6 Şubat sabahı başlayıp ardı arkası kesilmeyen depremler, milyonlarca insanın hayatını etkiledi. Bölgedeki büyük sorunların başında ise barınma ihtiyacı geliyor. Evi yıkılan ve hasar gören depremzedeler için iLab grup şirketlerinden Emlakjet’in de yer aldığı, AFAD ile el ele yürütülen güzel bir çalışma başlatıldı. “Evim Yuvan Olsun” kampanyası sayesinde evini kaybeden vatandaşlar, kendi evlerine kavuşana kadar sıcak bir yuvaya sahip olabiliyor. Eğer sizin de kullanmadığınız bir eviniz bulunuyorsa depremzedelere bedelsiz tahsis edebilir veya indirimli fiyatla kiraya verebilirsiniz. Ayrıca kira yardımı yaparak bu seferberlikte yer alabilirsiniz. Kampanya detaylarına dilerseniz daha yakından bakalım.

Süreç Nasıl İşliyor?

Depremzedeler ile ev sahiplerini buluşturmaya yardımcı olan “Emin Yuvan Olsun” kampanyası, 7 farklı adımdan oluşuyor. Bu adımlar hem yardıma ihtiyaç duyan depremzedeleri hem de ev sahiplerini korumayı sağlıyor. Süreç içerisindeki aşamaları sıralayacak olursak:

  • Emlakjet’in web sitesi üzerinden bedelsiz tahsis etme veya indirimli kiraya verme formu doldurulur.
  • Başvuru sonrası Emlakjet, ev sahibi ile iletişime geçerek bilgileri doğrular.
  • Emlakjet, doğruladığı bilgileri kamu birimine iletir.
  • Kaymakamlık yetkilileri evi ziyaret ederek uygunluğunu kontrol eder.
  • Kaymakamlık, evini bedelsiz tahsis edenlerle “Ödünç Sözleşmesi” imzalar. İndirimli Kiraya verenler ile de “Kira Sözleşmesi” imzalanır.
  • Engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan dezavantajlı depremzedeler ve depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu aileler önceliklendirilerek Kaymakamlıklar tarafından evlere yerleştirilir.
  • Süre bitiminde Kaymakamlık, konutu ev sahibine teslim eder.

İndirimli Kira Bedelini Kaymakamlık Ödüyor

Evini depremden etkilenen vatandaşlara açan ev sahiplerine; konutların aidat, elektrik, su ve doğalgaz giderleri bir külfet olarak yüklenmiyor. Tüm masraflar depremzedelerin yerleştirildiği Kaymakamlıklar tarafından destekleniyor. Kira bedeli ise kampanya kapsamında toplanan bağışlardan karşılanıyor. Böylece halihazırda evini kaybeden vatandaşlar, bu gibi ayrıntılarla uğraşmak zorunda kalmadan sıcak bir yuvaya kavuşuyor.

Boşta evi olmayan yardımseverler de kampanyaya destek olabiliyor. Siz de indirimli kira bedellerinin ödenmesine yardımcı olmak istiyorsanız AFAD kira bağışı hesaplarından desteklerinizi iletebilirsiniz.

Bedelsiz Ev Tahsis Etme

“Evim Yuvan Olsun” kampanyası kapsamında, kullanmadığınız evinizi bedelsiz olarak güvenli bir şekilde depremzedelere tahsis edebilirsiniz. Bunun için evinizi en az 3 ay süre ile depremzedelerin kullanımına sunmalısınız. 3 aydan az olan ev tahsisi teklifleri değerlendirmeye alınmıyor. Emlakjet bedelsiz ev tahsisi formunu doldurduktan sonra evinizin bulunduğu ilçe kaymakamlığı tarafından sizinle iletişime geçiliyor. Böylece yerinde inceleme yapmak için belirttiğiniz konut ziyaret ediliyor. Kaymakamlık evinizi uygun bulursa sizinle “Ödünç Sözleşmesi” imzalıyor. Yani süreç boyunca tüm resmi işlemler, ev sahibi ve Kaymakamlık arasında gerçekleşiyor.

Evi İndirimli Bedelle Kiraya Verme

Evinizi indirimli olarak depremzedelerin kullanımına sunmak istiyorsanız en az 1 yıl süre “Kira Sözleşmesi” yapmayı kabul etmeniz gerekiyor. Bu nedenle 1 yıldan az olan kiralama teklifleri “Evim Yuvan Olsun” kampanyasında değerlendirmeye alınmıyor. Bu doğrultuda kiraya verilen evin de piyasa şartlarına göre belirgin düzeyde indirimli olması bekleniyor. Bu doğrultuda ilk olarak Emlakjet üzerinden indirimli bedelle kiraya verme formunu doldurmanız gerekiyor. Sonrasında tıpkı bedelsiz tahsislerde olduğu gibi evinize yerinde inceleme yapılması için Kaymakamlık tarafından sizinle iletişime geçiliyor. Böylece belirttiğiniz kira bedeli ve evin durumu piyasa koşulları ile kıyaslanıyor. Kaymakamlık evinizi uygun bulursa sizinle sözleşme imzalanıyor.

Eşyalı Evler Sigorta Kapsamına Alınıyor

Kullanmadığınız eviniz eşyalı veya boş olabilir. Eğer depremzedelere eşyalı bir ev sunuyorsanız Kaymakamlık ile yapacağınız sözleşmede eşya detaylarına da yer veriliyor. Böylece girişte kayıt altına alınan eşyalarınız Türkiye Sigorta güvencesi altında sigortalanmış oluyor.

Depremzedelerin kullanımı için tahsis edilen evlere özel hazırlanan Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası; evde bulunan eşyalar ile bina ve binanın ayrılmaz bütünleyici parçaları ve/veya sabit tesisatı risklerine karşı 25.000 TL’ye kadar bir yıl süreyle teminat sunuyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here