 Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıktı ve E90/E91/E92/E93 3 Serisi serisinin 335i modelinde piyasaya sürülmüştür. N54 tarafından desteklenen son model, 2016 yılına kadar üretilen E89 Z4 roadster‘dır.

BMW N54’ün Ön Plana Çıkmasının Nedeni

Söylemeye gerek yok. BMW N54 kendi üzerine oldukça çok dikkat çekmeyi başardı. Bazı insanlar fanatik destekçileri oldu. Şüphesiz BMW N54 sınıfının en üstüne çıkma gücüne sahipti fakat bazı durumlarda güvenilirlik konusunda da mücadele etti. Bu da bizi BMW motorunu hem sevmeye hem de eleştirmeye sevk ediyor. Bugün, N54’ün şimdiye kadar üretilmiş en iyi motor olduğunu iddia etmek için burada değiliz. Bu bir abartı olurdu. Bununla birlikte yolda bulunan birkaç soruna rağmen BMW N54, aracınıza takabileceğiniz en iyi motorlardan biridir. İşte BMW N54 motoruna sahip olmanız için gerekli nedenler:

BMW N54 Performans, Ayarlar ve YükseltmeleriModifiye Severlerin Bilmesi Gereken BMW N54 Motoru

BMW N54’ün en büyük avantajı gücü ve potansiyelidir. Elbette çift ​​turboşarjlı benzinli motor, olduğu gibi yeterli gücü sağlıyor. Yine de onu gerçekten özel yapan şey, birkaç satış sonrası yükseltme ile modifiyeyi daha da artırma yeteneğidir. Çok fazla çaba ve para harcamadan, N54’ü ciddi beygir ve tork gücüne çıkarabilirsiniz.

Şimdi alternatif yakıtlarla işleri daha da ilginç hale getirmeyi düşünün. Harcayacak fazladan paranız varsa N54 sizi kısa sürede 600 hp’nin üzerine çıkarmak için mükemmel bir motordur. Her iki durumda da bu BMW motorunun güzelliği çok yönlülüğünden gelmektedir. Bütçeniz kısıtlı olsun ya da olmasın, bu motorun süper hızlı olabileceği gerçeğini unutmamalısınız.

BMW N54 Motoruna yapılan Çeşitli Yükseltme Örnekleri

N54 motoru ilk kez 2007 BMW 335i ile birlikte gün ışığına çıktı. Birçoğu motorun bu özellikleri aştığını iddia etse de yaklaşık 300 hp ve 406.74 Nm tork çıkardı. Doğal olarak yıllar içinde aynı motorun ve farklı kaportanın birçok versiyonu ortaya çıktı. BMW Z4 sDr35is, 300 hp’den 335 hp’ye atlamak için bir motor geliştirmesi yapıldı. Bununla birlikte N54 ile en çok övülen model, 2011’den kalma BMW 1 Serisi M’dir. Diğerleri arasında bunlarla sınırlı olmamak üzere: 335i, 535i, 135i, X6 xDrive35i, 740i ve daha fazlası bulunur. Tabii ki de bahsedilen her modelde, alıcılar aynı motora sahip bir veya iki üstyapı varyasyonu seçebilirler. Bu nedenle BMW N54’ün ikinci el araba pazarında ilk başta düşündüğünüzden daha fazla yayılmasını görmek sizi şaşırtmamalıdır.

BMW N54 Motoru Güvenilir mi?

BMW N54, güvenilirliği olmadan hiçbir ödül alamazdı. Bu yüzden ona oldukça fazla güvenmekteyiz. Ancak bu motorun yol boyunca epeyce sorunları olduğunu ihmal edemeyiz. Örneğin, BMW, yüksek basınçlı yakıt pompası ve yakıt enjektörü hakkında geri çağırma sorunları yaşadı. Ayrıca daha yaygın bakım gerektiren erken bileşen bozulmasıyla ilgili sorunlar da var. Adil olmak gerekirse BMW bu sorunlardan bazılarını ele aldı. Bu nedenle çoğunlukla N54 son derece güvenilirdir. Sürücülerin, özellikle N54’lü bir araç satın almadan önce daha sık bakım yapmaları ve aracın bakımlarını kontrol etmeleri gerekir. Sadece N54 motoru alıp, başka aracın üzerine takacaksanız, motorun geçmişini iyice araştırmanızı öneririz.

En İyi N54 Motoruna Sahip BMW Modeli Modifiye Severlerin Bilmesi Gereken BMW N54 Motoru

“Modifiye Severlerin Bilmesi Gereken BMW N54 Motoru” adlı içeriğimizin son bölümünde en seveceğimiz ve N54 motorlu en iyi BMW modellerinden birini seçmemiz gerekse bu seçim BMW 1 Serisi M olurdu. Bu aracın 2011’de tüm listelerde yüksek puan aldığını zaten belirtmiştik. 1M, N54 ile mükemmel uyum sağlayan yetenekli ve şık bir otomobildir.

İkinci El BMW 3 Serisi İlanları 

2 YORUMLAR

  1. Yatakların hiçbir sorunu yok e92 m3 le karıştırmışsın sen n54 335i yi..
    En fazla injektörler ve yüksek basınç yakıt pompası arızalanır

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here