Alman Ordusundan 1943 Volkswagen Kubelwagen, İkinci Dünya Savaşı için en önemli askeri araçlardan biriydi. Yurtdışındaki mezatları veya koleksiyoncuları takip ediyorsanız, birçok farklı sitede onlarca farklı açık arttırma görebilirsiniz. Ancak 1943 model Volkswagen Kubelwagen görmek için o kadar da şanslı olmayabilirsiniz. Bu model, ikinci el klasik araba severlerin en çok ilgisini çeken askeri araçlardan biridir. Geçtiğimiz günlerde Amerikalı bir açık arttırma / mezat sitesinde 1943 model Volkswagen Kubelwagen karşımıza çıktı. Aracın üzerinde 4 yıldan fazla uğraşıp, oldukça özenle restore edilmiş versiyonu, klasik araç severlerin karşısına çıkarıldı. Türkiye’de bulamayacağımız bir parça olan Volkswagen Kubelwagen hakkında biraz araştırma yaptığımız zaman oldukça ilginç bilgilere sahip olabiliyoruz. Bu yüzden “Alman Ordusundan 1943 Volkswagen Kubelwagen” adlı içeriğimizde görme ihtimalimizin çok fazla olmadığı 1943 Volkswagen Kubelwagen’in özelliklerine ve hikayesine değineceğiz.

Ayrıca Amerika’daki açık arttırma sitelerinde karşımıza çıkan bu Kubelwagen, 1949’dan 1996’ya kadar Avusturya’da sivil ellerde dolaşmıştır. Satıcısı, Kubelwagen’i 2014’te satın aldı ve iddiaya göre hakkındaki yorumlarıyla ilginç bir hikaye sunuyor. Bu yüzden bu içeriğimizde yurtdışında satışa sunulan aracında hikayesinden örnekler vereceğiz.

Alman Ordusunun En Değerli Askeri Araçlarından Biri Alman Ordusundan 1943 Volkswagen Kubelwagen

Volkswagen Kübelwagen’in Türkçe anlamı kova arabadır. 2. Dünya Savaşı sırasında Alman askerleri (Wehrmacht ve Waffen-SS) tarafından kullanılmak üzere Ferdinand Porsche tarafından tasarlanan, Volkswagen firması tarafından üretilen hafif askeri araçtır. Büyük ölçüde Volkswagen Beetle baz alınarak geliştirilen prototibi Tip 62’den sonra asıl bilinen modeli Tip 82 geliştirilmiştir. Aracın içindeki yolcuların düşmesini önleyen kova koltuklar nedeniyle araca kova araba anlamına gelen Kübelsitzwagen veya kısaca Kübelwagen denilmiştir. Araç ilk test aşamasında kapısız yapılsa da sonraki tasarımına kapılar da eklendi. Mercedes ve Opel wagenler üretmektedir. Ana gövdesi, Berlin’de ABD sermayeli firma Ambi Budd tarafından üretilen aracın mekanik aksamı ve montajlaması Stadt des KdF-Wagens’ta gerçekleştirildi. Bu firma 1945 yılından sonra Wolfsburg adını aldı. oldu. Almanlar’daki Kübelwagen’e karşılık, Müttefikler hafif araç olarak Jeep ve GAZ-67’yi kullanılmıştır. Böylece bu aracın ana rakipleri, Jeep ve GAZ-67 modelleriydi. 

Açık arttırmadaki Kubelwagen’in satıcısı, hayatlarının büyük bir bölümünde İkinci Dünya Savaşı’nın öğrencisi olduğunu ve büyürken tanıdığı birçok kişinin savaşta hizmet ettiğini belirtiyor. Satıcıya göre babaları Manhattan Projesi’nde çalışmış ve amcalarından biri Alman U-Botlarını avlayarak PBY Catalina uçan teknelerinde çalışmıştır. Ayrıca Satıcıya göre Bob adlı bir aile dostu, bir ABD Hava Kuvvetleri bombacı grubunun ABD Albayıydı. Çocuklara da “İkinci Dünya Savaşı ve Holokost” başlıklı bir kurs verdiklerini ve gösteriş için tarihi eserler topladıklarını belirtiyor. Satıcının bir Kubelwagen ve bir Willys Jeep’e de sahip olduğu bildirildi.

Volkswagen Kubelwagen Type 82Alman Ordusundan 1943 Volkswagen Kubelwagen

Söz konusu Kubelwagen Type 82, 2.Dünya savaşında kullanılan en etkili askeri araçlardan biridir. Günümüzde restorasyon projeleriyle uğraşanların en büyük hayallerinden biri olan Volkswagen Kubelwagen 2WD ve iki kişilik yapısıyla, o zamanların iddialı araçlarından biriydi. Kubelwagen’e güç sağlamak için üzerinde 36 hp hüç üreten hava soğutmalı 1300cc düz dört silindirli motor bulunmaktadır. Bu güç ve motor ne çok büyük ne de çok fazladır. Ancak Kubelwagen hem yolda hem de arazide kullanım için hafif bir araç modelidir. Böylece bu küçük araba için hiç şüphesiz çok yetenekli bir askeri araç modeli olduğunu söyleyebiliriz. Ön koltuklar, arka koltuk ve klasik üç kollu direksiyon simidi ile iç mekan beklediğimiz kadar basittir. Tam da askeri kullanım koşullarına uygun olarak tasarlanan bu araç, oldukça nadir bulunan klasik bir araçtır. Özellikle askeri araç severlerin ve 2.Dünya savaşına yakından ilgi duyan kişilerin bilmesi gereken modellerden biri olan Volkswagen Kubelwagen, otomotiv endüstrisi ve askeri birimler için çok önemlidir. Basit ama güçlü yapısı, Ferdinand Porsche tarafından yapılmıştır. Bu yüzden aracın her yerinde Ferdinand Porsche’nin fikirlerini ve zekasını görebilirsiniz.

Volkswagen Beetle altyapısının kullanılması, aracın sağlamlığını ortaya sunmaktadır. Bu yüzden otomotiv tarihi boyunca en çok satan ve bilinen otomobil modellerinden biri olan Volkswagen Beetle’nin iç mekan ve dış tasarımını da bu aracın üzerinde hissedebiliyoruz.

İkinci El Güncel Klasik Araç İlanları 

İkinci El Güncel Volkswagen Beetle İlanları 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here